Old Stuart, a történetmesélő játékrestaurátor

Old Stuart, a történetmesélő játékrestaurátor

A játékok kopnak, talán minél jobban szeretjük azokat, annál inkább – a szép emlékek ugyanakkor megérdemlik a gondoskodást. Az erdélyi származású Ruszuly Ervin bár sosem tanulta a játékrestaurálást, gyermekkora óta dédelgetett álmát valósította meg, amikor létrehozta saját vállalkozását. De hogyan kapcsolódik mindehhez Old Stuart és milyen misszió áll mögötte? Ervin erről mesélt nekünk.

Ruszuly Ervin Csíkszentkirályon nőtt fel, majd tíz évet töltött Marosvásárhelyen. Az elmúlt években sok minden érdekelte, kereste önmagát és minden lehetőséget megragadott a fejlődésre: végül Marosvásárhelyen tánc-koreográfiát tanult, ami azóta is a szenvedélye. Jelenleg táncot tanít szülővárosában, mellette kisebb-nagyobb projektjeit építi, köztük az Old Stuart elnevezésű, játékrestaurálással foglalkozó vállalkozását is. Az Old Stuart ötlete már tíz évvel ezelőtt megszületett benne, de akkor még nem tudta, mi lesz a neve, és azt sem, hogyan is fogjon hozzá. „A játékok mindig is életem eléggé meghatározó részét képezték, ugyanis mai napig gyűjtő vagyok: gyűjtöm a szép játékokat és kisautókat. Sokat gondolkodtam a hogyanon, aztán az egyik barátom segítségével körvonalazódni látszott a sok-sok éve dédelgetett álmom, ma pedig már egy nagyszerű dolog látszik kialakulni” – jegyezte meg Ervin.

A márka elnevezésében Ervin a minőségre törekedett, és arra, hogy érzelmeket közvetítsen. „Egy sztorit akartam átadni, ami az egészet átlengi, átitatja. Egy fiktív történetből inspirálódva jött létre Old Stuart, aki az első világháború után hazatérve gyerekeinek, majd unokáinak – és nem csak nekik – készített és újított fel játékokat. Ezt az elképzelést, mondhatni ennek a nemes ügynek a szellemét igyekszem átültetni a mába” – részletezte.

A játékgyűjtés már tizenéves kora óta jelen van Ervin életében; elmondása szerint nyolcadik osztályos korában kezdte el beszerezni a kisautókat, amelyek mellett sok egyéb más dolgot is gyűjtött – most az Old Stuart vállalkozás keretében ebből a kiskorából fennmaradt gyűjteményből kerülnek ki az egyes játékok eladásra.

De mi a célja Ervinnek a játékmentéssel? Amellett, hogy a sok gyönyörű játék ne a kukában, esetleg a padláson landoljon, vagy csak egyszerűen feledésbe merüljön, az Old Stuart szellemisége többletértékkel is bír.

„Hiszem, hogy a minőségi játék, annak illata és tapintása fontos szerepet játszik a gyerekek életében. Nagyban hozzájárul az ízlésvilág és a minőségre való igény kialakításában” – emelte ki.

Saját régi játékai felújítása mellett sokszor jár bolhapiacra és figyeli a hirdetéseket. A repertoár túlnyomó részét jelenleg Hot Wheels kisautók teszik ki – legtöbbjükhöz Ervint személyes kötődés is fűzi, így sokszor nehéz szívvel válik meg tőlük. Amikor nekilát a restaurálásnak, izgalmasnak találja, ha eltérő alkatrészekkel helyettesítheti a hiányzó elemeket – így például egy baba karját teljesen más színű és formájú, új lábbal pótolja vagy kisautók esetében szokatlan festéssel vagy más kerékkel teszi még egyedibbé azokat.

