Hol volt, hol nem volt testvériség | Az Orosz-Grúz Barátság Emlékműve

Hol volt, hol nem volt testvériség | Az Orosz-Grúz Barátság Emlékműve

A Gudauritól mindössze öt kilométerre található emlékmű az orosz-grúz barátság hosszú történelmét hirdeti mind a mai napig. Ismerjük meg Grúzia egyik kihagyhatatlan panteonját!

Az emlékmű az egyik legfontosabb grúz közlekedési vonal mentén található, melyet csak hadi útként emlegetnek. Az út szimbolikus és valós kapcsolatot jelent Oroszország és Grúzia között, összesen 212 kilométeren keresztül fut Moszkvától egészen a grúz fővárosig, Tbilisziig.

Szinte emberi ésszel felfoghatatlan múltra tekint vissza, ugyanis már az antikvitás idejében kereskedők és betolakodók utaztak keresztül az útvonalon rendszeresen. Teljesen azonban csak 1783 után építették ki, ugyanis a két ország ekkor kötötte a georgievszki szerződést, melyben a grúz hűségért cserébe katonai segítséget ígért II. Katalin orosz cárnő. Ez a történet azonban borzalmas vérontásba torkollt, melynek végén Oroszország saját területéhez csatolta Grúziát. Ennek értelmében a grúz emlékezetben nem éppen pozitív az esemény megítélése.

Az emlékművet a szerződés kétszázadik évfordulójának alkalmából emelték 1983-ban, és az ellentmondásos története ellenére mai napig kedvelt turisztikai látványosság. Érdekesség, hogy a hadiút mindkét végén emeltek egy-egy barátság emlékművet is.

A megkérdőjelezhető múlt ellenére tagadhatatlan, hogy elképesztő kilátás nyílik az emlékműről a Kaukázusokra, illetve az előtte elterülő, Grúziában csak ördögök völgyeként emlegetett mélységre.

Az építmény belsejében látható mozaik két részre osztható. A bal oldalon találhatók a grúz, jobb oldalon pedig az orosz történelem és mitológia jellegzetes alakjai. Középen, a bejárattal szemben látható a kép fő alakja, egy anya kezében gyermekével, amely valószínűleg a jövő nemzedékeit jelképezi.

Forrás: blogspot, palapilii, twitter, seanandemilytravels, notesfromcamelidcountry

továbbiak
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,
A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban
design

A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban

„Mi a gyermekkor?” – tette fel a kérdést az Architektura stúdió a cseh Říčany településen található óvoda megtervezésekor. Az építésziroda tervezői szerint nem csak a család, a játszótéri élmények, hanem a gyerekeket körülvevő tárgyi- és épített környezet is a nevelés fontos eszközei. Így a tér kialakításakor a gyerekeket középpontba helyezve az