„Identifikáljuk a Keletet” | Jön a nyomtatott HYPE magazin!

„Identifikáljuk a Keletet” | Jön a nyomtatott HYPE magazin!

A HYPEANDHYPER életében nagyon izgalmas, új fejezet veszi kezdetét: a kétnyelvű online magazin mellett 2021 májusában megjelenik az első nyomtatott HYPE-kiadvány is, ráadásul angol nyelven. Új formátum, új arculat, új tartalmak a kelet-európai identitás jegyében: Fáy Gergely alapítóval és Kiss Miklós designerrel a HYPE missziójáról és az ebbe szervesen illeszkedő rebrandingől beszélgettünk.

„2010 körül mindenféle hatalmas ötlet kavargott a fejünkben, ugyanakkor fogalmunk sem volt, hogy minek és hogyan álljunk neki. Ha jól emlékszem, egy azóta már nem létező, ingyenes blogfelületen írtam az első bejegyzéseimet, amire akkor azt mondta Lackó és Mizó barátunk, hogy ez így nem jó, csináljuk inkább rendesen. Aztán összerakták az oldalt és elindult a HYPEANDHYPER. A cél egy összdesign-magazin létrehozása volt. Akkor ezek óriásit robbantak itthon és külföldön egyaránt” – emlékezett vissza Bárdos László és Fáy Gergely HYPE-alapító egy három éve készült, közös interjúban.

A 2012-ben indult – akkor még – hobbiblog az évek során szépen, organikusan épült mind tartalmilag, mind misszióját tekintve. A hőskorszakban tíz állandó budapesti szerzővel futott az oldal, a balti országokból pedig nyolc szabadúszó szerző csatlakozott a csapathoz. „Ebben az időszakban jelentek meg nálunk is azok a helyek, amelyeknek már jó arculata volt, azok a kávézók és boltok, amelyek már egy új minőséget vetítettek előre. A trendszetter közegben addig Budapest nem volt cool hely, de ez ekkoriban kezdett megváltozni”– meséli Gergő.

Már az ős-HYPE is kereste a jó tartalmakat, igyekezett minden olyan témát megjeleníteni az oldalon, ami említést érdemel Londontól Los Angelesen át Koreáig. Ha a nyolcvanas években kezdték volna el, talán „coolandsuper” lett volna a neve, végül maradt a hypenadhyper, ami tulajdonképpen „állítás arról, mit keresünk, egyben ironikus célzás is arra vonatkozóan, hogy nem minden hyper, ami hype, és fordítva” – magyarázta Gergő.

Később elindult a webshop is, majd egy kisebb, egyéves csönd következett. A HYPE 2018-ban éledt újjá, hogy aztán 2020 januárjában már komplett szerkesztőséggel, saját irodával haladjon előre útján. Ekkor már az online magazin fókusza is egyre jobban kikristályosodott. Gergő ekkortájt kezdte el gyűjteni a régióról szóló kutatásokat és háttéranyagokat, amelyekből egyértelműen kiderült, hogy sokkal több minden köti össze a térség országait annál, mint ami elválasztja azokat.

„Innen jött a felismerés, hogy meg kell ismernünk egymás piacait, hiszen egy varsói designer sokkal jobban tud segíteni lengyel piaci tapasztalataival egy magyar designernek abban, hogy hogyan legyen sikeres, mint egy francia vagy amerikai. Ebből kiindulva szenvedélyünket misszióvá alakítottuk. Elegem lett abból, hogy a Vice és a Freunde von Freunden legtöbbször úgy ír erről a régióról, mintha egy putri lenne, vagy úgy, hogy, »hát, van egy klassz techno-DJ valahol egy kelet-európai pincében, aki akár berlini is lehetne«. Tudatosítani kell, hogy nem csak az lehet menő ebben a térségben, ami »olyan, mintha« nyugati lenne. Mások vagyunk, mások a gyökereink. És ez nem minőségi kérdés, nem jobb, vagy rosszabb, egyszerűen csak más. Nagyon szabdalt ez a térség, szövevényes a történelmi háttér, nem egzaktak a határok, ráadásul mindenki tele van sértettséggel. Ha azonban távolabb tudunk lépni, már látszik az egység, a rengeteg hasonlóság. »Amit nem tudsz elmesélni, az nem létezik« – mondják. Márpedig ez létezik. Ezt kell leírni és bemutatni a magazinban” – mondta el Gergő.

Jelenleg is ebben a szemléletben dolgozik a HYPE csapata, és ezt, illetve ennek a szellemiségnek még inkább kiszélesített, teljessé tett változatát viszi tovább a 2021 májusában induló nyomtatott kiadvány is, ráadásul teljesen új arculattal. Bár már a kilenc éve tervezett – és a mai napig használt – klassz logó és brand identity miatt is többen hitték, hogy a HYPE külföldi online magazin, a rebranding teljesen új fejezetet nyit a HYPE életében. „Ez az arculat-megújítás nem csak presztízskérdés. Arra is reflektál, hogy egy, a globális porondon megállni képes magazint készülünk kiadni, amelyre ha a világ bármelyik újságárusánál ránéz egy vásárló, pontosan tudja, milyen minőségű tartalmat kap” – jegyezte meg Gergő.

