Kelet-Európa legjobb zero waste márkái | TOP 5

Kelet-Európa legjobb zero waste márkái | TOP 5

A fenntarthatóság figyelembevétele ma már nemcsak alapvető elvárás egy sikeres márka esetén, hanem sokszor kevés is. A hitelesség, a cél elérése iránti elkötelezettség és a termékek iránti szerelem kombinációja valóban csodákra képes. Ez a válogatás nem a slow fashionre fókuszál, hanem olyan használati tárgyakra, termékekre, amelyek mindennapjaink részét képzik. Olyan fenntartható és zero waste márkákat és termékeket mutatunk be, melyek zöld arculatuk mellett hasznosak, esztétikusak és egyediek is.

TEABAG | Rakovík, Csehország

Pavla Zimmermannova még tanulmányai alatt tervezte meg a TEABAG nevet viselő kézitáskakollekcióját. A táskák formáját a teafilter alakja inspirálta, az azokhoz felhasznált anyagok pedig kárpitműhelyek hulladékából származnak.

Fotó: TEABAG

Upcycling otthon | Bécs, Ausztria

Jelzőtáblákból asztalt, könyvekből puffot: a Gabarage nem ismer kihívást újrahasznosítás terén. Ami másnak szemét, az nekik kincs. Valóban funkcionáló használati tárgyakat készítenek hulladékból és adományokból. Funkciójuk mellett designjukból és jó minőségükből adódóan lakberendezési tárgyként is tökéletesen helyt állnak ezek a tárgyak.

Fotók: Gabarage

DURCA | Budapest, Magyarország

A DURCA mögött álló lányok minden textilben fantáziát látnak arra, hogy egy újabb egyedi és színes hajgumi – scrunchie – születhessen belőle. A kiindulópont lehet szabászati hulladék vagy más megmaradt anyagdarab. A kidobásra szánt len vagy pamutanyagokat növényekkel festik meg – a hagymahéj vagy a virágszirom lenyomata által tényleg minden hajgumi egyedire sikerül.

Fotók: DURCA

Környezetbarát jógamatracok | Szlovákia

A Pepe & Wolf megálmodója és tervezője, Dominika Kramerova szlovák grafikus azt vallja, igenis lehet valami praktikus és valóban szép is egyszerre. A márka matracai modern verziói egy egyébként egyszerű tárgynak – szemet gyönyörködtető grafikájú felületű matracaik környezetbarátok is, puha mikroszálas, biológiailag lebomló gumiból készülnek.

Fotók: Pepe & Wolf

Ökológiai tisztítószerek | Lengyelország

A BALJA a kezdetekhez tér vissza takarítás terén. Természetes és bevált összetevőket kombinálnak modern megoldásokkal és lehetőségekkel: mindezt a természetre való odafigyelés motiválja. Száz százalékban  biológiailag lebomló termékeket gyártanak, a vegyi anyagokat növényi eredetű összetevőkkel helyettesítik.

Fotók: BALJA

Forrás: greencityguide, designandpaper

továbbiak
Lengyelország varázslatos tájain | Białowieza Nemzeti Park
east

Lengyelország varázslatos tájain | Białowieza Nemzeti Park

Lengyelország varázsát nemcsak gyorsan fejlődő városai adják, hanem az a gazdag természeti örökség is, amelyet huszonhárom nemzeti parkban őriznek ma. Új sorozatunkban ezek közül emelünk ki egy-egy kedvencet, amely tökéletes túracélpont lehet majd a jövőben. Első állomásunk az 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Białowieza Nemzeti Park. A
SOC/MOD 2. rész | Információs Kutatóintézet, Kijev
east

SOC/MOD 2. rész | Információs Kutatóintézet, Kijev

SOC/MOD cikksorozatunk második fejezetében az ukrán fővárosba kirándulunk. Az 1971-ben átadott egykori kutatóintézet és könyvtár expresszív formájával hívja fel magára a figyelmet: ez volt Kijev első függönyfalas toronyháza. Készítettünk belőle egy miniatűr változatot, amit te is beszerezhetsz webshopunkban! Szerző: Kovács Dániel Ukrajna a Szovjetunió második legnagyobb köztársasága volt, Kijev
Csak semmi sallang | Balatonic
gasztronómia

Csak semmi sallang | Balatonic

Egy tonik, amely nem elnyomja, hanem kiemeli a gin ízjegyeit, mindemellett Magyarország egyik ikonikus és inspiráló helye, a Balaton előtt is tiszteleg: itt van a nyár új, kedvenc, természetes és minőségi itala, a Balatonic! Sebestyén Norbert nagy gin-tonikrajongóként egy barátjával, későbbi üzlettársával együtt álmodta meg a Balatonic italt. „Rengeteg hazai