Ipari örökség és modern design ötvözete: ilyen lett a pozsonyi WERK étterem

Ipari örökség és modern design ötvözete: ilyen lett a pozsonyi WERK étterem

Az egykori Apollo-finomító telephelyének egyetlen fennmaradt ipari műemlék épülete, a Jurkovičova Tepláreň radikális átalakuláson esett át az elmúlt években. A Pozsony belvárosában található multifunkcionális épületegyüttes eredeti szerkezete jelenleg különböző vállalatok, startupok és szabadúszók új közösségének olvasztótégelyét adja. Ezen a jellegzetes helyszínen található a WERK étterem, aminek enteriőrtervéért a szintén pozsonyi székhelyű BEEF ARCHITEKTI stúdió csapata felelt. Mutatjuk!


Az új étterem egyik különlegessége, hogy a nap folyamán változó igényekhez igazodik: reggelente függönnyel elkülönített reggelizőhelyiséget találhatunk itt, napközben pedig munkahelyi ebédek vagy egy kávé elfogyasztásának helyszínéül is szolgál. A hét vége felé és esténként a WERK átalakul egy élőzenés, vibráló bárrá.

Az egész egykori fűtőmű új, eklektikus belsőépítészeti kialakítást kapott, amely a WERK étteremben is visszaköszön. Így annak belső terében az ipari örökség előtti tisztelgés mellett a modern megoldások is hangsúlyossá válnak. Előbbire enged utalást a létesítmény területét határoló tágas, tolóajtóval ellátott üvegfal eredeti fémkerete, vagy az enteriőr eredeti téglából épített falai és a nyitott mennyezeti szerkezet. A belső tér hangulata továbbá olyan modern elemekkel válik teljessé, mint a borbár, a bárpult és a nyitott konyha.

A sajátos esztétika hangsúlyozásának érdekében az építészek masszív és helyenként durva anyagfelületeket használtak. Ilyenek például a padló helyenként halszálkás mintázata, a szokatlan téglafalazat, a bárpult corten acélszerkezete vagy a tömör kőből készült konyhasziget. Mindezt a puha bőrrel és textíliákkal borított ülőhelyek ellensúlyozzák. A tér világítása szintén központi szempont volt a tervezésben: a textilből készült árnyékolóelemek a változó óráknak megfelelően különböző hangulatokhoz igazítják a belső teret.


Fotók: Matej Hakár

BEEF ARCHITEKTI | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Sosem látott válságban a katolikus egyház Lengyelországban
strategy

Sosem látott válságban a katolikus egyház Lengyelországban

A XXI. század kétségtelenül új megvilágításba helyezte a vallás témakörét: míg néhány évtizeddel ezelőtt keresztény körökben magától értetődő volt a hagyomány folytatása, addig a mostani fiatalság nagyobb elánnal kérdőjelezi meg a vallásosság, azon belül a kereszténység fontosságát, nem is beszélve az egyházi intézmények morális feddhetetlenségéről. Ez alól Lengyelország sem kivétel:
Miért éppen egy szexshop ne lenne szexi? | Contact Sports
lifestyle

Miért éppen egy szexshop ne lenne szexi? | Contact Sports

Neonfények, kopottas függönyök és poszterek, latex fehérneműk és kiegészítők. Nagyjából ez a kép jelenhet meg bárki szemei előtt, amennyiben egy szexshop kerül szóba. Ha mindezt összefoglaljuk, akkor talán a zavarba ejtő a legjobb jelző, amit használhatunk – a világ legtermészetesebb, és többség által leginkább kedvelt tevékenységére. Éppen emiatt az ellentmondás miatt
Utazás belső és külső tájakon át | Kontha Dóra: Dreamscapes
lifestyle

Utazás belső és külső tájakon át | Kontha Dóra: Dreamscapes

Kontha Dóra Dreamscapes című albumának kísérleti analóg fotói különböző fizikai helyekhez tartozó személyes emlékeket, érzéseket és érzelmeket jelenítenek meg. A fotográfiát legtöbbször a valóság megörökítésére használjuk, arra, hogy egy adott dolgot minél pontosabban visszaadjunk. Ugyanakkor a fényképek arra is képesek, hogy megjelenítsenek olyan dolgokat, amelyek sosem léteztek. Ezek gyakran a