fbpx
Nyomj Entert

Kevesebb mint két hét alatt készítettek építész hallgatók madárlest Poznańban

A Mood for Wood nemzetközi design workshop 2021-es poznańi eseményén lengyel, német és lett építészhallgatók terveztek madárlest a lengyel városban található Browarny-tó partjára. A létrejött építmény anyagában, formavilágában és funkciójában is tökéletesen illik környezetébe. Mutatjuk!

Poznan városában, azon belül is az egykori sörfőzdéjéről híres Kobylepole térségben található a Browarny-tó. A part fajokban gazdag növényvilága ideális fészkelőterepet jelent számos madárfajnak: többek között a csonttollú, az egerészölyv, a karvaly, a különböző bagoly- és récefélék is gyakori látogatói a területnek.

A Mood for Wood nemzetközi design workshop 2021-ben ezt a helyet választotta az egyik célpontnak, ahová a fiatal tervezők praktizáló designstúdiók segítségével olyan köztéri installációt tervezhettek, amely hidat képez az élővilág és az emberek, az érintetlen természet és az urbanisztikai beavatkozások között. A tizenegy napos workshop végére egy, formavilágában és funkciójában is különleges madárles készült el a Browarny-tó partján, melynek tervezését a lett NOMAD architects stúdió mentorálta.

A többszöri terepszemlét és a fő szempontok meghatározását követően a workshop negyedik napján bemutatták az első terveket egy helyi madarásznak és erdészetvezetőnek, majd az engedélyük után finomhangolták a végső koncepciót. A NOMAD architects elmondása szerint a fő elemek egy poznani asztalosműhelyben készültek, onnan kerültek a helyszínre, ahol már csak az összeszerelésükkel és rögzítésükkel kellett foglalkozni.

Az építmény követi a madárlesekre jellemző szintezett megoldást, ennek ellenére mégsem kelti a magaslati pont érzetét, finoman igazodik a tóparti nádas szintjéhez. Az installáció egyaránt működik madárlesként, esővédett helyként és rekreációs pontként, mindemellett edukációs célokat is ellát. A madárszárnyakat idéző felső szintet valójában a funkció formálta: olyan megoldást szerettek volna a tervezők, amely egyidejűleg működik az alsó szintet fedő tetőként, és ülőalkalmatosságként is a megpihenni vágyók számára. Emellett az építményt a térség leggyakoribb madárfajainak sziluettjével és QR-kóddal is ellátták, amin keresztül még több információt megtudhatunk az egyes fajokról.  

Építészhallgatók: Maria Pawłowa, Wojciech Smyczek, Michał Teodorczyk, Tobiasz Obrębski, Johannes Koenig,Luna Gosebruch, Miryana Petrova, Yannick Möbiu, Dārta Anda Šenberga, Liene Sondore, Ada Kocieniewska

Fotók: Dawid Majewski (makettfotó: Wojtek Smyczek, Michał Teodorczyk, Tobiasz Obrębski)

NOMAD architects | Web | Facebook | Instagram
Mood for Wood | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük