Ilyen is lehet egy városrész arculata | Jakub Vaněk Studio

Ilyen is lehet egy városrész arculata | Jakub Vaněk Studio

Három határozott vonal, három egyszerű strigula. Ez az a vizuális jel, amivel a prágaiak nap mint nap találkozhatnak, azok legalábbis mindenképp, akik megfordulnak a város harmadik kerületében. A városrész új vizuális nyelvezetét a Jakub Vaněk Studio jegyzi.

Prága város III. kerülete még tavaly ősszel írt ki nyílt pályázatot a városrész arculatának újratervezésére. A pályázat lebonyolításában az általunk is nagyra tartott CZECHDESIGN segédkezett, akik több hasonló tervpályázatot is menedzseltek már.

Mintha az utóbbi időben egyébként is megszaporodtak volna a városarculat tervezési/megújító pályázatok Csehország szerte: többek között Litoměřice, Svitavy és Luhačovice városok is új arculattal büszkélkedhetnek. Szóval, vagy a CZECHDESIGN propaganda tevékenysége ért révbe, vagy a városvezetők ismerték fel a feladat fontosságát – az eredményt tekintve persze végülis mindegy.

A III. kerület által meghirdetett versenyre összesen 81 pályamunka érkezett. A kétkörös válogatás során a három legjobbnak tartott pályamunka közül végül a Jakub Vaněk Studio terve került ki győztesen.

A három döntős pályázó logó tervei (balról jobbra): Martin Poláček (2. helyezett), Jakub Vaněk Studio (1. helyezett), Bros in Trikos (3. helyezett)

A pályázaton 3. helyezést ért el a Bros in Trikos csapata. Michal Beneš és Nikola Ivanov, az UMPRUM (a prágai iparművészeti főiskola – a szerk.) végzős hallgatói a kerület egyik ikonikus épületéből, a Žižkov városrészben magasodó TV toronyból merítettek inspirációt: a Praha felirat „h” betűjét hosszabbították meg.

Forrás: Bros in Trikos

A tervpályázat 2. helyezettje Martin Poláček lett, aki a minimalizmus jegyében tervezett funkcionális, jól adaptálható logót a kerületnek. A Jakub Vaněk Studio munkájához hasonlóan itt is a hármas számjegy egy átdolgozott változata jelenik meg, római szám formájában.

Forrás: Martin Poláček

A  Jakub Vaněk Studio tervezői egy könnyedén felismerhető, egyszerűen megjegyezhető nyelvet szerettek volna megalkotni: így jutottak el a három striguláig, mellé pedig a Vegan betűtípust választották. A jól eltalált piros és zöld Pantone-árnyalatok a kerület címerében használt színeket idézik vissza. A strigula, mint motívum használata azért is nagyon érdekes, mert az emberi nyomhagyásra emlékeztet bennünket: egy olyan jelre, ami tökéletes szeretett volna lenni, mivel azonban azt egy emberi kéz rajzolja, sosem lesz mindig ugyanolyan.

Forrás: Jakub Vaněk Studio

A tervpályázatban kiírtaknak megfelelően a tervezők, Jakub Vaněk és Barbora Micajova nem csupán a régi logót cserélték egy újra, hanem egy komplex rendszerrel álltak elő, ami egyszerűségével válik szerethetővé a kerületi lakosok számára. Tulajdonképpen már az, hogy egy városnak, kerületnek, helynek van egy önálló arculata, vizuális stílusa, az összetartozás érzését erősíti az emberekben. A vizuális kampány csak még inkább ráerősít arra, hogy a város nem pusztán utcákból és utakból áll, hanem olyan helyekből, ahol otthonosan érezhetjük magunkat. Nézd meg a kampányvideót!

A Jakub Vaněk Studio által tervezett arculat egyszerre nagyon minimál, mégis végtelen variációs lehetőséget rejt magában. A strigulák statikusságuk ellenére rugalmasan alakíthatók, így például a „Masopust” elnevezésű városi karnevált egy olyan plakáttal hirdetik, ahol a három strigulát három kolbászra cserélték (a „Masopust” kicsit hasonlít a mi busójárásunkra: itt is a zord telet búcsúztatják, s egyúttal felkészülnek a böjti időszakra – a szerk.).

A mi személyes kedvencünk pedig a városi négylábúaknak szánt humoros szövegezésű kutyapiszok zacskó, amin a felirat nagyjából ezt takarja: ‘Óvja meg szomszédai talpát a balesetektől‘:

továbbiak
ArchDaily Building of the Year | V4-es kedvenceink
architecture

ArchDaily Building of the Year | V4-es kedvenceink

Az ArchDaily [https://www.archdaily.com] 11. alkalommal hirdette meg a Building of the Year Award versenyt, melyre minden évben több ezer építészeti projektet jelölnek. Idén sincs ez másképp, a 15 kategóriára csaknem 4000 jelölés érkezett. Szubjektív válogatásunkban a belsőépítészet kategória V4-es országokból érkező projektjeiből szemezgettünk. Apartment O | Studio Nomad
Hegyi ház | Lengyelország
poland

Hegyi ház | Lengyelország

A krakkói bázisú Kropka Studio családi háza olyan simán illeszkedik a lengyel hegyek közé, mint ahogy a szánkó siklik a havon. A lengyelországi Beskid Ślaski hegyvonulat egyik lankás domboldalán helyezkedik el a Kropka Studio [http://kropka-studio.pl] építésziroda legújabb projektje, egy modern családi ház. A formájában istállót idéző épülettel szemben
Transzcendens lebegés és land art |  Egy magyar mérnökiroda bécsi sikere
architecture

Transzcendens lebegés és land art | Egy magyar mérnökiroda bécsi sikere

A TSPC iroda és az osztrák Who Cares?! tervezőiroda közös terveikkel nyertek különdíjat egy új krematóriumra kiírt tervpályázaton. A landart eszközeivel megfogalmazott urnasétány, a végső búcsút szimbolizáló, lebegő épület és a fények transzcendenciát szimbolizáló kifinomult játéka – ezek voltak azok az építészeti megoldások, melyek miatt méltatták a magyar TSPC [http://www.