Lombkoronasétányok, ahonnan lenyűgöző az erdei kilátás | TOP 5

Lombkoronasétányok, ahonnan lenyűgöző az erdei kilátás | TOP 5

A járvány óta jelentősen megnövekedett a kalandos erdei kirándulóutak népszerűsége, így egyre többen fedezték fel a hazai tanösvénykínálatot. Most mutatunk néhány olyan helyet, ahová télen is érdemes ellátogatni, hiszen a lombok magaslatában járva egészen más élmény vár ránk, mint amikor a megszokott földi utakon barangolunk.


Makói lombkoronasétány

A legismertebb magyar lombkoronasétány és tanösvény már 2012-ben megnyitotta kapuit a kirándulók számára, hogy 191 méter hosszú úton, 9 méter magasan ismerkedhessenek meg a Maros élővilágának rejtelmeivel. A hagyma alakú tornyokkal díszített építményben tett sétánkat pedig egy kis mókával zárhatjuk, mivel a legmagasabb tornyából egy csőcsúszdában lehet lesiklani a talajszintre.


Karcag

A túlnyomórészt tölgyekből álló Karcagi Parkerdő a makóinál hosszabb, 314 méteren elnyúló lombkoronasétánnyal várja az érdeklődőket. Ideális kiránduló célpont gyerekekkel, vagy idősebbekkel is, mivel az ösvény számos interaktív állomást kínál, illetve minden nap látogatható napkeltétől napnyugtáig.


Kaszó

A 124 méter hosszú kaszói tanösvényen a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdő élővilágát ismerhetjük meg a lombkoronák magasságában. Fából készült függőhíd elemeken járhatunk végig, valamint egy „láthatatlan lest” is kipróbálhatunk, ahonnan a vadakat lehet megfigyelni. Az ismeretterjesztést a fel- és lejárókon, a sétányon és a pihenőhelyeken elhelyezett interaktív táblák segítik.


Pannonhalma

A hal formájú, rövid lombkorona-tanösvény inkább kilátóútként funkcionál, de ígyis gyönyörű kilátást enged a Sokorói-dombság hullámaira és a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet mesés természeti kincseire. A Főapátságtól délre található kilátóút a babakocsival és kerekesszékkel érkezőknek is felejthetetlen kikapcsolódást nyújthat.


Ipolytarnóc

A fák lombjai között húzódó, keskeny függőhidakból álló sétány valóban kalandos, mivel csak hevederrel bebiztosítva látogatható, de cserébe igazán közel kerülhetünk a vadvilághoz. Kilátóként is funkcionál, remek panorámával tekinthetünk az erdős Ipolytarnóc vidékére.

Forráso: Funzine, 24.hu, Csodálatos Magyarország, Szállás.hu

továbbiak
Holnap lesz a szlovén kultúra napja
lifestyle

Holnap lesz a szlovén kultúra napja

Február 8-án, France Prešeren költő halálának évfordulóján tartják a szlovén kultúra napját Szlovéniában, illetve a környező országok szlovén közösségeinek körében. Az ünnep előestéjén két művészt életműdíjjal tüntetnek ki, és legfeljebb hatan Prešeren Alapítvány Díjat kapnak az elmúlt három évben elért eredményeikért. A munkaszüneti és ünnepnapon országszerte rendezvényeket tartanak, amelyeken gyakran
Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban
lifestyle

Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban

Egy 1323-as feljegyzésben említették először a litván fővárost, így egész 2023-ban ünnepi programokkal emlékeznek meg a születésnapról. Gediminas litván nagyfejedelem egy 1323. január 25-én keletkezett levelében nevezte meg először Vilniust, és bátorította a környező országok lakóit, hogy telepedjenek le Litvánia földjén. Innen datálják a város létezését, és mint legfőbb dokumentumot,
Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval
lifestyle

Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval

James A. Kapaló kutatásai elsősorban a közép-kelet-európai vallási és etnikai kisebbségek történetére és tapasztalataira fókuszálnak. Etnográfiai módszerek segítségével dolgozik közösségekkel, levéltárakkal és múzeumi gyűjteményekkel, hogy feltárja a hétköznapi tudást, a vallási gyakorlatokat és a helyi emlékezetet. Egyik szerkesztője volt a The Secret Police and the Religious Underground in Communist and