„Nem a tökéletesség a cél, hanem a valódi élet megélése” – interjú Ajkai Móval, a MONOLÔG vezetőjével

„Nem a tökéletesség a cél, hanem a valódi élet megélése” – interjú Ajkai Móval, a MONOLÔG vezetőjével

Modellként csöppent a divat- és szépségipar világába, majd a kamera másik oldala és a produceri feladatok kezdték érdekelni. Egy baleset adott új irányt életfelfogásának és a munkájának is: olyan coaching- és stílustervezési módszert dolgozott ki, amelyben az őszinteség, a csend gyakorlása és saját magunk megértése kerül fókuszba. Interjú Ajkai Mónikával, a MONOLÔG alapítójával.

Már évek óta a divat- és szépségiparban dolgozol – mesélj kicsit a kezdetekről! Mi vezetett ebbe az irányba és milyen ilyen típusú munkáid voltak?

Tizenhét éves koromban kezdtem modellkedni, így jutottam ki életemben először egyedül külföldre. Szöulban, Shanghajban és Isztambulban jártam, nem volt óriási karrier az enyém, mégis az esztétikával való foglalatoskodást megalapozta ez az időszak. Azóta már csak filozófiai szinten foglalkoztat a szépség kérdése, valamint hogy ezt hogyan tudjuk hétköznapi életünk részévé tenni egyéni és kollektív szinten. A modellkedés után egy ideig nemzetközi modellügynök, majd szépségszerkesztő voltam. Ami a divatszakmából maradt, az inkább projekt alapon aktuális (ilyen például a kreatív produceri feladatkörök ellátása és a hobbivideózás). Jelenleg a MONOLÔG-ban coachinggal és stílustervezéssel foglalkozom: előbbiben a lélekre, utóbbiban pedig az önazonos énimázsra helyezzük a hangsúlyt a divat és a szépség eszközein keresztül. Emellett a Spark Le Monde store kreatív csapatát erősítem, valamint a KREA smink szakán is tanítok a második szemeszterben stílustervezést.

Mikor és milyen indíttatással jutottál végül arra, hogy belevágj a MONOLÔG-ba?

Mindig fontos szerepet töltött be az életemben mások segítése, már gyermekként is érzékeny voltam a körülöttem lévőkre. Saját lelkem irányába először mégis egy baleset miatt fordultam, ami után egészében értékeltem át az életem. Elütött egy taxi, ennek következtében eltörött a farokcsontom. Másnap reggelig az sem volt biztos, hogy fel tudok majd állni, de hál’ Istennek a töréssel, agyrázkódással és néhány zúzódással megúsztam. Az orvos úgy fogalmazott, hogy az őrangyalom kapott el, amivel abszolút egyetértek.

Mindig is inkább ösztönös és intuitív voltam, mintsem megfontolt és tudatosan analizáló. A MONOLÔG karanténötletként indult 2020 áprilisában, viszont a coach képesítésem már 2018-ban megszereztem. Nem tudatos döntés volt ez akkor, inkább önmagam fejlesztése volt a cél. A képzés végére megfogalmazódott bennem, hogy művészekkel és alkotókkal szeretnék foglalkozni, azonban még két év volt, mire teljesen összeállt a rendszer. Később jött ehhez az önkifejezés fókusz. Megalkottam a 8LÉPCSŐS technikát, amelynek segítségével különböző témakörökön haladunk végig egy személyre szabható rendszer keretein belül.

Jellemzően kik és milyen problémákkal, kérésekkel keresnek meg téged?

Nagyon változó. Volt, aki szakmai blokkal érkezett, volt, aki önmagával nem volt megelégedve. Voltak többen, akik a program alatt váltottak karriert, volt, aki a plasztikai műtét kapujából fordult vissza. Volt olyan is, akinek a társadalmi nyomásokat és megfelelést sikerült levetkőznie, de még olyan személy is, akinek fizikai tünetei is elkezdtek javulni, amint a lelkével egy kicsit jobban összhangba került. Az egyik legcsodálatosabb dolog és igazi megtiszteltetés, hogy ilyen remek embereket kísérhetek a saját kibontakozásuk útján.

