Intuitív és futurisztikus | Farkas Júlia kisfilmje az Adult Swim Smalls számára

Intuitív és futurisztikus | Farkas Júlia kisfilmje az Adult Swim Smalls számára

Furcsa figurák karakteres, vizuális őrülete intuitív, szürreális narratívában elmesélve: valahogy így foglalható össze annak az animációnak a világa, melyet Farkas Júlia első magyar alkotóként készített az Adult Swim Smalls sorozatába.

Az Adult Swim merész mozgóképes tartalmairól ismert, hozzájuk fűződnek például a nagy sikerű Robot Chicken és Rick and Morty sorozatok is. Emellett fiatal alkotóknak is lehetőséget biztosítanak a kibontakozásra: különböző animációs alkotókat kérnek fel kisfilmek, ID-szpotok vagy promók gyártására. Az Adult Swim Smalls 2018-ban indult el, ennek keretében szerte a világból érkező fiatal rendezők készíthetnek kisfilmet teljesen szabad kezet kapva – a mozgókép- és televízióiparban  különösen nagy dolog, hogy a megrendelő nem szól bele az alkotói folyamatba, csak a pénzbeli keretet adja hozzá.

Farkas Júliát az Adult Swim csapata még 2019 tavaszán kereste meg. „Nagyon izgatott lettem, mert már ismertem a csatornát és mindig is éreztem velük a párhuzamot” – mondta el Juli.

Juli először egy sci-fi hangulatú minisorozat ötletét mutatta meg nekik, de a keret végül egy kisfilmre volt elég, ami a Big Crunch elnevezést kapta. A kétperces film teljesen spontán, szabad asszociációs vizuális őrület, melyben a különböző szituációkat az átalakuló figurák kötik össze egyetlen folyamatos jelenetté. A futurisztikus, szürreális képekhez különös, sötét hangi világ társul. „Már az ötletelés fázisában tudtam, hogy olyan filmet szeretnék, aminek nincs klasszikus narratívája, inkább a fizika és vizuális furcsaságok érdekeltek” – emelte ki Juli.

„Mivel alapvetően intuitív alkotó vagyok, azt gondoltam, hogy erre kell hagyatkoznom; ez engedte a filmbéli furcsa világot felépíteni, ez adott egyfajta univerzális következetességet. A hangdizájnban határozott elképzelésem volt, néhány helyen sikerült is a megfelelő hangot megtalálnom, de ez inkább csak játék volt számomra” – tette hozzá.

Az alkotó így foglalja össze a Big Crunch koncepcióját:

„Az Univerzum állandó mozgásban van: ez a furcsa és szürreális elmélet az alapja ennek a miniprojektnek. A világegyetem tágulása nem tarthat örökké, eljön egy pillanat, amikor irányt vált, visszahúzódik és a Nagy Bumm megfordítva ismétlődik meg: a gigantikus tömeg szingularitássá fog összeomlani. A Big Crunch teljesen spontán, szabad asszociatív vizuális gondolatfolyamat – folyamatosan a jelenbe olvasztom a különféle helyzeteket. Bizonyos elméletek szerint ez már számtalanszor előfordult a múltban, Nagy Bummunkat csak egy korábbi Univerzum megsemmisítése tette lehetővé.”

Juli jövőbeli céljai közé tartozik, hogy a kisfilm különböző fesztiválok repertoárjában is szerepeljen, így most annak utóéletére fordítja a hangsúlyt. Addig is merüljetek el ti is a Big Crunch furcsa világában!

Animáció: Farkas Júlia
Sound design: Lukács Péter Benjámin

Adult Swim Smalls | Web
Farkas Júlia | Instagram


Farkas Júlia furcsa lényei #stayhomecreative sorozatunkban is felbukkantak már, ahol a budapesti Szent István teret vették birtokba.

továbbiak
„Az öltözködés általános igazságaiban nem hiszek”| Füzes Eszter
community

„Az öltözködés általános igazságaiban nem hiszek”| Füzes Eszter

Füzes Eszter több mint egy évtizeden át a USE unused tervezőjeként dolgozott, majd a divatmárka megszűnésével új utakat keresett a szakmai szcénában. STUDIO E néven stílustanácsadással kezdett foglalkozni, programja az egyéni öltözködési tanácsoktól a gardróbrendszerezésen és a közös vásárláson át a workshopokig és az online kurzusokig terjed, miközben nagy figyelmet
HIGHLIGHTS | Fémbe zárva
branding

HIGHLIGHTS | Fémbe zárva

Fényes, tartós, védelmez: ilyen és ehhez hasonló pozitív tulajdonságok jellemzik a fémet, amely mára a csomagolóipar legpraktikusabb alapanyagává vált. E heti válogatásunkban fém alapú csomagolásokat mutatunk be. Amikor az ókori háborúk vagy a középkori lovagi tornák jutnak eszünkbe, a bátor vitézek testét borító fém páncélzat is az asszociációk körébe tartozik.
A hét kedvenc enteriőrjei_52 | Best of
design

A hét kedvenc enteriőrjei_52 | Best of

Pontosan egy éve, a covid miatt bevezetett első karantén kezdetén (és apropóján) kezdtük el hétről hétre összegyűjteni a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre a hét folyamán bukkantunk. Egyszerre szerettünk volna lehetőséget teremteni az álmodozásra és a helyzetből való kiszakadásra, de inspirálni is szerettünk volna titeket is, hiszen ennyi időt talán