Lombkoronasétányok, ahonnan lenyűgöző az erdei kilátás | TOP 5

Lombkoronasétányok, ahonnan lenyűgöző az erdei kilátás | TOP 5

A járvány óta jelentősen megnövekedett a kalandos erdei kirándulóutak népszerűsége, így egyre többen fedezték fel a hazai tanösvénykínálatot. Most mutatunk néhány olyan helyet, ahová télen is érdemes ellátogatni, hiszen a lombok magaslatában járva egészen más élmény vár ránk, mint amikor a megszokott földi utakon barangolunk.


Makói lombkoronasétány

A legismertebb magyar lombkoronasétány és tanösvény már 2012-ben megnyitotta kapuit a kirándulók számára, hogy 191 méter hosszú úton, 9 méter magasan ismerkedhessenek meg a Maros élővilágának rejtelmeivel. A hagyma alakú tornyokkal díszített építményben tett sétánkat pedig egy kis mókával zárhatjuk, mivel a legmagasabb tornyából egy csőcsúszdában lehet lesiklani a talajszintre.


Karcag

A túlnyomórészt tölgyekből álló Karcagi Parkerdő a makóinál hosszabb, 314 méteren elnyúló lombkoronasétánnyal várja az érdeklődőket. Ideális kiránduló célpont gyerekekkel, vagy idősebbekkel is, mivel az ösvény számos interaktív állomást kínál, illetve minden nap látogatható napkeltétől napnyugtáig.


Kaszó

A 124 méter hosszú kaszói tanösvényen a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdő élővilágát ismerhetjük meg a lombkoronák magasságában. Fából készült függőhíd elemeken járhatunk végig, valamint egy „láthatatlan lest” is kipróbálhatunk, ahonnan a vadakat lehet megfigyelni. Az ismeretterjesztést a fel- és lejárókon, a sétányon és a pihenőhelyeken elhelyezett interaktív táblák segítik.


Pannonhalma

A hal formájú, rövid lombkorona-tanösvény inkább kilátóútként funkcionál, de ígyis gyönyörű kilátást enged a Sokorói-dombság hullámaira és a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet mesés természeti kincseire. A Főapátságtól délre található kilátóút a babakocsival és kerekesszékkel érkezőknek is felejthetetlen kikapcsolódást nyújthat.


Ipolytarnóc

A fák lombjai között húzódó, keskeny függőhidakból álló sétány valóban kalandos, mivel csak hevederrel bebiztosítva látogatható, de cserébe igazán közel kerülhetünk a vadvilághoz. Kilátóként is funkcionál, remek panorámával tekinthetünk az erdős Ipolytarnóc vidékére.

Forráso: Funzine, 24.hu, Csodálatos Magyarország, Szállás.hu

továbbiak
Grúzia mindig is elkötelezett volt Európa mellett
strategy

Grúzia mindig is elkötelezett volt Európa mellett

Interjú Nikoloz Khatiashvilivel a grúz külpolitikáról, a Keleti Partnerségről és az ország jövőjéről. A Keleti Partnerség keretén belül kötött megállapodásokkal Grúzia elkezdett közeledni a Nyugat felé. Milyen lehetőségeket kínál a Keleti Partnerség az ország számára, és melyeket tudta Grúzia sikeresen kihasználni? A Keleti Partnerség az EU egyik legfontosabb kezdeményezése, a
Japán és brit inspiráció egy prágai villában
design

Japán és brit inspiráció egy prágai villában

A No Architects egy 1920-as évekbeli prágai villát állított vissza eredeti pompájába, teljes technikai modernizációval. A legapróbb részletekig megtervezett belső térbe finoman beépítették az ügyfelek Japánból és Egyesült Királyságból származó inspirációit. A felújítás során az ingatlan alaprajzát is módosították, a konyha és a kert között közvetlen kapcsolatot alakítottak ki, továbbá
Az internet ökológiai lábnyomát csökkentené egy magyar lány Svédországban
design

Az internet ökológiai lábnyomát csökkentené egy magyar lány Svédországban

A technológia és az online világ térnyerése számos előnnyel jár életünkben, azonban ezeknek használatával jelentős környezetkárosító árat fizetünk meg. Tudtad, hogyha az internet egy ország volna, a hatodik legszennyezőbb ország lenne a világon? A svéd Jönköping University diákjai a web fenntarthatóbb módját hozzák el számunkra. Balogh Ráhel és Viktorija Bernataviciute