HIGHLIGHTS | Vonal és betű

HIGHLIGHTS | Vonal és betű

Amióta volt egyszer egy Bauhaus és svájci grafika, azóta nem meglepő senkinek, ha egy vállalkozás a teljes minimalizmust választja vizuális identitásául. Az azonban, ha valaki írott nyelvi eszközeink alapjaihoz, a betűkhöz és csupán pár vonalhoz nyúl, még ma is az újdonság erejével hathat. Olyan projekteket válogattunk össze, amelyek a maximális minimalizmus jegyében készültek. Jöjjenek hát újabb arculatok!

„Mi volt előbb? A vonal vagy a betű?” – tehetjük fel a kérdést. Egy biztos, minden betű vonal, de nem minden vonal betű, tehát e két fogalom évezredek óta szoros kapcsolatot ápol. Ha csak az ékezetek használatára gondolunk: amióta írás van a földön, komoly bonyodalmakat okozott egy-egy nem megfelelően használt vonal. Gondolhatunk az ókori agyagtáblákra vagy a római Trajanus-oszlop civilizációt formáló karaktereire, kapcsolatuk elvitathatatlan jelentőséggel bír a történelmünk során kialakult vizuális identitásokban.

A klasszicista betűtervezés letisztult karaktereinek köszönhetően a korabeli könyvnyomtatásban a vonalak, azaz léniák reneszánszukat élték. A betűszedés és a szövegtükör lazítása céljából használt vonalazások a fontosabb szövegrészek és címek kiemelésére is szolgáltak. A későbbiekben az avantgárd irányzatok is előszeretettel alkalmazták a vonalazás, de javarészt a Bauhaus és a svájci grafika képviselői merték ezt a legpuritánabb módon használni.

Csak betű és vonal. Ez a kapcsolat számos civilizáció bölcsőjeként és sírjaként is szolgálhat. A dekorativitás teljes mellőzése egy jellegtelen, végletekig kiüresített, identitását vesztett világot hagyhat maga után, ahol elvesztik karakterüket az egyének, ezáltal válnak irányíthatóvá és megvezethetővé.
Nem csoda, hogy a kapitalista gazdasági szereplők és az autoriter hatalmak előszeretettel használják vizuális kommunikációjukban az erőteljes, azonban semleges megjelenésű képi identitásokat. A kérdés az, hogy ennyi kreatív teremtmény közt van félnivalónk a teljes minimalizmustól? Talán erre is választ kapunk most az Egyesült Államoktól Dániáig kalandozva.

Express Scripts Pharmacy | USA
R/GA Brand Design


Visual Identity Design For Humanio | Lagos, Nigéria
Paul Kelly


Baltic Amadeus / IT company branding | Vilnius, Litvánia
FOLK design agency
Regina Stonytė
Ignas Kozlovas


Bright Data | Toronto, Kanada
Jharek Orleski


Alder | Koppenhága, Dánia
Aleksander Jezierski


továbbiak
A hét kedvenc enteriőrjei_65
architecture

A hét kedvenc enteriőrjei_65

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből a saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Erre a hétre extravagáns étterementeriőröket és nem mindennapi lakásokat hoztunk Mexikóból éppúgy, mint Pozsonyból. Harapnivaló enteriőr egy pékségben | Lera Brumina | Odessza, Ukrajna Futurisztikus
Román otthonok ködképes tájakon | Felicia Simion
egyéb

Román otthonok ködképes tájakon | Felicia Simion

Felicia Simion bukaresti művész és szabadúszó fotográfus munkái a nyers valóság és egy ködös álomvilág között táncolnak: saját univerzumát ő maga teremti meg érzékeny munkáiban. ’H o m e’ című, 2017-es fotósorozatában hazája, Románia útjainak vágott neki, hogy dokumentálja az országra jellemző épületeket és megfigyelje, hogy a különböző tájakat, falvakat
Old Stuart, a történetmesélő játékrestaurátor
east

Old Stuart, a történetmesélő játékrestaurátor

A játékok kopnak, talán minél jobban szeretjük azokat, annál inkább – a szép emlékek ugyanakkor megérdemlik a gondoskodást. Az erdélyi származású Ruszuly Ervin bár sosem tanulta a játékrestaurálást, gyermekkora óta dédelgetett álmát valósította meg, amikor létrehozta saját vállalkozását. De hogyan kapcsolódik mindehhez Old Stuart és milyen misszió áll mögötte? Ervin erről