Hol volt, hol nem volt testvériség | Az Orosz-Grúz Barátság Emlékműve

Hol volt, hol nem volt testvériség | Az Orosz-Grúz Barátság Emlékműve

A Gudauritól mindössze öt kilométerre található emlékmű az orosz-grúz barátság hosszú történelmét hirdeti mind a mai napig. Ismerjük meg Grúzia egyik kihagyhatatlan panteonját!

Az emlékmű az egyik legfontosabb grúz közlekedési vonal mentén található, melyet csak hadi útként emlegetnek. Az út szimbolikus és valós kapcsolatot jelent Oroszország és Grúzia között, összesen 212 kilométeren keresztül fut Moszkvától egészen a grúz fővárosig, Tbilisziig.

Szinte emberi ésszel felfoghatatlan múltra tekint vissza, ugyanis már az antikvitás idejében kereskedők és betolakodók utaztak keresztül az útvonalon rendszeresen. Teljesen azonban csak 1783 után építették ki, ugyanis a két ország ekkor kötötte a georgievszki szerződést, melyben a grúz hűségért cserébe katonai segítséget ígért II. Katalin orosz cárnő. Ez a történet azonban borzalmas vérontásba torkollt, melynek végén Oroszország saját területéhez csatolta Grúziát. Ennek értelmében a grúz emlékezetben nem éppen pozitív az esemény megítélése.

Az emlékművet a szerződés kétszázadik évfordulójának alkalmából emelték 1983-ban, és az ellentmondásos története ellenére mai napig kedvelt turisztikai látványosság. Érdekesség, hogy a hadiút mindkét végén emeltek egy-egy barátság emlékművet is.

A megkérdőjelezhető múlt ellenére tagadhatatlan, hogy elképesztő kilátás nyílik az emlékműről a Kaukázusokra, illetve az előtte elterülő, Grúziában csak ördögök völgyeként emlegetett mélységre.

Az építmény belsejében látható mozaik két részre osztható. A bal oldalon találhatók a grúz, jobb oldalon pedig az orosz történelem és mitológia jellegzetes alakjai. Középen, a bejárattal szemben látható a kép fő alakja, egy anya kezében gyermekével, amely valószínűleg a jövő nemzedékeit jelképezi.

Forrás: blogspot, palapilii, twitter, seanandemilytravels, notesfromcamelidcountry

továbbiak
Hógömbbe zárt Karácsony | Az Amazon ünnepi reklámja
lifestyle

Hógömbbe zárt Karácsony | Az Amazon ünnepi reklámja

A világjárvány, a háború és a megélhetési nehézségek miatt a márkák a korábbi klisés és giccses karácsonyi történetek helyett az őszintébb hangvételű megközelítést választották az ünnepi hirdetéseikhez. Ez a valósághű ábrázolás mondható el az Amazon idei reklámfilmjéről is, amely mert újat mutatni a karácsonyi történetekben. Az elmúlt pár év mindenki
Utak az univerzumban | Kiállítások Újvidéken
lifestyle

Utak az univerzumban | Kiállítások Újvidéken

2022-ben Újvidék az Európa Kulturális Fővárosa cím egyik birtokosa és habár közeleg az év vége, még mindig zajlanak a programok, úgyhogy érdemes meglátogatni Szerbia második legnagyobb városát. Ezúttal három olyan kiállítást ajánlunk, amelyet nem érdemes kihagyni a csevapevés és a Duna-parti séták mellett. Idő és Univerzum (Time and Universe) Ritka
Lombkoronasétányok, ahonnan lenyűgöző az erdei kilátás | TOP 5
lifestyle

Lombkoronasétányok, ahonnan lenyűgöző az erdei kilátás | TOP 5

A járvány óta jelentősen megnövekedett a kalandos erdei kirándulóutak népszerűsége, így egyre többen fedezték fel a hazai tanösvénykínálatot. Most mutatunk néhány olyan helyet, ahová télen is érdemes ellátogatni, hiszen a lombok magaslatában járva egészen más élmény vár ránk, mint amikor a megszokott földi utakon barangolunk. Makói lombkoronasétány A legismertebb magyar