HIGHLIGHTS | Fémbe zárva

HIGHLIGHTS | Fémbe zárva

Fényes, tartós, védelmez: ilyen és ehhez hasonló pozitív tulajdonságok jellemzik a fémet, amely mára a csomagolóipar legpraktikusabb alapanyagává vált. E heti válogatásunkban fém alapú csomagolásokat mutatunk be.

Amikor az ókori háborúk vagy a középkori lovagi tornák jutnak eszünkbe, a bátor vitézek testét borító fém páncélzat is az asszociációk körébe tartozik. Réz, ón, ezüst, arany, vas, higany, ólom, cink vagy platina: a történelem során számos alkalommal sorsfordító pillanatok eszköze vagy oka volt a fém, mely védelmet nyújtott vagy éppen veszedelmet jelentett. Az élelmiszeripar történetében először a francia cukrászmester, Nicolas Appert kínálatában tűntek fel a hőhatással tartósított élelmiszerek, a cukrász a francia belügyminisztérium 1795-ös hadélelmezési pályázatán bemutatott találmánya pedig még Napóleonnál is nagy sikert aratott. Később két angol vállalkozó, Bryan Donkin és John Hall az Appert-féle fermentálási technológiát fémdobozra fejlesztette, majd az 1800-as évek elején megnyitotta a világ első konzervgyárát. A technológia hamar nagy sikert aratott és máig rengeteg élelmezési kihívást old meg. A tömeges piacra kerülés felvetette az újfajta csomagolás egyedivé tételének igényét, így azt címkékkel, festéssel látták el. A konzervek ezáltal a grafika stílustörténetének is nagyszerű kordokumentumai.

Legyen az szardínia vagy sör, a fémdoboz nagyszerű felületet nyújt, melyet ma is előszeretettel dekorálnak kreatívjaink. Lássunk hát néhány mai példát Kanadától az Egyesült Királyságig!

Dillon’s Cocktail Syrups Package Design | Burlington, Kanada
Barry Imber


QUEQUEN Pesca de Mar | Buenos Aires, Argentína
Estudio Puerca


Maoundi – Matcha tea | Perm, Oroszország
gs team
Martin King


Overtone Brewing Co x Thirst Craft | Glasgow, Egyesült Királyság
Thirst Craft


továbbiak
Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat
branding

Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat

Átadták a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat, a nyertesek és legjobb pályázók műveit a Néprajzi Múzeumban állítják ki október 7. és 30. között. A Budapest Design Week nyitóeseményén immár hagyomány, hogy kiosztják a magyar designszakma két fontos elismerését, a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat.
Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones
business

Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones

A The Knotty Ones története olyan, mint egy modern népmese: három egykori kollégiumi szobatárs, Akvilė, Danutė és Sandra elhatározták, hogy szeretnének valamit tenni annak érdekében, hogy szeretett hagyományaikat népszerűsítsék. A márka viszont amellett, hogy a litván kulturális örökséget önti modern formába, nagyon fontos társadalmi üzenetet is hordoz. Annak érdekében, hogy
Ruházati kollekcióval bővül az YKRA
branding

Ruházati kollekcióval bővül az YKRA

Új kollekcióval üdvözli az őszi szezont az YKRA – ezúttal viszont már nemcsak a hátizsákok között válogathatunk, hanem ruhatárunkba is csempészhetünk új darabokat a magyar márkától. Lakatos Balázs, a márka alapítója elmondása szerint a tavaly tíz éves brand régóta dédelgetett álma egy ruhakollekció megvalósítása. A frissen debütált YKRA APPAREL kollekcióról Balázzsal