HIGHLIGHTS | Eltévedtél? Nem a te hibád!

HIGHLIGHTS | Eltévedtél? Nem a te hibád!

Számos intézmény, iroda, társasház, épület vendégei vagyunk nap mint nap. Ezen épületek egyfajta szervezetként működnek, mindnek van egy szabályrendszere. Egy rendszer, ami nemcsak az építészeti szerkezetet, hanem a belső humán működést is korlátok közé szorítja. A rendszer igényes vizualizációja éppen olyan fontos, mint annak megléte, ugyanis az egészséges vizuális kommunikáció nélkül ez sem tartható be.

A látogatót irányító rendszerek grafikai és formai megjelenése komoly kihívást jelent a tervezőknek. Egy ilyen vizuális ökoszisztémának nemcsak az információt kell eljuttatnia a felhasználókhoz, hanem reagálnia kell az épület megjelenésére, stílusjegyeire is. Sok esetben az ilyen irányító rendszerek nemcsak az fizikai környezettel, hanem a szellemi tartalommal is kölcsönhatásba lépnek, így az azt használó cégek, szervezetek arculatával is összeegyeztethetőek lesznek.

Mindannyian találtuk már magunkat olyan szituációban, hogy egyszerűen nem találtuk meg az épületen belül a célunkat. Ez legtöbbször nem a felhasználó hibája, hanem a vizuális irányítórendszer hiányosságait jeleníti meg. Éppen úgy, mint egy applikáció, vagy honlap tervezése esetében, itt is az épített környezet okolható az esetleges hibákért. De fontos megjegyezni, hogy a teljes közérthetőség, és a képi identitás egészséges egyensúlyát nem könnyű megtartani.

Kialakíthatunk a New York-i metróhálózat utas irányítórendszeréhez hasonló identitását vesztett, azonban minden helyzetben működő kommunikációs ökoszisztémát is, de ebben az esetben le kell mondanunk annak egyediségéről, és hagyni, hogy a funkció győzedelmeskedjék a design felett. Minden épület ugyanúgy joggal követeli meg magának a szükséges kommunikációs színvonalat és az egyediségét szemléltető képi világot, arculatot. Aktuális válogatásunkban ezt a nehezen megfogható egyensúlyt keressük most az Egyesült Államoktól Ukrajnáig.


Hospital | Houston, USA
Formation llc
Daren Guillory
Jonah Gonzales
Philip LeBlanc


Vinted Office | Vilnius, Litvánia
DADADA Studio
Sashko Rogovets
Milda Siulyte


Escola Secundária Augusto Gomes | Porto, Portugália
Jorge Pontess


ZPSM | Varsó, Lengyelország
UVMW –


Art-zavod Platforma | Kijev, Ukrajna
Lera Shaposhnikova
Orchidea Agency
Artem Ivanov


továbbiak
A hét kedvenc enteriőrjei_83
architecture

A hét kedvenc enteriőrjei_83

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből a saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Menő irodák, egy brutalista bár és a szokásos álomotthonok. Ezen a héten is jelentkezünk a kedvenc enteriőrjeinkkel. “A nyugalom szigete” hangulat egy barcelonai
Szegedi papucs újragondolva 3.0
east

Szegedi papucs újragondolva 3.0

A hagyományos értékek és a kortárs művészet fúziója tökéletesen bemutatja, hogy miként élhetjük meg a kulturális örökségeinket és kincsinket úgy, hogy közben a jelenen sem esik csorba. Manapság egyre jellemzőbb a divatiparban a népművészet beépítése bizonyos kollekciókba, viszont olyan törekvésekből még csak néhánnyal találkozhatunk, amik a konkrét tárgyi értékeinket gondolják
Tervezők és gyártók – 4. rész | Botos Balázs és Mihály Gyula
design

Tervezők és gyártók – 4. rész | Botos Balázs és Mihály Gyula

Saját kemence híján Botos Balázs korábban más tervezőkhöz kéredzkedett be bérégetésre, de mostanra megtalálta azt a partnert, akivel egymást segítve folyhat a közös munka. Ő Mihály Gyula szilikátipari tervezőművész, és az ő nem mindennapi műhelye, ahol az öntőformák mellett sok más kincs is akad. Lássuk! Bár a „Tervezők és gyártók”