Illemhelyperiszkóp | Hexia Architects

Illemhelyperiszkóp | Hexia Architects

A köztéri illemhelyek létesítése talán legalapvetőbb igényeink egyike, mégis több megoldatlan probléma is övezi a kérdéskört. A Hexia Architects nyilvánosvécé-projektje ezeket a tabukat igyekszik ledönteni. A különös szerkezetek formája a periszkóp kialakításából inspirálódott, ezáltal a fizikai határt kiterjesztve a felhasználók szabadon élvezhetik a körülöttük elterülő tájat.

A nyilvános és személyes terünk közötti határ meghúzása néha nehéz: ezt a fajta feszültséget szeretné a Hexia Architects legújabb projektjével feloldani. A valódi periszkópként működő nyilvános vécék Kínában, a Ginkgo elnevezésű tó mellett helyezkednek el; szerkezetük a természet, a technológia és az ember harmonikus együttélését szeretné elősegíteni. Ebből a gondolatból kiindulva az építészek úgy tervezték meg a közvécé formáját, hogy felhasználója használat közben a táj szépségét is tudja élvezni.

Mindegyik illemhely alaprajza egy két méteres oldalú négyzet. A moduláris terek különféle alkatrészekből: könnyű acélszerkezetből, alumíniumpanelekből, szellőzőredőnyökből és forgó tükrökből állnak össze. Az egyes periszkópok különböző magasságai lehetővé teszik a kilátás változatosságát. Az építészek remélik, hogy köztéri illemhely-projektjük nem csak a Ginkgo-tó mellett kap helyet majd.

Fotók: Gushang Culture

Hexia Architects | Web

Forrás: ArchDaily

továbbiak
Csillagkaput idéző portál épült Litvániában és Lengyelországban
design

Csillagkaput idéző portál épült Litvániában és Lengyelországban

Sci-fi hangulat uralkodott el Vilniusban és Lubinban – a két város lakói élő felvételen láthatják egymást különleges portálokon keresztül. A nem hétköznapi építmény a Go Vilnius ügynökség kezdeményezésére került a litván főváros vonatállomására. A portál valós időben mutatja egy másik város, a 600 kilométerre található lengyelországi Lublin utcáit és lakosait. A
3D-nyomtatással készült London legújabb kosárlabdapályája
design

3D-nyomtatással készült London legújabb kosárlabdapályája

Yinka Ilori designer a munkáira jellemző vibráló színekkel és izgalmas mintákkal tervezte meg a Canary Wharf nevet viselő londoni üzleti negyed első nyilvános kosárlabdapályáját. A megszokott talajtípusokkal ellentétben az Ilori tervezte pálya 3D-nyomtatott polipropilén elemekből áll össze. A technika lehetővé tette, hogy a designer ikonikus geometriai mintái kaleidoszkópszerűen alkossák a
Kelet-európai rendezők a Friss Hús fesztiválon! | 2. rész
east

Kelet-európai rendezők a Friss Hús fesztiválon! | 2. rész

Szerdáig tart a Friss Hús rövidfilmfesztivál a Toldi Moziban, mi pedig folytatjuk a kelet-európai kötődésű rendezőkkel készített interjúink sorát. Mindegyikükhöz ugyanazokat a kérdéseket szegeztünk: mit csinálnának szívesen a magyar fővárosban, és melyik film volt az, amely nagy hatással volt rájuk. Ducki Tomek A magyar-lengyel gyökerekkel rendelkező Ducki Tomek Budapesten nevelkedett: