HIGHLIGHTS | Felnőttekről gyerekeknek

HIGHLIGHTS | Felnőttekről gyerekeknek

Sokszor hallhatjuk, hogy modern társadalmunk túlzottan gyerekcentrikus, kiszolgálja a gyermekeket és őket állítja a középpontban. Az tény, hogy a történelem során sosem volt ennyire társadalmilag érzékenyítő téma a gyerekvállalás és gyermekek körülményeinek javítása, mint napjainkban, de ez az igény  teljesen természetes , és akárhogy is, jobb, mint annak ellenkezője. Aktuális projektválogatásunkban mi is a gyermekeket állítjuk középpontba.

Egy gyermek érdeklődő, mozgékony, szeleburdi, és színes. Elképesztő intenzitással éli mindennapjait, ami sokszor fárasztó a felnőttek számára, pedig nem másról van szó, mint tanulási folyamatról. Ezt számos játék, mesekönyv, mesefilm, kiegészítő segíti, melyek biztonságos környezetet biztosítanak a jövendő generációnak arra, hogy megértsék, elfogadják társadalmunk működését, közösségeink normáit.

Felnőttek körében számtalanszor vehetjük észre azt, hogy a gyerekkort külön kontextusban kezelik, mintha vallási vagy nemzeti etnikumhoz hasonlóképpen a gyerekek a társadalom egy külön egységét, részét képeznék. Ez a szempont azonban hibás. Bár a gyerekeknek sok esetben más dolgokra, megközelítésre van szükségük, minden felnőtt gyerek volt, így egy gyermek sem választható el a felnőttek társadalmától. A gyerekek pedig nem buta kisemberek, akik elől a komplexebb információkat el kell rejteni, inkább másfajta nyelvezettel, eszköztárral kell megmutatni nekik a dolgok felnőttes működését.

Ezáltal válik nyilvánvalóvá, hogy a gyerekkor nem különálló társadalmi részegység, hanem minden egység alapja, mely tiszta ártatlanságából és nyitottságából adódóan összekapcsolja a sok részre szakadt emberi közösséget.
Ma már szerencsére könnyűszerrel találunk a gyerekeknek optimális nyelvezet, eszköztár felfedezéséhez szükséges kreatív eszközöket a boltok polcain. Ezekre hoztunk most példákat Spanyolországtól Magyarországig!

ÉPÍTŐJÁTÉK

Big Little Fun | Madrid, Spanyolország
María Carmona Día


PLÜSS

Throw Pillow | Peking, Kína
PUPUPULA KIDS
Csang Vu


JÁTÉKOS UTCABÚTOR

Mole | Isztambul, Törökország
Cihan Peçenek


GYERMEKJÁTÉK WEBSHOP

lefleo* more than toys | Krakkó, Lengyelország
Michalina Rolnik


RUHÁZATI KIEGÉSZÍTŐ

YKRA Kids | Budapest, Magyaroszág
Ivett Lénárt


továbbiak
Egy nap Marta Cygannal Párizsban
lifestyle

Egy nap Marta Cygannal Párizsban

Az eredetiség, önazonosság és végtelen fantázia olyan védjegyek, amelyeket lehetetlen hosszú ideig kizárólag a digitális világban láttatni, főként annak, aki már régóta tevékenykedik influencerként. Marta Cygan napról napra precízen építi digitális platformját, amelyen a legszemélyesebb életterei is láthatóak. Ruhatárát és az őt körülvevő tárgyakat olyan szofisztikált eklekticizmussal válogatja, ami minket
Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól
poland

Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól

A NARchitekTURA csapata újabb egyedi installációval lepte meg a művészetkedvelőket: a nyáron kiállított reneszánsz gyűjtemény és Botticelli Virginia története című műve után megint egy nagy múltú alkotást láthatunk rendhagyó megvilágításban. Ezúttal Rembrandt igazán kivételes festményét, A lengyel lovast csodálhatjuk meg, kicsit sem megszokott környezetben. Rembrandt alkotását ezúttal a krakkói Wawel
Buszmegálló vagy közösségi központ?
poland

Buszmegálló vagy közösségi központ?

A lengyelországi Wieleńben áll egy többfunkciós, minimalista, betonból és üvegből készült épület, amit a helyiek csak “buszmegállónak” hívnak, azonban valójában sokkal fontosabb szerepet tölt be a közösség életében. A “Skwer Usług Kultury, Przystanek Edukacja” nevű projektet Wieleń egy kihaltabb részén valósították meg, amire nagyon is ráfért a revitalizálás. Szükség volt