Így néznek majd ki a Velencei Biennálé régiós pavilonjai

Így néznek majd ki a Velencei Biennálé régiós pavilonjai

Május második felében az építészek, művészek és tervezők figyelme Velencére fog összpontosulni, ugyanis indul a 18. Velencei Biennálé, ahol a régiós országok java is képviselteti magát egy-egy installációval.

Május 20. és november 26. közt lesz idén látogatható a szakma legfontosabb és legművészibb kiállítása, a Velencei Építészeti Biennálé. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a kiemelkedő életművekért járó Arany Oroszlánt idén Demas Nwoko nigériai építésznek ítélték oda, az esemény idei fő kurátora pedig Lesley Lokko, ghánai–skót építész. A kiállítás fő tematikája a The Laboratory of the Future címet kapta, ami az építészet kiterjesztett megközelítését takarja, amely az anyagi és az immateriális világot is magában foglalja: egy olyan tér, amelyben az ötletek ugyanolyan fontosak, mint a tárgyak. Szintén kiemelt szerepet kap idén Afrika is, hiszen a szervezők a jövő egyik fontos főszereplőjeként tekintenek a kontinensre – ezt tükrözi az életműdíjas és a fő kurátor munkássága is. A rendezvény nevében ugyan az építészet kap kiemelt szerepet, de a helyszínen a művészeti installációk és egyéb kulturális kísérőprogramok (melyek egy része már most május elején is zajlik) legalább ilyen hangsúlyosan szerepelnek majd. Az, hogy az egyes kiállítók mely tervezők alkotásait nevezik a biennáléra, többnyire hosszú hónapok munkájának és kiválasztási folyamatának az eredménye. Lássuk, mivel készülnek a régió országai!

A biennálé teljes programja itt található.

Lengyelország

© Barbara Kaja Kaniewska‌

Installációjuk címe a Datament nevet viseli, és célja, hogy a nézők fizikai formájukban találkozzanak az adatokkal. Arról akar diskurzust indítani, hogy az új technológiák milyen óriási szerepet fognak betölteni a jövőnkben. Négy, különböző országból származó ház külső falainak 1:1 replikáját alkotják meg. A kiállítás azt sugallja, hogy a statisztikai adatelemzés és az algoritmusok jelentősen befolyásolják majd a jövőben az építészetet, az urbanisztikát és a területrendezést is.
Kurátorok: Anna Barlik, Marcin Strzała és Jacek Sosnowski

Románia

© UAR

A román pavilon a múlt innovációs technológiáinak inspiráló hatása köré épül. A kurátorok a 20. század elejéről húznak elő már rég elfeledett találmányokat, lehetőséget teremtve, hogy ebből ihletet nyerve a jövő számára fontos, új fejlesztések születhessenek. Több bukaresti múzeummal együttműködve eredeti, tudománytörténeti kiállítási tárgyak is helyet kapnak majd itt.
Kurátorok: Emil Ivănescu, Simina Filat, Cătălin Berescu és Anca Păsărin

Magyarország

© Napur Architects

Ezúttal a legújabb budapesti kulturális intézmény, a Ferencz Marcell (Napur Architects) által tervezett Néprajzi Múzeum köré épül a magyar pavilon Reziduum – The Frequency of Architecture címmel. A látogatók egy interaktív program, a Motif Creator segítségével saját mintákat alkothatnak, hogy ezzel is közelebb kerülhessenek a magyar hagyományokhoz.
Kurátor: Kondor-Szilágyi Mária

Szerbia

© Iva Njunjić & Tihomir Dičić

Egy különleges eseményre tekint vissza Szerbia In Reflections című pavilonja az Afrika-tematika részeként. Az apropó egy 1977-ben, Nigériában megrendezett Nemzetközi Kereskedelmi Vásár, ami az egykori Jugoszlávia és Nigéria összefogásában valósult meg. Antiimperialista, valamint antikolonialista eszmék mentén szerveződött, az úgynevezett „el nem kötelezett országok” mozgalmának részeként.
Kurátorok: Iva Njunjić és Tihomir Dičić

Koszovó

© Poliksen Qorri-Dragaj és Hamdi Qorri

Ez lesz Koszovó ötödik önálló kiállítása Velencében, amely idén a rejtélyes rks2 | transcendent locality címet viseli. Fő témája a migráció, amely Koszovó fejlődését és történetét is jelentősen befolyásolta. A migrációra nem egyszerű, A-ból B-be való költözésként tekintenek, hanem figyelembe veszik a bonyolult aspektusát, ami nem ér véget magával a relokációval.
Kurátorok: Poliksen Qorri-Dragaj és Hamdi Qorri

Litvánia

© Jonas Žukauska

A Children’s Forest címet viseli az idei litván kiállítás, a pavilon berendezése ennek megfelelően játékos lesz, és arra a perspektívára koncentrál, amit a gyerekek látnak a környezetünkből. Emellett elmagyarázza majd az erdő ökoszisztémáját, illetve erős környezetvédelmi fókuszt is kap majd az installáció az itt rendezett beszélgetéseknek köszönhetően.
Kurátorok: Jurga Daubaraitė, Egija Inzule és Jonas Žukauska

Nyitókép: Velencei Biennálé
Forrás: ArchDaily

továbbiak
Földön kívüli farmokon termelne napenergiát az Európai Űrügynökség
strategy

Földön kívüli farmokon termelne napenergiát az Európai Űrügynökség

Az ESA az űrben keres lehetőségeket bolygónk energiaproblémáinak minél zöldebb áthidalására. Formabontó megoldásokon dolgoznak az Európai Űrügynökség (ESA) mérnökei, hogy segítsék elérni már a 2030-as években a kontinens karbonsemlegességét. Ehhez nagy mennyiségű alternatív energiaforrásra lesz szükség, a szakemberek ezért azt igyekeznének kihasználni, hogy az űrben folyamatos, 0-24 órás a napsütés,
Posztapokaliptikus kráterben szervez zenei eseményt július közepén a Hello Wood és a Katttarzis
lifestlye

Posztapokaliptikus kráterben szervez zenei eseményt július közepén a Hello Wood és a Katttarzis

A különleges épületeiről és alkotótáboráról ismert Hello Wood és a népszerű elektronikus bulikat szervező Katttarzis idén közösen szervezik meg a nyár legforróbb magyar buliját. A Kráter nevű, kétnapos zenei esemény komoly hazai DJ lineupja mellett olyan hazai fesztiválkedvencek, illetve az elektronikus és hip-hop szcéna feltörekvő előadói lépnek fel mint az
Csak semmi feszültség – Deszka Budapest
lifestyle

Csak semmi feszültség – Deszka Budapest

Valljuk be: az élet nem mindig könnyű. Folyamatosan dolgozunk, tervezünk, megyünk előre, közben mégis azt érezzük, hogy nem mindig vagyunk hatással a körülményekre. Hiába teljesítünk a maximumon, időnként falakba ütközünk. Ebben a helyzetben jól jön, ha belépünk egy ajtón, ahol szívélyesen ránk mosolyognak, leültetnek egy asztalhoz és hoznak egy tál