HYPE | Heti online programajánló

HYPE | Heti online programajánló

Ezt a hetet egy remek kezdeményezéssel, az Ékszerek Éjszakája szervezésében indított jótékonysági aukcióval indítjuk, majd benézünk a MOME grafikusainak online kiértékelésére, az unalmas estékre pedig több opcióval is készültünk: tervezői interjúk, bauhaus kísérleti filmek, és az elmúlt évek fesztiválkedvenc magyar dokumentumfilmjei is elérhetőek még néhány napig. Lássuk!

KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez május 11-16. között. A „Crown Jewels Funding Italy” nagysikerű olasz kezdeményezés mintájára induló program során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre, amelyekre az esemény Facebook-csoportjában lehet licitálni. A szervezők a befolyó összegből három, olyan gyermekekkel foglalkozó alapítványt, illetve összefogást kívánnak támogatni, amelyek célzottan tudnak eljuttatni élelmiszert vagy oktatási eszközöket a koronavírus járvány miatt még kiszolgáltatottabb helyzetbe került rászorulóknak.

Mikor: 2020. május 11-16.

Hol: Facebook-csoport

Bővebben: Esemény


Design Emergency

A design az egyik legerősebb eszköz, ami segíthet a járvány visszatartásában. Az utóbbi hetekben több designmegoldás született az egészségünk megóvása érdekében szerte a világban, és jó eséllyel a közeljövőben még több ilyen tervezői válasszal fogunk találkozni. Paola Antonelli, a MOMA kurátora és Alice Rawsthorn designteoretikus ennek feltérképezésére indították el a Design Emergency Instagram-oldalt, amelynek néhány nap alatt több ezer követője lett. Az első beszélgetés vendége a MASS Design Group alapítója, Michael Murphy volt, akit Paola Antonelli az építészcsoport jelenlegi munkájáról, a járvány hatására átalakuló közösségi terekről (pl. kórházakról és éttermekről), és a designerek felelősségéről kérdezett. A beszélgetés a Design Emergency IGTV-n lesz visszanézhető.

Hol: online


MOME Online kiértékelés – 2020 május

A megszokott féléves MOME Kipak nem marad el, csak új formát ölt: a MOME Tervezőgrafika Tanszék május 11. és 13. között online tartja meg a tavaszi kiértékelését, ahol az alapképzés három évfolyama, illetve a mesterképzés első évében járó hallgatók prezentálják munkáikat. Az esemény nem nyilvános, de előzetes regisztráció alapján van mód a betekintésre, regisztrálni e-mailben lehet.

Mikor: 2020. május 11-13.

Hol: online

Bővebben: Esemény


bauhaus.film.expanded. – ZKM Karlsruhe

A karlsruhe-i  Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM) februárban nyitotta meg bauhaus.film.expanded. című kiállítását, amelyet részben a virtuális térbe költöztetett, így a kiállított filmek nagy része május 17-ig megtekinhető az intézmény weboldalán. A Bauhaushoz köthető alkotók munkái a politikai tartalmú és kísérleti filmesszéktől az építészeti filmeken át az absztrakt filmekig elérhetőek, így például a kísérleti film egyik magyar úttörőjétől, Moholy-Nagy Lászlótól több felvételt is találunk a digitális filmtárban.

Mikor: 2020. május 17-ig

Hol: online


Interjú Iris van Herpen tervezővel – Dezeen Virtual Design Festival

A Dezeen Virtual Design Festival keretein belül megjelent egy háromrészes interjúsorozat Iris van Herpen divattervezővel. A designer munkái a poszthumanizmus és a divat ötvözeteként is értelmezhetőek, haute couture kollekciói nem mindennapi formákból és anyagokból születnek. Iris van Herpen az élőlények és a szervek felépítéséből, illetve mozgásából inspirálódott darabok készítésekor előszeretettel kísérletezik a divat világában még újszerűnek bizonyuló technológiai lehetőségekkel, például a 3D-nyomtatással. Munkája során gyakran működik együtt különböző művészeti formák és tudományterületek képviselőivel. Az interjúban többek között arról is mesél, hogyan tudta a ruhák anyagának lágyságát a betonnal visszaidézni egy 2019-es építészeti projektje során.

Hol: online


MADOKE akció: 5+1 dokumentumfilm ingyen

A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete idén januárban alakult meg azzal a céllal, hogy a dokumentumfilm műfaját népszerűsítse itthon. Az egyesület a februári kezdeményezésük után most májusban másodszor hirdeti meg az 5+1 filmes akcióját. Május 8. és 15. között hat dokumentumfilm válik ingyenesen elérhetővé, köztük nemzetközi nagydíjas munkák is. A pontos filmlistát a MADOKE oldalán találjátok.

Mikor: 2020. május 8-15.

Hol: online

továbbiak
Tárgyfétis 3. rész | UNISET-212 vendéglátóipari készlet, az időtálló
design

Tárgyfétis 3. rész | UNISET-212 vendéglátóipari készlet, az időtálló

Kihűlőben lévő paradicsomleves betűtésztával, rántott hús ragadós rizibizivel, és a meggybefőtt megfakult és kiázott szemei, amint rózsaszín, cukros lében úsznak a kompótos tányéron. A kistányér, hasonlóan a leves és a főétel tálalására szolgáló adagtálakhoz, hófehér porcelánból készült, peremük szélén kobaltcsík fut körbe-körbe, miközben a jellegzetes, reprodukálhatatlan ízű, langyos tea magas
HIGHLIGHTS | Játékos redukció
poland

HIGHLIGHTS | Játékos redukció

Egy forma sosem túl egyszerű, legfeljebb csak unalmas. Kör, háromszög, négyzet, és társaik – mind csupa ismerős alakzat: amibe folyton belebotlunk, amihez folyton visszatérünk. A közös nevező, a legkisebb közös többszörös: a vizuális nyelvnek az a része, amelyet mindannyian beszélünk. Nagybetűs hivatkozási alap, amihez folyton visszanyúlnak tervezők, mert ők is tudják:
Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE | Temesi Apol
design

Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE | Temesi Apol

2019-ben nyolc fiatal tervező, illetve designteoretikus vehetett részt a féléves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogramban, amelyet a Magyar Formatervezési Tanács kezel, amelynek finanszírozásában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vesz részt. Az ösztöndíj során a pályázók megvalósíthatták önállóan kialakított, illetve gyártói együttműködéssel kidolgozott szakmai programjaikat. Tudjatok meg