Itt van idő megérkezni | Pingrumba, Budapest

Itt van idő megérkezni | Pingrumba, Budapest

Aki evett már a Dobrumbában, az tudja, hogy az élmény olyan, mintha egy világutazó ismerősünk hívott volna át vacsorázni, hogy bevezessen legutóbbi utazása emlékeibe, megkóstoltassa velünk az ízeket és megmutassa a kincseket, amelyeket talált. Ugyanez a hangulat fogad az étterem alapítóinak új, budai egységében, a Pingrumbában is, csak itt egy kicsit távolabbi tájakra kalauzolnak: Pesten az Atlasztól az Ararátig, míg Budán Kairótól Kalkuttáig tart a kaland. A térségre nem csak az étlap, hanem az enteriőr is reflektál.

Ahogy belépünk a Pingrumbába, egyből el is felejtjük, hogy egyébként a nyüzsgő Széll Kálmán teret hagytuk az ajtó mögött. A vendégtérbe egy indigókék előszobán át vezet az út, így van időnk igazán megérkezni. A hely húsz éven át kínai étteremként működött, aztán átvette a Dobrumba csapata, hogy itt nyissa meg legújabb egységét, a koncepcióhoz illeszkedően átalakított enteriőrrel. Az alapítók közül Laki Eszter grafikus és Berkes Viktória belsőépítész mesélte el, hogyan.

Hogyan lett a Pingből Pingrumba?

Eszti: A Dobrumbát hatan alapítottunk és az utazásaink inspirálták, de már megnyitásakor tudtuk, hogy idővel szeretnénk egy másik egységet is.  Szeretnénk minél több olyan helyet a városban, ahová mi is szívesen járunk, és úgy gondoltuk, Budán még elférne egy ilyen. Ezt a helyiséget, ahol most vagyunk, tavaly vettük ki, előtte húsz évig kínai étterem volt. Még kötődnek is hozzá emlékeink a kétezres évekből.

A célunk az volt, hogy egyrészt reflektáljunk a Dobrumba hangulatára és ízeire, ugyanakkor újat is tudjunk mutatni. Ezért az ottani, Atlasztól Ararátig tartó, nagyon ekletikus gasztronómai egyveleget itt egy keletebbre tartó ízvilágra cseréltük, így lett a szlogen Kairótól Kalkuttáig, azaz az európai, mediterrán ételek átadták a helyüket a perzsa, indiai, üzbég és kaukázusi fogásoknak.

Általánosságban véve jellemző ránk, hogy nem vesszük magunkat túl komolyan, annak idején a Dobrumbát is csak magunk között hívtuk így, munkanévként, mert a Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkán található. Itt is szerettünk volna a helyi adottságokra és a Dobrumbára egyszerre utalni: mivel az étterem azelőtt Ping volt, így jött a Pingrumba, amiről szintén nem gondoltuk volna, hogy maradni fog.

A két hely közötti különbség nem csak az étlapon, hanem a térben is megjelenik. Mesélnétek az enteriőrre hatott inspirációkról?

Viki: Az enteriőrrel és az ételekkel ugyanaz a helyzet: mindenkinek van sok-sok külföldi inspirációja, élménye, Esztinek pedig rengeteg fotója is, ezekből dolgozunk. Itt tudatosan az indiai-kaukázusi emlékeket használtuk fel. Igyekeztünk megragadni azt a három-négy kulcsmotívumot, amely leginkább tudja hozni ezt a hangulatot, és ezekre építkeztünk.

Eszti: A színek például egyértelműen Indiát idézik. Én négyszer jártam Indiában, megismertem a meghatározó anyagokat és színeket. A padlót ott sok helyen oxidvörösre festik, ez nálunk a belső vendégtérben jelenik meg. A bejáratnál látható indigókék és kurkumasárga is konkrét utalás Indiára.

Belsőépítészetileg milyen átalakításokat kellett végeznetek a helyen?

Viki: A legtöbb építési munka a háttérrészeken zajlott. A konyhában nagy átalakításokat végeztünk a terekben és a gépészetben is, hogy be tudjuk építeni a speciális faszenes grillt. A pincében egy új előkészítő konyharész is elkészült. A vendégtérben a legnagyobb változás a kerthelyiségben történt. Ez eredetileg beltér volt, pár tetőablakkal, de mi a nulladik perctől – ebben az esetben izraeli hatásokra – egy urbánus udvart képzeltünk ide. Így a tető helyére elhúzható üvegtető került, a konyha felé pedig megnyitottuk az ablakokat, ami szintén sokat ad ehhez a hangulathoz.