Mivel használt játékokról van szó, többnyire már nincs csomagolásuk – ezt a problémát áthidalva az Old Stuart játékok környezetbarát és természetes, új csomagolást kapnak, aminek kialakításáért és a márka arculatáért Muszka Róbert felel. A vásárlók először a csomagolással találkoznak, így Ervin és Róbert részletes odafigyeléssel szerették volna megalkotni azt: olyan formát és anyagot választottak, ami jól közvetíti a márka szellemiségét. „Fontos szempont volt, hogy azt az érzést közvetítse, amit az Old Stuart sugall: minőség és érték” – hangsúlyozta Ervin.

A kezdeményezés nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteknek is megszólítja. „Azt gondolom, hogy a játékgyártók többsége ma már nem a minőségre, hanem a mennyiségre törekedik és így a játékok értéke is nagyban csökken, holott ugyanúgy értéken felül kérik el az árukat. Régebben, ha játékot készítettek, abban benne volt az anyag minősége, de ma már minden olcsón és gyorsan készül. A régi, szép állapotban maradt játékok iránt nagy a kereslet, főként a gyűjtők körében. Ha még a csomagolás is eredeti, akkor képesek magas árat is kiadni értük. Sokszor én is ott állok egy polc előtt, és mérlegelem, hogy megéri-e vagy sem, de elég gyakran az igen szokott győzni” – tette hozzá.

A különböző felújított játékokat egyelőre az Old Stuart Facebook– és Instagram-oldalán lehet elérni. A vállalkozás egyelőre a megismertetés szakaszában van, Ervin nem szeretne túlságosan előre tervezni – inkább a jelenben és a lassú építkezésben bízik. Ennek ellenére a közeljövőben tervezi egy kis stúdió létrehozását, ahol szülők és gyerekek egyaránt kedvükre válogathatnak az egyedi darabok közül. „Ez olyan hely lesz, ahonnan nem kell gyorsan távozni, le lehet majd ülni, beszélgetni és jól érezni magunkat” – árulta el. Ervin továbbá azt is tervezi, hogy erdélyi kisautóbörzét szervez, ami a gyűjtők számára is izgalmas lehet, és szeretné, ha a határokon túl, egyéb országokban is megismernék Old Stuartot.

Old Stuart | Facebook | Instagram

továbbiak
Játszótér légtisztító mikroalgával
architecture

Játszótér légtisztító mikroalgával

A londoni ecoLogicStudio innovációs cég bemutatta az Airbubble-t, a világ első biotechnológiai játszóterét, ahol mikroalgák segítségével tisztítják a levegőt. A projekt célja, hogy tiszta mikroklímát biztosítson a gyerekeknek játék közben. A sajátos játszótér a lengyel fővárosban, Varsó központjában kapott helyet. Az Airbubble hengeres faszerkezetét ETFE-membránba burkolva ötvenkét üvegalga-reaktort véd, városi
Új designbolt nyílik augusztusban – pályázat tervezőknek
design

Új designbolt nyílik augusztusban – pályázat tervezőknek

A KUNSZT! és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023) közös, nyílt pályázatot hirdet magyar tervezők, designerek és iparművészek számára. A pályázat lehetőséget kínál arra, hogy a kortárs magyar designerek bemutathassák munkáikat a KUNSZT! kínálatában. Augusztus elején nyílik a KUNSZT!, Veszprém új designboltja, galériája, brunch-bisztró-kávézója és közösségi tere. Az új
Kilátás Kelet-Európára | TOP 5
architecture

Kilátás Kelet-Európára | TOP 5

Már nagyban zajlik a túraszezon, így mai válogatásunkban ehhez kapcsolódó témával készültünk. Sok túra csúcspontja az, amikor elérünk egy kilátóhoz, és ott megpihenve gyönyörködünk az elénk táruló látványban. Mai toplistánkban öt építészetileg és panorámájában is kiváló kilátót gyűjtöttünk össze nektek a régióból. Galyatető Kilátó | Magyarország A lassan világhírűvé váló, korszerűsített