Az új arculatot a koncepciózus munkái révén nemzetközi szinten is elismert, Korea után Kínát is meghódító designer, Kiss Miklós jegyzi. Az első HYPE-skicceket 2021 januárjában készítette, mostanra pedig több módosítás után elkészült az új logó és a teljes layout is, ami bár nem kifejezetten keleti, mégis nagyon jól reprezentálja a térséget.

„Végeztem egy kis kutatást azzal kapcsolatban, mi az a tíz dolog, ami azonnal eszükbe jut az embereknek Kelet-Európáról. Leginkább városokat, épületeket dobott ki a Google keresője – a találati listán a Parlament és a prágai vár váltja egymást az első két helyen. Valójában azonban nem tudjuk ezt a régiót definiálni. Még mindig az a kép él róla, amit anno a berlini fal leomlása után látott Nyugat-Európa. Amerikai, brit, francia újságok cikkeiben felállított listák alapján sejlik fel a térség ahelyett, hogy mi, akik benne élünk, határoznánk meg azt. A print magazinban erre teszünk kísérletet. Identifikáljuk a Keletet! Éppen úgy, ahogy a Kinfolk magazin tette Skandináviával. Csak sokkal színesebben” – mondta el Miki.

A „keletiség” persze megvan a panelházakban, az utcaképekben, az emberek öltözködésében, a népművészetben, de eddig nem volt koherens egésszé gyúrva. Mindez globális aspektusba ágyazva jelenik meg a HYPE-on, ami még tovább szélesíti a spektrumot. A nyomtatott és az online magazin új arculata is ezt az egységes sokszínűséget hivatott bemutatni. Mert ahogy Miki kiemelte: „az arculat nem működik tartalom nélkül!” És hogy mi a Kelet színe? Kiss Miki szerint pasztell és élénk színek megfelelő kombinációja.

„A szüleim régi fotói ugranak be, amik az idők során kaptak egy sárga vagy enyhén kékes filtert. Aztán eszembe jutnak a fodrászatok élénkpiros foteljeiben ülő, kék otthonkás nénik a sárga búra alatt. Ezt a színvilágot emeljük át a mába” – jegyzi meg Miki.

A lap tördeléséért Bethlen Júlia, a Forbes művészeti vezetője felel. Miki elmondása szerint nagyon gördülékeny és hatékony a közös munka, ahol Júlia a mérnök, Miki pedig az álmodozó. A szép, színes oldalakon a Termina és a Hungarumlaut betűtípusok mellett Miki egy még be nem mutatott munkája, a – macskája után elnevezett – Chloé debütál. „A betűben ugyanúgy jelen van a légies finomság, a nőiesség, mint a bolondos kuszaság. Az utóbbi abban is megmutatkozik, hogy egy karakterből itt is több változat érhető el. Kicsit olyan, mint amilyen Kelet-Európa is: nincs olyan szigorú rendszere, nem feltétlenül egyenesen halad előre, de ettől olyan szép.”


A 2021 májusában megjelenő 150 oldalas, angol nyelvű magazint Magyarországon és az EU-n kívül Nagy-Britanniában, Amerikában, továbbá Ausztráliában is fogják árusítani. A nyomtatott HYPE debütálásával az online magazin arculata is frissül – az új logó és layout mellett a tartalom is megújul.

továbbiak
Különleges reggelizők Kelet-Európából | TOP 5
egyéb

Különleges reggelizők Kelet-Európából | TOP 5

Ahány ház, annyi szokás – és annyi reggeli rutin. Egy jó reggeli meghatározza egész napunkat, legyen szó gyors péksüteményről vagy kiadós angol reggeliről narancslé mellett. Mai válogatásunkban a régió különleges reggelizői közül mutatunk be ötöt, amelyben nemcsak a hasunk lakik jól, hanem a lelkünk is. Cereal Crunch | Bukarest, Románia A bukaresti
A kijevi metró egy művész szemével | Michał Klimecki
architecture

A kijevi metró egy művész szemével | Michał Klimecki

A kijevi metróhálózat szürreális világa nem egyszer inspirált már alkotóművészeteket. Így történt Michał Klimecki cseh származású 3D-tervezőművésszel is, aki komfortzónájából kilépve ragadt kamerát és örökítette meg a kijevi metró sajátos, ugyanakkor elbűvölő miliőjét. Most az ő szemén, illetve fényképezőgépének lencséjén keresztül láthatjuk a metróállomások földalatti és felszíni világát. A földalatti
A modern házak titkos élete | Könyvajánló
architecture

A modern házak titkos élete | Könyvajánló

Talán még sohasem töltöttünk annyi időt otthonaikban, mint az elmúlt egy évben. Az intenzív otthonlét ideje alatt kiváltképp érzékletessé vált, hogy élettereinkben mutatkozik meg legerőteljesebben az építészet és a design hétköznapjainkra gyakorolt hatása. Az április elején megjelent The Secret Life of the Modern House című könyv témája most aktuálisabb, mint