fbpx
Nyomj Entert

Így még biztos nem láttad a budai Várnegyedet! – Hétvégén jön a Budapest100

Érdemes lesz ellátogatni hétvégén a budai Várnegyedbe, ahol idén először négy napon át minden az építészet körül fog forogni. A Budapest100 szokásos hétvégi menetrendjét a szervezők egy csütörtöki konferenciával és egy pénteki sétanappal is megfejelték. Az építészeti-kulturális fesztivál sajtósétáján jártunk. Nekünk hatalmas élmény volt, reméljük nektek is az lesz!


Tisztán emlékszem, mikor vidékről Budapestre felköltözve először hallottam a Budapest100-ról. Már akkoriban ámulatba ejtettek a város megannyi történetet és titkot rejtő épületei. Először csak találgattam, vajon mit jelenthet az elnevezésben szereplő százas szám: talán ennyi házat járhatunk be, netán ennyi idős épületeket?Utóbbi feltevésem nem állt messze a valóságtól, hiszen 2011-ben, a programsorozat indulásának évében százéves épületeké volt a főszerep. Ez aztán az évek alatt lassan megváltozott, a megújult koncepció alapján 2016 óta Budapest különböző városrészei kerültek fókuszba. Majd a koronavírus-járvány az építészeti fesztiválon is éreztette hatását, az újratervezés nemcsak az elhalasztott, majd később megrendezett esemény alakulásában játszott szerepet, hanem egyben annak tematikáját is jelentette. A cél azonban azóta sem változott: megnyitni a házakat pincétől egészen a padlásig.

Idén pedig közel negyven ház nyitja meg kapuit a Várnegyedben, melyek között tizennégy intézmény is szerepel. Itt azonban meg kell jegyeznünk, hogy olyan hibrid típusokat is megismerhetünk majd, mint a Országház utca 13., ahol a lakóház szerves részét képezi az ott működő könyvtár. 

A Várnegyed lakóházainak mintapéldánya | Országház utca 13.

„Minden ház érdekes” – szól az esemény mindenkori mottója, a Várnegyed esetében ez pedig hatványozottan igaz, tökéletes példa erre az imént említett Országház utcai ház, amely lokálpatrióta vezetőnk szerint a Várnegyed lakóházainak mintapéldánya. Elmondása alapján a 15. századi épületben se Liszt Ferenc nem játszott, se Esterházyak nem lakták, mégis, a török pusztítás után, a 18. században renovált ház magán hordozza mindazokat a jellegzetességeket, amelyeket egy itt található háznak kell. Később megtudtuk, hogy a lakóház műemlékvédelem alatt áll, itt él ugyanis egy 98 éves lakó (nem-nem miatta érdemelte ki az épület a műemléki rangot), akinek nagyszobájának boltozatán egy nem mindennapi Isten szeme motívum található, amit fotókon mi is megcsodálhatunk. A történet szépségét tovább emeli az, hogy ami igazán lényeges, az a szemnek ténylegesen láthatatlan marad.

A ház, ahova daruval emelték be a muskátlikat | Dísz tér 16.

Sétánk során, melyet a Dísz térről indítottunk, további négy épületet jártunk be és rengeteg meglepő információval gazdagodtunk. A Dísz tér 16. alatti lakóház autentikusságával méltán megalapozta a séta hangulatát. Önkéntes vezetőnk tudása a házról és az utcáról szinte kiapadhatatlannak látszott. Tőle tudtuk meg azt is, hogy itt még a muskátlis ládák is autentikusak, méretre készültek és évente cserélték is benne a növényeket, hogy az utcafrontról makulátlan összképet nyújtson a ház. De a történet igazán megmosolyogtató része csak most következik. A friss növények a lakásokon keresztül jutottak volna el méltó helyükig, az ablakokba, ezt azonban sok lakó sérelmezte. Ahhoz pedig, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon, nem volt mit tenni, daruval kellett a muskátlikat a helyükre emelni.

Kilátás a Mátyás-templomra | Budavári Általános Iskola – Tárnok utca 9-11.

Idén a nyitott házak között intézmények is bemutatkoznak, joggal állíthatjuk, hogy ezek közül a Budavári Általános Iskola az egyik legizgalmasabb helyszín. Tátva maradt a szánk, ahogy a ház történetét hallgatva magunkba szívtuk annak varázslatos hangulatát. Nem elég, hogy egykor ezen a helyen állt az Esterházyak műkincsekkel teli palotája, de az udvar is megannyi felfedezésre váró titkot rejt: a hatalmas gesztenyefa alatt hűsölve azt a titkos átjárót is meglátjuk, amely egyenesen a Mátyás király játszótérre vezet. 

Az elmúlt években a Budai Várban zajló beruházások miatt fokozott figyelem irányul a városrészre, épületrekonstrukciók és épületbontások napról-napra változtatják a városszövetet és látképét. Mégis, budapestiként ritkán vesszük az irányt a turisták ezen kedvelt úti célja, a Vár felé. 

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ jóvoltából május (12-13)-14-15-én azonban olyan módon kerül megvilágításba a Várnegyed a 13. századtól egészen a 21. századig ívelő építészeti öröksége, ahogy azt nagyon ritkán látjuk. Pénteken nemcsak a Várban, de Krisztinavárosban, a Tabánban és a Vízivárosban is indulnak vezetett séták, azonban, ahogy azt megszokhattuk, a nagy érdeklődésre való tekintettel ezek pillanatok alatt beteltek.

Azonban nincs okunk csüggedni, hiszen csütörtökön, a Magyar Nemzeti Levéltárban megrendezésre kerülő szakmai konferencián túl, amelyet online vagy utólag is követhetünk, szombaton és vasárnap is miénk a terep! A negyvenkét nyitott ház programjai közül kedvünkre válogathatunk. Ehhez érdemes a Budapest100 honlapját, applikációját segítségül hívni, vagy nyitott szemmel járni és a nyitott házakat jelölő molinókat keresni, és ne feledjétek: idén „Bevesszük a Várat!“


Fotó: Ránki Dániel, Juhász Bálint, Kálmán Dániel, Csertán Tamás – Budapest100

Budapest100 | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük