Itt az első AI fotófesztivál – elindult a Rigai Fotóhónap

Itt az első AI fotófesztivál – elindult a Rigai Fotóhónap

A neves nemzetközi fotófesztivál, a Riga Photomonth (Rigai Fotóhónap) 2023 májusában egy izgalmas kiállítás-sorozatot mutat be Lettország az AI-n keresztül címmel. A kiállítás Lettország vizuális tanulmányát mutatja be, amelyet három, mesterséges intelligenciával működő képgenerátor készített. Ez egy olyan tendenciát jelez a fotózás világában, amelyben a mesterséges intelligencia egyre népszerűbb témává válik.

Ez a kiállítás valószínűleg az első olyan fotófesztivál, ahol az összes művész AI program. Májusban minden nap más-más kiállítás lesz látható, összesen harmincegy, amelyek különböző témákat fednek le, például lett kultúra, lett politika, lett művészet és még sok mást. A kiállítás egyedülálló és elgondolkodtató perspektívát ígér Lettországról, ahogyan azt a mesterséges intelligencia képgenerátorok (Stable Diffusion, DALL-E és DeepAI) szemszögéből látjuk.

Lett elnök

Arnis Balčus, a kiállítás kurátora elmondta: „Engem inkább azok az elképzelések, sztereotípiák, előítéletek és ideológiák érdekeltek, amelyeket emberi feltalálóik adtak át nekik. Ezzel a projekttel azt igyekeztem feltárni, hogy a pályájuk korai szakaszában lévő fiatal művészek hogyan látják a mai Lettországot, mielőtt megtanulják megmutatni nekünk a világot úgy, ahogy mi szeretnénk látni”.

Lett öltözködés
A lett Szabadság-emlékmű

A Riga Photomonth egy kísérleti fotófesztivál, amely 2014 óta működik. A fesztivál a világ minden tájáról származó kortárs fotográfusokat mutat be, és célja a fotográfusok, kurátorok és a fotográfia rajongói közötti párbeszéd előremozdítása.

Lett jövő

Riga Photomonth | Web | Facebook | Instagram

Borítókép: Lett nők

továbbiak
Régiségek rengetegében: amōnī vintage
design

Régiségek rengetegében: amōnī vintage

Ha valaki szenvedélyesen szereti a munkáját, az meglátszik. Így van ez az amōnī csapata esetében is, akik régi szakmájukat maguk mögött hagyva teljes lendülettel ugrottak fejest a régiségek világába. A márka alapítói mindketten nagyvállalati szférában dolgoztak, mielőtt létrehozták a projektet. Amikor a váltás mellett döntöttek, valami igazán újba szerettek volna
Megérkeztek az első fotók a Karl Lagerfeld-tervezte luxushotelről
design

Megérkeztek az első fotók a Karl Lagerfeld-tervezte luxushotelről

A Kínához tartozó Makaón nyílik meg idén nyáron a néhány éve elhunyt, legendás divatvezér által megálmodott ötcsillagos szálloda. Bár a világ egyik legismertebb divattervezője 2019-ben elhunyt, 2023 mégis az ő éve lesz: tegnap zajlott le a Met-gála, amit idén a tiszteletére rendeztek meg. Illetve ehhez kapcsolódóan néhány nap múlva, május
Lengyel posztert a lakásodba! – Megjelent a Zupagrafika legújabb kiadványa
design

Lengyel posztert a lakásodba! – Megjelent a Zupagrafika legújabb kiadványa

A Zupagrafika legújabb kiadványa ezúttal a lengyel plakátművészet mesterművei közül válogatott. A „Lengyel Plakátiskola” időszakában készült ikonikus film- és színházi plakátokat az egykori Lengyel Népköztársaság utcáin helyezték ki, a városépítészet egyik kiemelkedő eszközére: a hirdetőoszlopra. Innen ered az interaktív művészeti könyv címe is. Mutatjuk! „A plakátnak tétje, ereje, üzenete van”