Kelet-Európa szédítő magasházai | TOP 5

Kelet-Európa szédítő magasházai | TOP 5

Lakóépület, szálloda, egyetemi campus: csak néhány olyan funkció, amit egy magasház betölthet. Ha felhőkarcolók nem is nőnek gombamódra hazánkban és a környező országokban, magasházakat szép számmal találhatunk. Válogatásunknak hála most tériszony nélkül ismerhettek meg néhányat Kelet-Európa hajmeresztő épületei közül!


Semmelweis Egyetem Elméleti Tömb | Budapest, Magyarország

Ha meghalljuk ezt a két szót: Budapest és magasház, nem tudunk másra gondolni, mint a város most készülő tornyára, a MOL Campusra. Az új MOL-székház még csak épül, de már hatalmas érdeklődés övezi mind a szakmabeliek, mind a laikusok részéről. Ha utazni tudnánk az időben, minden bizonnyal a múltban is tanúi lehetnénk egy hasonló szcenáriónak, hiszen gondoljunk bele, milyen felfoghatatlan lehetett a kortársak számára az, amikor Budapest ikonikus, ma is az egyik legmagasabb lakóház jellegű épülete, a SOTE torony, vagyis a Semmelweis Egyetem Elméleti Tömbje több, mint negyven évvel ezelőtt megépült!

Fotók: Fortepan

Dalmácia-torony | Split, Horvátország

Splitben találjuk Horvátország legmagasabb irodaépületét, a Dalmácia-tornyot, amely 135 méteres magasságával vívta ki a jelzőt. A felhőkarcolót 2015-ben kezdte el építeni a Westgate Group, hatalmas mérete miatt pedig csak 2022-re várható befejezése. Nem kevesebb, mint nyolc lift fogja szolgálni az dolgozók kényelmet, ezek közül négy az első tizenöt emeleten lévő irodában, négy pedig az épület további szintjei között, az ott helyet kapó hotelben üzemel majd.

Fotók: Westgate Group Facebook

Genex-torony | Belgrád, Szerbia

Mihajlo Mitrović tervei alapján épült fel és magasodik ma is töretlenül a Belgrádban található Genex-torony. A város nyugati részén fekvő, brutalista épület elsődleges funkcióján túl egy híd szimbólumát is magában hordozza. Két különálló tömbje kaput formálva köszönti a Belgrádba érkezőket.

Fotók: Alexey Kozhenkov, Socialist Modernism

Intercontinental Hotel | Ljubljana, Szlovénia

Méltán érdemelte ki helyét Szlovénia legmagasabb épületei között a fővárosban található Intercontinental Hotel Ljubljana. A 80,6 méteres magasház hatalmas tömege könnyeddé, majdnem súlytalanná válik a tükröződő üvegfelületeknek hála. Ennek köszönhetően válhatott az OFIS Arhitekti építész stúdió tervei alapján megszülető épület a városi környezet szerves részévé.

Fotók: Tomaz Gregoric, Will Pryce

Kultúra és Tudomány Palotája | Varsó, Lengyelország

A Kultúra és Tudomány Palotája nemcsak Varsó egyik legmagasabb, de legikonikusabb épülete is egyben. A történelem egy kis szelete elevenedik meg falai között. A szocialista-realista, vagyis szocreál stílusban megépült palota tornya a Szovjetunió ajándéka volt Lengyelország számára. A szovjet főépítésznek, Lev Vlagyimirovics Rudnyevnek pedig sikerült lengyelországi utazásainak építészeti lenyomatát is rajta hagyni azon.

Fotó: culture.pl

Dalmácia-torony | Web | Facebook | Instagram
Intercontinental Hotel Ljubljana | Web | Facebook | Instagram
Kultúra és Tudomány Palotája | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Deltarealestate, Archdaily

továbbiak
Antidote Community | Az egész az elektronikus zenéről és annak kulturális hatásáról szól
east

Antidote Community | Az egész az elektronikus zenéről és annak kulturális hatásáról szól

Éppen egy éve találkoztam először azzal a Youtube-videóval, amelyben a Vilnius óvárosában megbújó MO Muziejus tetején Monika Seta warm-up szettje az éjszakába reptette nézőit. Van, ami azóta sem változott az Antidote Community háza táján: különleges helyszínek, csodás színekben pompázó naplementék és a litván elektronikus zene tehetséges alkotói, valamint a cél,
Futurisztikus elektromosterepjáró-koncepció a Mercedestől
design

Futurisztikus elektromosterepjáró-koncepció a Mercedestől

A Müncheni Autószalonon mutatták be az EQG koncepciót, amely a G osztály megjelenését a Mercedes EQ jövőbe mutató vizualitásával ötvözi. Az autót világító csíkok jellemzik, kiemelve annak robusztus külsejét. Az elektromos összkerékhajtás húzóerejének és alacsony súlypontjának köszönhetően az EQG koncepció meredek lejtőkön és mély terepen is jól bizonyíthat. A szokásos
Újra Nyitott Stúdiók a Budapest Design Weeken
design

Újra Nyitott Stúdiók a Budapest Design Weeken

Az események látogatói betekinthetnek a kulisszák mögé és megismerhetik a márkák mögötti kreatív alkotókat is. A Nyitott Stúdiók programsorozat már szeptemberben kezdetét veszi és a Budapest Design Week ideje alatt, október 8-17. között is folytatódik. A résztvevő műhelyek változatos offline és online programokat, bemutatókat és workshopokat kínálnak azoknak, akik szeretnék