A közös pont bennük az elakadás. Valamilyen oknál fogva létrejön egy megrekedt állapot, amiből az ember egyedül nem feltétlenül tud kimozdulni friss perspektíva híján. A legjobb, amit az ember tehet, hogy nem egyedül akar mindent megoldani. Nem ciki segítséget kérni, sőt! A sebezhetőség felvállalása tesz igazán erőssé. A megoldásorientált gondolkodásmódban hiszek, és ebbe az irányba is próbálom terelni azokat az alkotókat, művészeket is, akik felkeresnek. Felismerni és elfogadni a problémát, majd körbejárni, hogyan lehet azt megoldani. Soha nem a tökéletesség a cél, hanem a valódi élet megélése és az apró örömök értékelése.

Mi a MONOLÔG METHOD lényege? Mit kap az, aki hozzád fordul, hogy megismerje a módszered?

Egy olyan életszerű gondolkodási módszer, ami a mindennapokba építhető. Én nem azt hirdetem, hogy a method után minden tökéletes lesz, az élet nem ilyen. Eszközöket és megoldókulcsokat mutatok, hogy az ember a mélységekben és a magaslatokon is jól működjön. Az írás és az őszinteség az egyik legfontosabb pillére a programnak, valamint a csend gyakorlása. Ezzel a modern világban kevesen tudnak mit kezdeni, de néhány alkalom után már igénylik a napi csendidőt. A magyar egy csodálatos és kifejező nyelv. Ennek használatát is elemezzük, mert olyan rejtett mintákra mutat rá egy-egy szóhasználat, amin sokszor maguk a résztvevők is meglepődnek. A legegyszerűbb életbeli alapfogalmakon is végigmegyünk, érintjük a biztonság, a bizalom, a kreativitás, a kommunikáció, az asszertivitás, a hit, az elengedés támakörét is sok egyéb mellett.

„Személyedre fókuszáljuk offline és online imázsod” – olvasható az oldaladon a stílustanácsadás szolgáltatással kapcsolatban. Hogyan zajlik ez a folyamat?

A szolgáltatás alapvetően coachingra épül, hiszen minden az önfejlesztéssel kezdődik. Azt követően teljesen egyénre szabom a stílustervezést, eldöntjük, kinek mire van igénye, majd felállítunk egy menetrendet és kitűzzük a célt. A stylingtól és egyéni imázskialakítástól kezdve a social media arculattervezésen át a kivitelezésig minden belefér. Számomra fontos, hogy olyan irányt segítsek elindítani a különböző platformokon, amelyekben az egyének privát emberként vagy énmárkaként is önazonosak tudnak maradni, értéket tudnak teremteni és saját történetet tudnak mesélni. Ezt próbálom kihozni az ügyfelekből úgy, hogy előbb a felszín alá ásunk, aztán készítjük tudatosan a tartalmakat.

MONOLÔG | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A legjobb jógastúdiók Kelet-Európából | TOP 5
east

A legjobb jógastúdiók Kelet-Európából | TOP 5

A hétköznapok nyüzsgésében és az egész napos pörgés közepette gyakran elfelejtünk lazítani – ekkor jön képbe a jóga, a tökéletes alkalom arra, hogy lélegezz, elengedj minden felesleges feszültséget és élvezd, ahogyan a nyújtások és csavarások kellemesen átmozgatják az egész tested. Legyen szó könnyed meditációról vagy intenzív gyakorlásról, mai válogatásunkban minden óratípust
East by MADA_Belgrád | 5 épület, ami a város történetéről mesél
east

East by MADA_Belgrád | 5 épület, ami a város történetéről mesél

Egy tíz évre bezárt múzeum, Európa egyik legnagyobb előadóterme, egy eredetileg hatalmas kiállítások színteréül szolgáló, majd a második világháború idején funkcióját vesztett, elhagyatott épületegyüttes, és Belgrád legkisebb, de a legsűrűbben lakott városnegyedének lakótömbjei egyaránt főszereplők cikkünkben. Nikola Andonov, Aleksandar Ristović és Stefan Stojanović, a MADA építészeti stúdió alapítói olyan épületeket
Úszd be az országot: indul az Open Water Tournament!
east

Úszd be az országot: indul az Open Water Tournament!

Több ezren fedezhetik fel idén nyáron az országot – vízen! Open Water Tournament (OWT) címmel egyedülálló nyílt vízi úszóverseny-sorozat indul júniusban: a versenyzők nyáron a Balatonban, a Dunán és a gyékényesi búvártóban tehetik próbára a tudásukat. A sorozat első megállója Balatonfűzfő, nyár végére pedig kiderül, kik Magyarország legjobb nyílt vízi úszói.