Jövő hétvégén tárulnak ki újra a közel száz esztendős budapesti házak kapui | Budapest100

Jövő hétvégén tárulnak ki újra a közel száz esztendős budapesti házak kapui | Budapest100

Az idei Budapest100 a két világháború után – 1921-1930 és 1945-1957 között – épült, elkészült, átadott házakat mutatja be az ott élők és dolgozók közösségével együtt, szeptember második hétvégéjén.

A programsorozat honlapján már olvasható a látogatható házak névsora. A könnyebb tájékozódást az eseményen a papír alapú térképen túl iOS és Android felületekre készült applikáció fogja segíteni, melyben a bemutatásra kerülő közel negyven ház történetét és programját ismertetik. A Széchenyi Fürdőben szeptember 10.-én megnyíló esemény izgalmas helyszínekkel várja a látogatókat: kisvasút, páternoszter, szökőkút, légópince, puttók, műteremlakások, munkáskolóniák, kovácsoltvas kapuzat, tetőn elhelyezett gépfegyverállás is szerepel a kínálatban. Elképesztő történeteket ismerhetünk meg a házakat járva: zenészek, költők, színészek, tudósok, politikusok és persze mindennapi emberek is éltek és dolgoztak a centenáriumukat ünneplő falak közt.


A Budapest100 ingyenes program, amelyet önkéntesek és lokálpatrióták szerveznek a házak lakóival, illetve a résztvevő intézmények képviselőinek segítségével. A rendezvénysorozat így lett sikeres civil ünnep, a közösségek és a város fesztiválja, egy hétvége, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 élménye, amely egyben garancia a minőségi ingyenes programokra.

Budapest100 | Web | Facebook | Instagram

Forrás: sajtóközlemény

továbbiak
Színekkel tervezni – Bauhaus, szuprematizmus és kortárs design találkozása
east

Színekkel tervezni – Bauhaus, szuprematizmus és kortárs design találkozása

Egyszerű formák összetett színpalettával, fény és kompozíció harmóniája szuprematista stílusjegyekkel fűszerezve: az ukrán származású Darja Zinovatnaja a művészet és design határán alkot tárgyakat, bútorokat, szőnyegeket, vagy éppen teljes enteriőröket. Mutatjuk! Darja Zinovatnaja Ukrajnában, a Krím-félszigeten született, jelenleg Oroszországban, Szentpéterváron él és alkot. Építészetet és várostervezést tanult, egyetemi évei alatt több
Távol a város zajától | TOP 5
egyéb

Távol a város zajától | TOP 5

A mai napig sokan voksolnak a vidéki élet mellett, sőt, az elmúlt években egyre többen döntöttek úgy, hogy vidéki házat vásárolnak. Mi az, amit a városi létből hiányolunk? Mai válogatásunkban öt olyan Instagram-fiókot mutatunk be, melyek szavak nélkül győznek meg a vidéki élet adta örömökről és szépségekről, más-más perspektívából. @magdacebula.
A park krónikája: hetven érdekes tény a Silesia Park 70. évfordulójára
design

A park krónikája: hetven érdekes tény a Silesia Park 70. évfordulójára

A Silesia Park rekreációs komplexum a felső-sziléziai metropolisz, Chorzow középpontjában, Lengyelországban. Az óriási terület – 620 hektár – az ötvenes években vált parkká, sok-sok látnivalót kínál és megannyi történetet őrzött meg az eltelt hetven év alatt. A könyv célja, hogy unalmas regélés helyett hetven érdekes tényben mutassa be a sok zöldön messze