HIGHLIGHTS | Design, befőzve

HIGHLIGHTS | Design, befőzve

„Jó lesz az télire” – nagyanyáink örökbecsű mondatára, amely a sparhelt mellett, a gőzölgő fazék fölé hajolva hangzott el szájukból az illatos lekvár kavargatása közben, mindannyian emlékszünk. Felmenőink már akkor gondoltak a fogcsikorgatóan hideg téli napokra, mikor odakinn még hétágra sütött a nap, s árnyékban is folyt rólunk az izzadság. Ilyenkor a konyha egycsapásra nagyüzemmé változott: tisztára mosott befőttes üvegek csillogtak a konyhaasztalon, várva, hogy értékes gyümölcs, zöldség kerüljön beléjük, néha megváltozott halmazállapotban vagy ecetes-sós közegben. La Fontaine „Tücsök és a hangya” című meséje a vidéki konyhákban is érvényes maradt, igaz, nagyszüleink nem a nagy francia mesélő miatt tették a dolguk. Ők pontosan tudták azt, amit mi ma már talán sokan elfeledtünk: megbecsülni az idénygyümölcsöt, konzerválni és elrakni rosszabb időkre.

A befőzés a tudatos tervezés mintapéldája. Ezt a gyakorlatot ma már kevésbé ismerjük: a mai fogyasztónak túlságosan is jó dolga van, hiszen az év bármely szakában beszerezheti azt, amit megkíván. A befőzés a takarékosság kifejeződése, s mint ilyen, egyúttal a jó háziasszony ismertetőjele is. Nagyanyáink nem misztifikálták túl a dolgot, tették, amit kellett, mi pedig élveztük a puha, nyelvünkön szétmálló sárgabarack mézédes ízét a konyha félhomályában, mikor téliesre fordult az idő – a rántott hús mellé, vagy csak úgy magában. A jóféle savanyúság, a meggybefőtt és almakompót takarosa rendben sorakoztak a kamra polcain, sokszor mindenféle felirat vagy jelzés nélkül.

A világért sem cserélnénk el nagyanyáink spájzban félretett kincseit a boltokban kapható változatokra, de az tény, hogy egy jó csomagolás sokszor meggyőzhet bennünket arról, hogy talán nem is feltétlen kell a párolgó üst fölött görnyedni naphosszat ahhoz, hogy üvegbe zárjuk a természet értékes kincseit. Helyette elég, ha kinyitjuk a pénztárcánk. Mutatjuk, mi mindent tartósítanak a világ más tájain, s azt hogyan tálalják Jerevántól Fokvárosig.

Mayer Kitti
designteoretikus

Tomacho | Jereván, Örményország
Backbone Branding


Famiglia Crispino | Firenze, Olaszország
Auge Design
Giovanni Stillittano


Mamalena Homemade Sauces | Athén, Görögország
BOB STUDIO


DeliCo – Product Label Design | Mexikóváros, Mexikó
Gabriela Coutiño


Rubies in the Rubble | Fokváros, Dél-Afrikai Köztársaság
MARK Studio


továbbiak
Éjszakai fények optikai szálakkal font szövete | MetropoLight
design

Éjszakai fények optikai szálakkal font szövete | MetropoLight

Modern, nyüzsgő metropoliszok sugárútjainak és felhőkarcolóinak mozgásra fénylő, hosszanti sávjai rajzolnak tradicionális mintázatokat a jövő technológiájának életre hívásával. Szirmay Jeanette interaktív fénytextile, a MetropoLight ember és a gép sajátos interakciója a hosszú expozíciók szellemében. Interjú! Jó pár éve dolgozol a MetropoLight projekten. Milyen út vezetett a nemrég debütált, legújabb verzióig?
A hét kedvenc enteriőrjei_28
design

A hét kedvenc enteriőrjei_28

Hétről hétre megosztjuk veletek a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. A most következő lakások arra mutatnak példát, hogy nem feltétlenül kell választanunk a minimalista és az eklektikus stílus között. Nagypolgári lakás hosszú folyosóval,
Amikor a tervezőgrafika és az építészet találkozik
architecture

Amikor a tervezőgrafika és az építészet találkozik

A murális művészet a legkülönböző formákban épül be a városba: reklámfelület, helytörténeti lenyomat vagy akár művészi alkotás is lehet, olykor pedig azért kapjuk fel rá a fejünket, mert az adott épület sajátosságaival ápol szerves kapcsolatot. Az építészet és a grafika ilyen gyümölcsöző találkozásaira mutatunk néhány példát a brazil építészstúdió, a