fbpx
Nyomj Entert

Illemhelyperiszkóp | Hexia Architects

A köztéri illemhelyek létesítése talán legalapvetőbb igényeink egyike, mégis több megoldatlan probléma is övezi a kérdéskört. A Hexia Architects nyilvánosvécé-projektje ezeket a tabukat igyekszik ledönteni. A különös szerkezetek formája a periszkóp kialakításából inspirálódott, ezáltal a fizikai határt kiterjesztve a felhasználók szabadon élvezhetik a körülöttük elterülő tájat.

A nyilvános és személyes terünk közötti határ meghúzása néha nehéz: ezt a fajta feszültséget szeretné a Hexia Architects legújabb projektjével feloldani. A valódi periszkópként működő nyilvános vécék Kínában, a Ginkgo elnevezésű tó mellett helyezkednek el; szerkezetük a természet, a technológia és az ember harmonikus együttélését szeretné elősegíteni. Ebből a gondolatból kiindulva az építészek úgy tervezték meg a közvécé formáját, hogy felhasználója használat közben a táj szépségét is tudja élvezni.

Mindegyik illemhely alaprajza egy két méteres oldalú négyzet. A moduláris terek különféle alkatrészekből: könnyű acélszerkezetből, alumíniumpanelekből, szellőzőredőnyökből és forgó tükrökből állnak össze. Az egyes periszkópok különböző magasságai lehetővé teszik a kilátás változatosságát. Az építészek remélik, hogy köztéri illemhely-projektjük nem csak a Ginkgo-tó mellett kap helyet majd.

Fotók: Gushang Culture

Hexia Architects | Web

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük