HIGHLIGHTS | Vonal és betű

HIGHLIGHTS | Vonal és betű

Amióta volt egyszer egy Bauhaus és svájci grafika, azóta nem meglepő senkinek, ha egy vállalkozás a teljes minimalizmust választja vizuális identitásául. Az azonban, ha valaki írott nyelvi eszközeink alapjaihoz, a betűkhöz és csupán pár vonalhoz nyúl, még ma is az újdonság erejével hathat. Olyan projekteket válogattunk össze, amelyek a maximális minimalizmus jegyében készültek. Jöjjenek hát újabb arculatok!

„Mi volt előbb? A vonal vagy a betű?” – tehetjük fel a kérdést. Egy biztos, minden betű vonal, de nem minden vonal betű, tehát e két fogalom évezredek óta szoros kapcsolatot ápol. Ha csak az ékezetek használatára gondolunk: amióta írás van a földön, komoly bonyodalmakat okozott egy-egy nem megfelelően használt vonal. Gondolhatunk az ókori agyagtáblákra vagy a római Trajanus-oszlop civilizációt formáló karaktereire, kapcsolatuk elvitathatatlan jelentőséggel bír a történelmünk során kialakult vizuális identitásokban.

A klasszicista betűtervezés letisztult karaktereinek köszönhetően a korabeli könyvnyomtatásban a vonalak, azaz léniák reneszánszukat élték. A betűszedés és a szövegtükör lazítása céljából használt vonalazások a fontosabb szövegrészek és címek kiemelésére is szolgáltak. A későbbiekben az avantgárd irányzatok is előszeretettel alkalmazták a vonalazás, de javarészt a Bauhaus és a svájci grafika képviselői merték ezt a legpuritánabb módon használni.

Csak betű és vonal. Ez a kapcsolat számos civilizáció bölcsőjeként és sírjaként is szolgálhat. A dekorativitás teljes mellőzése egy jellegtelen, végletekig kiüresített, identitását vesztett világot hagyhat maga után, ahol elvesztik karakterüket az egyének, ezáltal válnak irányíthatóvá és megvezethetővé.
Nem csoda, hogy a kapitalista gazdasági szereplők és az autoriter hatalmak előszeretettel használják vizuális kommunikációjukban az erőteljes, azonban semleges megjelenésű képi identitásokat. A kérdés az, hogy ennyi kreatív teremtmény közt van félnivalónk a teljes minimalizmustól? Talán erre is választ kapunk most az Egyesült Államoktól Dániáig kalandozva.

Express Scripts Pharmacy | USA
R/GA Brand Design


Visual Identity Design For Humanio | Lagos, Nigéria
Paul Kelly


Baltic Amadeus / IT company branding | Vilnius, Litvánia
FOLK design agency
Regina Stonytė
Ignas Kozlovas


Bright Data | Toronto, Kanada
Jharek Orleski


Alder | Koppenhága, Dánia
Aleksander Jezierski


továbbiak
Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat
branding

Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat

Átadták a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat, a nyertesek és legjobb pályázók műveit a Néprajzi Múzeumban állítják ki október 7. és 30. között. A Budapest Design Week nyitóeseményén immár hagyomány, hogy kiosztják a magyar designszakma két fontos elismerését, a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat.
Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones
business

Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones

A The Knotty Ones története olyan, mint egy modern népmese: három egykori kollégiumi szobatárs, Akvilė, Danutė és Sandra elhatározták, hogy szeretnének valamit tenni annak érdekében, hogy szeretett hagyományaikat népszerűsítsék. A márka viszont amellett, hogy a litván kulturális örökséget önti modern formába, nagyon fontos társadalmi üzenetet is hordoz. Annak érdekében, hogy
Ruházati kollekcióval bővül az YKRA
branding

Ruházati kollekcióval bővül az YKRA

Új kollekcióval üdvözli az őszi szezont az YKRA – ezúttal viszont már nemcsak a hátizsákok között válogathatunk, hanem ruhatárunkba is csempészhetünk új darabokat a magyar márkától. Lakatos Balázs, a márka alapítója elmondása szerint a tavaly tíz éves brand régóta dédelgetett álma egy ruhakollekció megvalósítása. A frissen debütált YKRA APPAREL kollekcióról Balázzsal