Kézművesség a múltért és a jövőért | Hutsul Authentica

Kézművesség a múltért és a jövőért | Hutsul Authentica

Ahogyan korábbi cikkemben említettem, az ukrán design hordoz magában valami meg nem értett bájt és patriotizmust. Ezzel a kézművesek sincsenek másképp, annyi különbséggel, hogy ők évszázadok tradícióit és munkáját elevenítik fel tárgyaikban. De vajon elférhet az autentikus háromlábú gyertyatartó a mai ember nappalijában? A Hutsul Authentica válasza az, hogy természetesen!


Egy testvérpár és az édesapjuk, Mykola, Vasyl és Dmytro Boruky 2019-ben megalapították márkájukat, amely a családi vállalkozás szellemén túl egy sokkal mélyebb tradícióra épít. A Hutsul Authentica fő célja a hucul népművészet népszerűsítése, illetve értékének fenntartása, amelyet elsőként a kézművesség felelevenítésével érnek el. A márka által készített leghíresebb tárgyak egyike a háromágú gyertyatartó, amely nemcsak a hucul közösségeknek, de a kollektív ukrán kultúrának is ikonikus darabja. Ahogy az egyik alapító, Vasyl Boruk mondja: „Az identitás a nyelvvel és művészettel kezdődik, ezért számunkra lényeges, hogy átéljük és megértsük azt. Minden gyertyatartó úgy készül, mintha az lenne az utolsó amit készítünk, pozitív energiánkat és képességeinket belefektetve.

A díszes háromágú gyertyatartó tömör fából készült liturgikus dísztárgy, amely ágai a trinitást, vagyis a szentháromságot szimbolizálják. Templomi és háztartási használatra egyaránt alkalmasak voltak, bár a templomi példányok sokkal díszesebbek és kidolgozottabbak, míg az otthoniakat egyszerűbb kompozíciós megoldással és kevésbé jártas kivitelezéssel készítették el. A Hutsul Autenthica az ősi kultúra és a famegmunkálás mesterségét szeretné a jelenkori igényeknek megfelelően csatornázni, miközben megóvja azokat az eltűnéstől. Repertoárjukban ebből fakadóan több dísztárgy is található, amelyek egyaránt különleges tárgyak lehetnek akár egy bohém enteriőben vagy egy letisztult térben is.

Joggal merül fel a kérdés, hogy kik is azok a huculok? Ha hallottál már a hucul lóról vagy a hucul hímestojásról, akkor egészen jó helyen jársz. A huculok egy Ukrajna nyugati részén, Kárpátalján élő ruszin népcsoport, akiknek művészete kiemelkedő hatással volt az őket körülvevőkre. A díszes népviseleteken túl fontos szerepet játszott náluk a tárgyalkotás is, a fafaragás nagymesterei, amire nagy hatással voltak a vallási szimbólumok is. Fatemplomaik magukban hordozzák a népies jelleget, amely szintén hatást gyakorolt a környezetük építészetére.  

A Hutsul Authentica nemcsak a kulturális örökségek fennmaradásáért harcol, hanem a jelenkori designközösségért is. A márka is részese a tengeren túli i am u are mozgalomnak, amely online piacterén a termékeikkel is találkozhatsz.


Hutsul Authentica | Instagram