Indulj el! | Őrség

Indulj el! | Őrség

Az ország egyik legmisztikusabb tájegysége az Őrség, melynek minden szegletét belengi a történelem. Nem csak történeti örökségért, hanem a természeti és néprajzi kincsekért is megéri a fővárostól nagyjából négyórás autóútra rászánni magunkat – ráadásul az országban itt ehetjük az egyik legjobbakat is!

A nyugat-magyarországi Őrség neve az államalapítás idejéből ered: ekkoriban telepítettek őrállókat a vidékre, akik magaslatokról figyelték a határvonalat. Az őrök a szolgálatért cserébe különböző előjogokat, feltételes szabadságot kaptak az udvartól. A történeti Őrség lakóinak leszármazottai ma is őrzik ezt a szellemet: fontos számukra az integritás és büszkék saját hagyományaikra. Induljatok el velünk ezúttal az Őrségbe!

Borostyán-tó, Zalalövő

A 35 hektáron fekvő Borostyán-tó az ország egyik legkellemesebb tóstrandja. Bár kiépített strand, nem kelti ezt az érzetet: a partján fekvő hatalmas fűzfák az érintetlenség varázsával látják el. A fürdés mellett csónakázni és evezni is lehet itt, és a kutyák sincsenek kitiltva a vízből.

Szőcei tőzegmohás láprét

Aki a tanösvény fogalomhoz nem társít különösebben izgalmas képet, annak mindenképpen érdemes ellátogatni az Őrségi Nemzeti Park gyöngyszemébe, a szőcei tőzegmohás láprétre. A fapallókon vezető ösvényen végigsétálva megcsodálhatjuk a terület elképesztően gazdag növényvilágát. A tanösvény még úgy is testközelbe hozza a természetet, hogy a pallókról nem szabad lelépni és a növényeket tilos megérinteni – ettől viszont csak még izgalmasabbá válik az ismerkedés!

Szentháromság-templom, Velemér

A Fények templomának is nevezik a veleméri Szentháromság-templomot. A 13. század végén emelt épület késő román és kora gótikus jegyeket is magán hordoz. Az épület világhírű gótikus freskóit Aquilai János készítette 1377-78-ban. A templom érdekessége, hogy alaprajzát úgy tervezték, hogy a téli és a nyári napforduló idején a fény más-más területre irányítsa a hívek figyelmét.

Fazekasság az Őrségben – Csótár Rezső műhelye

Az őrségi, úgynevezett sovány talaj a mezőgazdaságnak nem, a fazekasságnak viszont annál inkább kedvezett – így lett a térségben nagy hagyománya a foglalkozásnak. Az őrségi falvak szinte mindegyikében találkozhatunk fazekasmesterekkel – mi Csótár Rezső Szentgyörgyvölgyben található műhelyébe látogattunk el. A generációról generációra szálló mesterséget ő is az édesapjától sajátította el, akinek a korongját ma is féltve őrzi műhelyében, és ő is igyekszik továbbadni tudását és unokáját tanítja korongozni maga mellett.

Pajta Bistro

Az Őrségben a mai napig születnek legendák: a Pajta Bistro például már most annak számít! Az Őriszentpéteren található fine dining étteremben a klasszikus helyi ízeket tálalja modern formában a séf, Farkas Richárd, akinek a főzés mellett a kerti munka és a saját kezű gyűjtögetés is fontos – minderre pedig a Pajta csodálatos kertje ad lehetőséget, ahol rengeteg saját termesztésű zöldség, növény, virág található.

Fakazettás református templom, Szentgyörgyvölgy

Az 1788-ban épült szentgyörgyvölgyi templom a Nyugat-Dunántúl egyik legszebb műemléke. Belső terét a református templomokra jellemző egyszerűség jellemzi, felnézve azonban gyönyörű fakazettás mennyezetet látunk, melyre kék-fehér bárányfelhőket festettek.

továbbiak
Építsd meg saját városod | Townscaper
digitális

Építsd meg saját városod | Townscaper

Experimentális játék szabályok nélkül, amellyel szokatlan szigetvárosokat építhetünk. Ismerjétek meg a Townscapert! A Townscaperben nincsenek szabályok, nincs cél és nincs igazi játékmenet, csak az építés szépsége és a kreativitás. A játék arra ösztönzi felhasználóit, hogy elragadó falvakat, hatalmas katedrálisokat vagy cölöpökön fekvő városokat alkossanak, miközben utakat és csatornahálózatot is építenek.
Megnyílt a Portrait of Humanity 2020 tárlata a Capa Központban
art

Megnyílt a Portrait of Humanity 2020 tárlata a Capa Központban

A Portrait of Humanity 2020 (Az emberiség portréja 2020) pályázat nyertes fotográfiái kiállítás keretében tekinthetők meg ingyenesen szeptember 4. és október 11. között a Capa Központ 8F Galériájában. A Portrait of Humanity 2020 nyílt fotópályázatot a British Journal of Photography kiadója, az 1854 Media hirdette meg, lehetőséget biztosítva fotográfusok számára,
It's called art | Printa
divat

It's called art | Printa

Natúr, törtfehér, bézs tónusokban és a föld színeiben pompázó, környezettudatos ruhadarabok: itt van a Printa új, őszi kollekciója, amely ezúttal is érdekes mondanivalót közvetít! Mint minden Printa termékben, az új kollekció darabjaiban is megjelenik a márkára jellemző szellemesség: tervezés közben Majoros Zita, a Printa alapítója az alkotói folyamat „mellékproduktumaiból” inspirálódott.