Kelet-európai nosztalgia: Made in Yugoslavia | #DIVE

Kelet-európai nosztalgia: Made in Yugoslavia | #DIVE

A Made in Yugoslavia az egykori Jugoszláviából származó vintage kincsek és újratervezett vintage lámpák gondosan összeállított választékát kínálja a design és a nosztalgia szerelmeseinek. DIVE cikksorozatunk legújabb epizódjában ismét merülésre invitálunk. Dive in!

Kéthetente megjelenő DIVE cikksorozatunkban alámerülünk az Instagram zavaros vizében, és olyan oldalakat hozunk el nektek, amiket érdemes követnetek.


Špela, a Made in Yugoslavia alapítója eredetileg művészettörténetet tanult, majd később reklámügynökségeknél és marketingesként dolgozott. Vintage tárgyakat csak akkor kezdett el gyűjteni, amikor első lakásába költözött: „Mivel a lakás üres volt, illetve a költségvetésem szűkös, ezért úgy döntöttem, hogy vintage stílusban rendezem be az otthonom. Mivel Ljubljanában, Szlovéniában élek, egy volt jugoszláv köztársaságban, a legtöbb tárgy, amit gyűjtöttem, Jugoszláviában készült" – mesélte a kezdetekről.

Bár Špela a volt Jugoszláviában született és nőtt fel, életének nagyon korai szakaszában következett be a köztársaság felbomlása, ezért ma már nem igazán emlékszik a mindennapi életre, azonban bizonyos akkoriban használt tárgyakra még igen. Ahogyan kiemelte, nosztalgiája nem annyira Jugoszláviának mint szocialista országnak szól, hanem inkább a korabeli ipari és grafikai formatervezés az, ami felkelti benne ezeket a kíváncsiságot.

„Művészettörténészként mindig is érdekelt a művészet, az építészet és a design, különösen az 50-es,  illetve a 80-as évek retró designja. A jugó design iránti érdeklődésem miatt hoztam létre a made.in.yugoslavia elnevezésű Instagram-profilt, amely a gyermekkoromban használt tárgyak gyűjteménye volt akkor. Ma már egészen más megvilágításban látom azokat” – fejtette ki Špela. Nagyon fontos számára, hogy a jugoszláv design, amit sokáig figyelmen kívül hagytak a formatervezés és a grafika történetében, végre elfoglalja méltó helyét a köztudatban, illetve a világ formatervezési térképén.

„Az ikonikus berendezéseket gyártó Iskra az ipari formatervezés élvonalába tartozott a Davorin Savnik által tervezett és gyártott világhírű ATA 85 telefon tervezésével és gyártásával. A készülék a 80-as években számos formatervezési díjat kapott, köztük hannoveri, stuttgarti és tokiói díjakat, és ma a MoMA állandó gyűjteményének a része” – meséli.

Špelát továbbá arra is megkértük, hogy válasszon ki hármat kedvenc tárgyai közül, amik kifejezetten kedvesek számára:

„Az 50-es években Jugoszláviában gyártott mentazöld Iskra ATA 11 telefon volt az első, amit az Instagramra posztoltam, és az első eladott darab. Ezért különleges helyet foglal el a szívemben” – mesélte a lenti képen látható telefonról.

Iskra ATA 11 telefon
Jugokeramika csészék
Kravica (Kistehén) pólók

„Lenyűgöznek a régi Jugokeramika csészék, amelyekből szüleink a jugoszláviai bárokban és szállodákban kávét ittak. Mégis, valószínűleg nem tartották azokat különlegesnek. Szerintem azonban formatervezésük kivételes, és a kávé, amit belőlük iszom, kitűnő ízű” – magyarázta Špela, hogy miért a fenti csészéket választotta.

„Nemrég indítottam egy póló- és táskakollekciót is, amelyet egy gyerekkori bögrém motívuma ihletett. Mindenki, aki Jugoszláviában nőtt fel gyerekként, emlékszik a »kis tehénre«, és a legtöbbjüknek még mindig megvan a Kravica (kis tehén) bögréje” – fejtette ki.

„Mindig valamilyen nagyszerű designra vadászok. Bármire, ami megragadja a szememet" – magyarázta. Špela mindenkinek ajánlja az oldalt, aki értékeli a jó designt, és főleg azoknak, akik Jugoszláviában születtek és éltek.

Két hét múlva egy újabb Instagram-oldal háttértörténetével jelentkezünk, addig is merüljetek el DIVE sorozatunk előző részében, amelyben az Atelier Vime provence-i enteriőrjeibe nyerhettek betekintést.


Made in Yugoslavia | Instagram | Etsy

továbbiak
Tápláljuk a lelket | Az étel szerepe az otthonérzet megteremtésében
lifestyle

Tápláljuk a lelket | Az étel szerepe az otthonérzet megteremtésében

Az étel több mint puszta üzemanyag – szükség idején biztonságot nyújt. Az ínycsiklandó illatok, a fenséges ízek a legboldogabb emlékeinkbe repítenek vissza és érzelmi táplálékkal látnak el bennünket. A főzésen keresztül feleleveníthetjük a kulturális hagyományokat és tartalmas módon teremthetünk kapcsolatokat. Ragadjunk hát villát és vágjunk bele – mert az étel több mint
Ennyire egyszerű, csak mi bonyolítjuk túl | Father and son
lifestyle

Ennyire egyszerű, csak mi bonyolítjuk túl | Father and son

Apró érintés, szimpla egyszerű dolgok, mégis benne van annyi évtized kimondatlan gesztusa – első ránézésre ezek a gondolatok fogalmazódtak meg bennem Valery Poshtarov bolgár fotográfus sorozatával kapcsolatban. A Father and son fotósorozat ráébreszt arra, hogy a társadalmi konvenciók megkövült eszméi egy kósza érintéssel lebonthatók. Így anyák napja után igenis megérdemelnek egy
Csak kívánj, és teljesül – Édes Város
lifestyle

Csak kívánj, és teljesül – Édes Város

Születésnapok, esküvők, évfordulók – néhány apropó, aminél egy biztos: nem maradhatnak ünnepi torta nélkül. Egy ínycsiklandó süteményhez azonban nem is kell feltétlenül valamilyen kiemelkedő alkalom, elég csak elhinni, hogy megérdemeljük. Ezekben a pillanatokban bizony megfordul a fejünkben, milyen jó is lenne, ha itt teremnének a város legjobb desszertjei. A jó hír,