A másik két nagy helyiségben téri átszervezésre nem nagyon volt szükség. A kazettás álmennyezetet, illetve a beülőboxokat elbontottuk, a helyükre pedig új padlóburkolat, akusztikai mennyezet, néhány jellemző beépített bútor és a hangsúlyos falfestések kerültek. A bútorokban pedig a már ismert, dobrumbás stílust szerettük volna visszahozni, ezeket a Möbelkunsttól és az artKRAFTtól szereztük be.

A funkcionális tárgyakon kívül rengeteg ereklye is található az étteremben, ugyanakkor ahogy látom, magyar tervezők darabjai is felbukkannak.

Eszti: A tárgyak jelentős része az utazások során lett „össze-bolhapiacozva”, alkudva, veszekedve az árusokkal… ezt mi nagyon élvezzük! A szőnyegek közül van, ami Örményországból, van, ami Grúziából és van, ami a Fekete-tói vásárból származik. Meg persze a Jófogásról!

A festmények között is keverednek például az Indiából és az Örményországból származók. Az én egyik kedvencem Martiros Saryan örmény művész, akitől két reprodukció is kikerült a falra. Ugyanakkor az is fontos szempont nekünk, hogy támogassuk magyar képzőművész barátainkat: van egy print a Phosphor Prints-től, a nagy tigrist pedig Füredi Tamás festette fel a falra, direkt az indiai hand-painted, kicsit buta stílust idézve.

Az enteriőr meghatározó elemei a lámpák, amelyek a Position Collective-től származnak. Nagyon jó közöttünk az összhang, már a Dobrumbában is együtt dolgoztunk. Úgy gondoltuk, ide, a keleti színvilághoz jól passzolnának a saját tervezésű Pran és Priy lámpáik, ezeket pedig a gömblámpáik egészítik ki.

Viki: A világítás másik része pedig egy szintén baráti csapattól, a LumoConcept-től származik, ők hozták az összes technikai lámpát. Én még kiemelném a projekt személyességét is: az építésvezető srác például a munka utolsó napjaiban megjelent pár dekortárggyal, amiket egy bolhapiacon vett nekünk, a makramékat pedig használt pólókból készítette az üzletvezető lány, szóval sokan tettek hozzá ehhez a hangulathoz.

Eszti: Azt is fontos tudni, hogy ez a hely sosem lesz igazán kész. Biztos, hogy fogunk még utazni, reméljük, hamarosan, és biztos, hogy mindig hozunk majd szép képeket, tárgyakat.

Folyamatosan építgetjük a helyet, szerintünk a nyitás nem azt jelenti, hogy kinyitjuk a kapukat és derékszögben áll minden. Látjuk, hogy az emberek hogyan élik a tereket, és folytatódhat a munka.

Pingrumba | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Mohai Balázs | Instagram

továbbiak
A macskás tej | DEPOT DESIGN AGENCY
branding

A macskás tej | DEPOT DESIGN AGENCY

Minden márka maga választhatja meg a céljának eléréséhez vezető utat. Sokan erőteljes, agresszív vizuális kommunikációt választanak, mely erejének köszönhetően sarkallja vásárlásra a mit sem sejtő vevőt. A Milgrad orosz tejipari cég számára egy kevésbé drasztikus, sokkal inkább aranyos, bohókás megjelenést tervezett a Depot designügynökség, ezzel nem rontva az eladási mérleget.
Az Anaptárról írt doktori az idei Red Dot egyik Best of the Bestje
design

Az Anaptárról írt doktori az idei Red Dot egyik Best of the Bestje

Farkas Anna aka Anagraphic tizenegy éve vágott bele gyerekkori álmának, a különleges, adatvizualizációs módszeren alapuló informatív plakátnaptárnak, az Anaptár tervezésébe és megvalósításába. A többek között a napkelték és a Föld-Hold távolság változását is jelző kalendárium egyediségét bizonyítandó 2015-ben Red Dot díjat nyert kommunikációs design kategóriában – és itt nem állt meg.
Koncepcióból valóság | Epic Creations
business

Koncepcióból valóság | Epic Creations

Száz tonnás testnek tűnik, mégis pihekönnyű; éles, de valójában senkinek sem árt; akár három hónapig is készülhet, de mindössze pár másodpercig látható a képernyőn. Hogy miről is van szó? A budapesti székhelyű Epic Creations segítségével a filmipar kulisszái mögé kaptunk egy kis betekintést! Magyarországon az elmúlt években szárnyal a filmgyártás,