Így készült a Tangens bútorcsalád | Rotte Kft. x Kele Sára

Így készült a Tangens bútorcsalád | Rotte Kft. x Kele Sára

A Rotte Kft. családi vállalkozásként indult 1996-ban, azóta többször is sikerült szintet lépniük: ma már öt gyáregységgel üzemelnek és évi negyvenmillió eurós forgalmat bonyolítanak. A menedzserek, a mérnökök és a gyártó csapat munkájához Kele Sára formatervező is csatlakozott. A Magyar Divat & Design Ügynökség által életre hívott design LAB program keretén belül – professzionális gyártó és designer közös munkájából – különleges bútorcsalád született. Gazdag Katalinnal, a Rotte Kft. projektmenedzserével és Kele Sárával, a Tangens Office Home kollekció tervezőjével beszélgettünk.

Katalin, bemutatnád nekünk a Rotte Kft. tevékenységét?

Gazdag Katalin: A Rotte Kft.-ből kialakult cégcsoport egy olyan vállalatcsoport, amely világszerte vezető szerepet tölt be kereskedelmi berendezések tervezésében, gyártásában. Kommunikációs és marketingszakemberek, kereskedelmi szakértők, építészek, belsőépítészek, ipari- és grafikai tervezők, mérnökök, mesterek és szakmunkások dolgoznak itt. A cég, mely teljes mértékben hazai vállalkozás, 1991-ben indult – jelenleg is családtagok irányítják a cégcsoport különféle termelési egységeit, így például a Rotte Textil tatai részlegét is. Itt jelenleg kapacitásbővítés zajlik, egy új gyáregység kialakítása is folyamatban van, amelyben a mai, modern, automatizált gyártási technológiák is megjelennek majd. Ez a gyáregységünk gyártja a kiskereskedelmi forgalomban is kapható Rottex, Chamambra és Swiss-Tech márkanéven futó lakossági matracokat, ágyakat, ágyszetteket, smart bedeket és kanapékat. Három saját üzlettel vagyunk jelen Tatán, Komáromban és Tatabányán, valamint több nagy hazai vállalattal (Praktiker, Mömax, Auchan, Gigamatrac, Matrackirály) is kialakítottunk partnerséget.

Termékkínálatunkban megtalálhatók különféle  – vákuum, hab, bio, klasszikus táskarugós, bonellrugós és gyerek – matracok, illetve topperek. Vannak kiegészítő textiltermékeink is: törölközők, lepedők, kádkilépők, ágyneműk és ágyneműhuzatok.

A 2000-es év nagy mérföldkő volt számunkra: nyitottunk a romániai piacra, illetve faipari és fémipari üzemünkben is elindult a gyártás. Utóbbiban tapasztalt mérnökeinkkel, modern gépparkkal dolgozunk, a faipari és a textilüzem pedig közreműködik a kanapék, fotelek, asztalok és térelválasztók kialakításában. Románia mellett más piacokat is meghódítottuk, így például Albániát, Horvátországot, Bulgáriát és az Egyesült Arab Emirátusokat is. Marketingrészlegünket 2014-ben hívtuk életre, három évvel ezelőtt, 2018-ban pedig felvásároltuk a Roge Swisstech svájci céget, mellyel egy új ügyfélréteget is meg tudtunk nyerni.

Miért tartottátok fontosnak, hogy részt vegyetek az ügynökség által meghirdetett design LAB pályázaton?

Gazdag Katalin: A Magyar Divat & Design Ügynökség design LAB inkubációs programja jó lehetőséget nyújtott annak az elképzelésnek a megvalósításához, hogy ne esetlegesen összeválogatott irodabútor-csomaggal induljunk el hazai és nemzetközi tendereken, hanem saját irodabútor-kollekcióval, amit az adott partner igényeinek megfelelően is alakíthatunk. Emellett olyan minőségű termékcsalád megszületésére nyílt alkalom, amely az egész cég reputációját növeli. Még soha nem dolgoztunk designerrel sorozatgyártásra szánt termék esetében, utólag azt  mondhatom: sokkal hamarabb kellett volna elkezdenünk. Szerencsések vagyunk, hogy Sárival dolgozhatunk együtt, kiegészítjük egymást a munka során.

Sári, Te nem először veszel részt a design LAB programban. Egy előző „szemeszterben” a LumoConcept csapatával működtél együtt, ahol a lámpatervezésbe vetetted bele magad. Most, a Rotte Kft.-vel való együttműködés során visszatértél a bútortervezéshez. Mi történt ebben a hat hónapban?

Kele Sári: A design LAB program keretében rendezett Speed Dating eseményen ismerkedtünk meg a Rottéval, és úgy klappoltak az elképzeléseink Katával, hogy a pályázatra már egy kiforrott közös tervvel tudtunk jelentkezni. Az általam felvázolt bútorterv éppen arra a szektorra – az irodabútorokra – fókuszált, amerre a Rotte bővülni tervezett, ráadásul az elkészítéséhez szükséges gépek közül is épp azokra volt leginkább szükség (csőhajlító, csőlézer), amelyeket a Rotte a nemrégiben beszerzett. A fenntarthatósági követelményekhez is nyitottan álltak.

A bútorok elkészítésében a fém, a fa és a textilüzem is részt vett – sok jó szakemberrel dolgozhattam együtt. A legszorosabb kapcsolat a fémüzemmel alakult ki az első hónapokban, a gyártmánytervező mérnök kollégával a csőhajlító- és a csőlézergépekre optimalizáltuk a csomópontokat, vázszerkezeteket. Párhuzamosan rengeteg szövetgyártó termékei közül igyekeztünk megtalálni azokat, melyek árban és fenntarthatósági szempontokban is megfelelőek. Az ülőfelületeket a textilüzemben teszteltük. A gyártás során fontos szempont a minőség, tartósság, hosszú távra tervezés, a tervezésnél meg az alkatrészekre bonthatóság a későbbi szerelések, javítások megsegítése végett.

A „Tangens Office Home”, ahogy neve is mutatja, egyaránt reflektál a kényelmes otthoni munkavégzésre, illetve a munkahelyi otthonosságra is. A mostani megváltozott életkörülmények közepette ez egy abszolút hot topic. Miben rejlik a bútorkollekció szuperereje?

Kele Sári: Szerencsére pozitív visszajelzések érkeznek. Sikerült az emberek szívéhez is szólni a praktikumon túl: a személyre szabhatóság, az anyagok és színek harmóniája, a magas minőségű anyaghasználat nagyban hozzájárul ehhez. Az aktuális helyzet kapcsán az motivált, hogy az emberi kapcsolódások fontosságára figyeljek: az ölelés metaforája magukon a tárgyakon is megjelenik, ahogy a kemény szerkezet körülöleli a finom anyagokat.

Az agilis irodaterek kialakítása abszolút aktuális téma, a Tangens modularitásával jól reflektál erre. A bútorok egyesével is jól alakíthatók mindenféle testalkatra, úgy illeszkednek egymáshoz, hogy különféle térelrendezések alakíthatók belőlük ki pillanatok alatt. Erre a mai irodai életben, csapatmunkánál sokszor szükség van. Az irodai lét nagyjából egyet jelent az ülő munkával, a Tangens ezért fókuszál erre a területre. A kemény ülőfelületek hullámrugós fakeretes szerkezetre épülnek, a bútorok kicsit megemelt ülésmagassága is segít a koncentrálásban. Apró finomságok, mint a tárolódoboz magazintartóvá vagy növénytartóvá alakítása is szerethetővé teszik a használatát.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást tervezői, illetve gyártói oldalról a bútorcsalád fejlesztése kapcsán?

Kele Sári: Meglepő, de a járvány okozta kihívásokkal jól megbirkóztunk. Voltak persze fennakadások, váratlan kimaradások, például mikor több hetet vártunk csavarokra, vagy éppen a faanyagbeszerzés ideje növekedett meg több héttel a megszokotthoz képest – a piac változásaihoz is alkalmazkodnunk kellett.

Szerencsére segítőkész csapattal mindig sikerült megoldást találnunk, legyen szó akár kültéri tesztelésről, akár videós bejelentkezésekről. A kialakult új szokások miatt sokan nyitottak az online kapcsolattartásra is alkalomadtán, akár egy olyan gyári szereplő is, aki korábban erre nem volt rákényszerítve. Eleve mikor megismerkedtünk a Rottéval, én is külföldön voltam, és csak hónapokkal később tudtunk személyesen találkozni.

Tervezői oldalról az egész folyamat gyümölcsöző volt. A vékony csővázas szerkezet stabilitásának biztosítása – az esztétikum megőrzése mellett – fontos fejlesztési terület volt, elmélyedtünk az anyagkutatásban. Örülök neki, hogy több helyen sikerült újrahasznosított vagy természetes anyagokat használnunk mind a kárpitszövetek, mind a töltelékek terén. A Rotte üzeme abszolút felkészült: a porfestést például automatizált, a felesleget visszaforgató gépsorok végzik.

Beszéljünk a bútorcsalád utóéletéről. Bár az ügynökség által meghirdetett program lezárult, milyen tervekkel néztek a jövőbe a kollekciót illetően? Esetleg felvetődött új termékcsalád fejlesztése is?

Gazdag Katalin: A termék piacra vezetésén, az értékesítés első lépésein dolgozunk. Sári segítségével szeretnénk nevezni több aktuális designdíjra is a bútorokat.

Kele Sári: Ősszel debütálunk szakvásárokon a bútorcsaláddal, de már most érkeznek megkeresések mind hazai, mind nemzetközi területről, kereskedelmi oldalról, a Rotte partnerkapcsolatainak hála. Szeretnénk folytatni a közös munkát. Vannak terveink a bútorcsalád fejlesztésére, illetve kültéri ülőbútorok kidolgozására. A Tangens fejlesztése során anyagkutatások közben elkezdtünk megoldásokat keresni a poliuretán szivacs kiküszöbölésére – ez óriási lépés lehetne a kárpitos bútorok fenntarthatóságának terén.

Fotók: Rácmolnár Milán

Kele Sára | Web | Instagram

továbbiak
Brutalista buszpályaudvar újult meg Brnóban | CHYBIK + KRISTOF
egyéb

Brutalista buszpályaudvar újult meg Brnóban | CHYBIK + KRISTOF

A CHYBIK + KRISTOF építészei új életet leheltek a brnói Zvonarka buszpályaudvaránk épületébe, megőrizve annak brutalista szerkezetét. Az 1988-ban épült Zvornaka Central Bus Terminal a cseh brutalista építészeti örökség egyik figyelemre méltó példája, ami az évek múlásával egyre rosszabb állapotba került. A brutalizmus, vagy másnéven „béton brut” az egyik legmegosztóbb építészeti
Pingpongasztal a sport, a design és a művészet határán | IMPATIA
design

Pingpongasztal a sport, a design és a művészet határán | IMPATIA

Az IMPATIA Lungolinea kollekciója új szintre emeli a pingpongozás élményét: a designobjektum és a műtárgy határán mozgó üvegasztalokat nem kell többé a pincében rejtegetni! Az exkluzív pingpongasztalokat az Adriano design tervezte, négyféle verzióban elérhetők: az alapmodell Lungolinea Classic mellett az aranyozott Lungolinea Gold, a bőrrel bevont Lungolinea Leather és a
Megelevenedik a Gazdálkodj okosan világa | DAIGE
divat

Megelevenedik a Gazdálkodj okosan világa | DAIGE

A 2013 óta működő hazai divatmárkának, a DAIGE-nek védjegye a kulturális referenciák újraértelmezése és a vintage elemek frissé varázsolása. Legújabb pólójukon a mindenki által ismert retró társasjáték, a Gazdálkodj okosan vizuálja kel életre a márka hangulatára alakítva. Az eredeti játék enteriőrjét a jogtulajdonos Minerva Kiadó hozzájárulásával korszerűsítették: a pingpongasztalt jógaszőnyegre,