Kelet-Európa legjobb zero waste márkái | TOP 5

Kelet-Európa legjobb zero waste márkái | TOP 5

A fenntarthatóság figyelembevétele ma már nemcsak alapvető elvárás egy sikeres márka esetén, hanem sokszor kevés is. A hitelesség, a cél elérése iránti elkötelezettség és a termékek iránti szerelem kombinációja valóban csodákra képes. Ez a válogatás nem a slow fashionre fókuszál, hanem olyan használati tárgyakra, termékekre, amelyek mindennapjaink részét képzik. Olyan fenntartható és zero waste márkákat és termékeket mutatunk be, melyek zöld arculatuk mellett hasznosak, esztétikusak és egyediek is.

TEABAG | Rakovík, Csehország

Pavla Zimmermannova még tanulmányai alatt tervezte meg a TEABAG nevet viselő kézitáskakollekcióját. A táskák formáját a teafilter alakja inspirálta, az azokhoz felhasznált anyagok pedig kárpitműhelyek hulladékából származnak.

Fotó: TEABAG

Upcycling otthon | Bécs, Ausztria

Jelzőtáblákból asztalt, könyvekből puffot: a Gabarage nem ismer kihívást újrahasznosítás terén. Ami másnak szemét, az nekik kincs. Valóban funkcionáló használati tárgyakat készítenek hulladékból és adományokból. Funkciójuk mellett designjukból és jó minőségükből adódóan lakberendezési tárgyként is tökéletesen helyt állnak ezek a tárgyak.

Fotók: Gabarage

DURCA | Budapest, Magyarország

A DURCA mögött álló lányok minden textilben fantáziát látnak arra, hogy egy újabb egyedi és színes hajgumi – scrunchie – születhessen belőle. A kiindulópont lehet szabászati hulladék vagy más megmaradt anyagdarab. A kidobásra szánt len vagy pamutanyagokat növényekkel festik meg – a hagymahéj vagy a virágszirom lenyomata által tényleg minden hajgumi egyedire sikerül.

Fotók: DURCA

Környezetbarát jógamatracok | Szlovákia

A Pepe & Wolf megálmodója és tervezője, Dominika Kramerova szlovák grafikus azt vallja, igenis lehet valami praktikus és valóban szép is egyszerre. A márka matracai modern verziói egy egyébként egyszerű tárgynak – szemet gyönyörködtető grafikájú felületű matracaik környezetbarátok is, puha mikroszálas, biológiailag lebomló gumiból készülnek.

Fotók: Pepe & Wolf

Ökológiai tisztítószerek | Lengyelország

A BALJA a kezdetekhez tér vissza takarítás terén. Természetes és bevált összetevőket kombinálnak modern megoldásokkal és lehetőségekkel: mindezt a természetre való odafigyelés motiválja. Száz százalékban  biológiailag lebomló termékeket gyártanak, a vegyi anyagokat növényi eredetű összetevőkkel helyettesítik.

Fotók: BALJA

Forrás: greencityguide, designandpaper

továbbiak
Az újragyarmatosító „jóléti osztály” – interjú M. Sornarajah-val
business

Az újragyarmatosító „jóléti osztály” – interjú M. Sornarajah-val

A brit gyarmati időkben Srí Lankán született M. Sornarajah professzor szerint a világ szinte minden országában létezik már a kettős társadalom a multinacionális vállalatokból élő „jóléti osztálynak” köszönhetően. Ceylonon született még a gyarmati időkben. Srí Lanka gazdasága mára teljesen összeomlott. Milyen kilátásai vannak az országnak? 1948-ban vált az ország függetlenné
Lámpából épített birodalom | A Solinfo-sztori
business

Lámpából épített birodalom | A Solinfo-sztori

Egy kis belvárosi lámpaüzlettel indultak, ma pedig már a világ legfontosabb designmárkáival állnak kapcsolatban. Orbán Zoltán, a Solinfo egyik alapítója és tulajdonosa mesélt arról, hogyan építették fel egy kétszemélyes vállalkozásból a ma már valódi designbirodalomként működő Solinfo-csoportot. Hogyan indult a Solinfo története? Régóta ismertük egymást Krisztiánnal (Szetei Krisztián, a Solinfo
Elkészült a pozsonyi GBC5 irodaház
business

Elkészült a pozsonyi GBC5 irodaház

A Galvaniho Business Center 5 a pozsonyi Ružinov keleti szélén, a D1-es autópálya és a repülőtér közelében található közigazgatási központ ötödik darabja. A kereskedelmi parkokból, bevásárlóközpontokból, üzletsorokból, bemutatótermekből, szállodákból és adminisztratív komplexumokból álló épületegyüttesben a GBC 5 egy multifunkcionális épület. A „zöld” közigazgatási épület dinamikus homlokzata, illetve ablakai parametrikusan reagálnak