fbpx
Nyomj Entert

Káprázatos lépcsőházak | TOP 5

Van valami misztikus és rejtélyes a magasba tornyosuló csigalépcsőkben: hova vezetnek? Milyen magasra visznek? Építészeti megoldásaik izgalmas és kérdésekkel teli terepet jelentenek. Vannak lépcsőházak, melyek bebizonyítják, hogy érdemes a lift használata helyett ezeket a rejtélyekkel teli lépcsőket felfedezni: mi a legizgalmasabbakat hoztuk el közülük Kelet-Európából.

Nebotičnik | Ljubljana, Szlovénia

Az 1933-ban befejezett felhőkarcolóban ízléses art deco csigalépcsők vezetnek minket a magasba. Az épület Szlovénia első felhőkarcolója és jelenlegi hatodik legmagasabb épülete – emellett Ljubljana egyik leginkább földrengésbiztos háza is.

Fotók: Tom Mrazek, Andrej Trnkoczy

Csigalépcső egy modern irodaházban | Poznań, Lengyelország

A lengyel Okrąglak 1948-1954 között épült Marek Leyman kiváló lengyel építész tervei alapján. Az irodaház a lengyel modernizmus gyöngyszeme és Poznań egyik szimbóluma, lépcsőháza pedig szédítő és magával ragadó.

Fotók: Przemysław Krzyszczuk, MateoPoznań

Barokk csigalépcső a Melki Apátságban | Melk, Ausztria

Az apátság az osztrák barokk legnagyobb ilyen jellegű épülete, ehhez hűen csigalépcsője is óriási hatást gyakorol pompás színeivel. A látványos lépcsőn keresztül jutunk fel a templomba.

Fotók: Hallie Jo, Tóth István

Dunapark házak | Budapest, Magyarország

Hofstätter Béla és Domány Ferenc építészpáros a bérházak megújítói és a modern építészet számos meghatározó építményének alkotói. Az ő nevükhöz kötődik a Dunapark-ház és az ahhoz tartozó felejthetetlen, égszínkék burkolatú lépcsőház is. Az 1935-36 között épült, több szempontból is különleges, forradalmi lakóház teljes mértékben meghaladta korát, lépcsőháza a mai napig is valóban egyedi.


Smaragd lépcsőház | Lengyelország

Ez a lengyel épület is illik az élénk és szokatlan színű lépcsőházak listájára, ugyanis itt valóban az egész lépcsőházat ez a karakteres zöld szín borítja – mind a falakat, mind a romantikus hangulatú kovácsoltvas korlátot.

Fotók: Ricardo Liberato, Jan Ronald Crans

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük