„Kiegészítjük egymást a közös munkában” | Peltan-Brosz Studio

„Kiegészítjük egymást a közös munkában” | Peltan-Brosz Studio

Más-más szakmai háttérrel rendelkeznek, a magukkal hozott tudás pedig éppen annak sokszínűsége miatt eredményez igazán kreatív designmegoldásokat ügyfeleik számára. Peltán-Brósz Roland és Peltán-Brósz Cora közös stúdiója néhány éve indult, azóta pedig már több hazai és nemzetközi márkával is együtt dolgoztak. A stúdió alapítóival a kezdetekről, a hazai grafikusok nemzetközi lehetőségeiről és legfrissebb projektjeikről beszélgettünk!

Mikor döntöttetek úgy, hogy közösen alapítotok stúdiót, és mi volt az első közös projektetek?

Peltán-Brósz Roland: Én már közel hat éve dolgoztam grafikusként, amikor Corával megismerkedtünk. Mindketten művészeti képzésben részesültünk – én művészettörténetet és grafikát tanultam, ő pedig kerámia- és üvegtervezést. Úgy éreztük, hogy ez a kétféle művészi háttér elősegíti a tervezés folyamatát. Ezáltal nemcsak grafikusként terveztünk a megrendelőknek, hanem tágabb értelemben is át tudtuk gondolni projektjeinket, több szemszögből közelítettük meg a tervezést. Az első közös projektünk a Lukács László Vienna 2017-es téli kollekciójának grafikája és termékfejlesztése volt.

Oldalatokon olvashatjuk, hogy a stúdió által nyújtott szolgáltatások kifejezetten széles körűek, arculattervezéstől 3D-modellezésen és digitális marketingen át fotózásig terjednek. Hogyan osztjátok fel egymás között a feladatokat, melyikőtöknek miben rejlik az erőssége?

Peltán-Brósz Cora: Szerepeink nincsenek kőbe vésbe, de általában a nemzetközi projekteket én vezetem – ilyenkor a feladatköröm a kommunikációs és art directori feladatoktól a határidők betartásán át és a munka közben elfogyasztott tea és harapnivaló elkészítéséig terjed. Mivel korábban ipari környezetben is dolgoztam, láttam, milyen fontos az optimalizálás, ezért arra fókuszáltam, hogy megbízható imázst és kommunikációs folyamatot építsek fel annak érdekében, hogy egészséges kapcsolatot tudjunk ápolni a nemzetközi ügyfelekkel. A kreatív szakmában való munkának vannak nehézségei, hiszen az eredmény nagyon relatív tud lenni, főleg az ügyfél nézőpontjából. 2018 óta egy ügyvéd segít nekünk abban, hogy minden zökkenőmentesen menjen.

Peltán-Brósz Roland: Elég sokrétű szolgáltatáscsomagot kínálunk, egyes esetekben más hazai kreatívokkal is együtt dolgozunk. Alapvetően mi ketten vagyunk a stúdió magja, és nagyon közeli kapcsolatban vagyunk a klienseinkkel. A munkamegosztásban Cora a kísérletezőbb és művészibb irányt képviseli, én pedig nagyon analitikus és konceptuális vagyok. Már az elejétől fogva arra törekedtünk, hogy ezt előnyként használjuk fel és kiegészítsük egymást a közös munkánkban.

Szerintetek mi jellemző a vizuális nyelvetekre, alkotói látásmódotokra?

Peltán-Brósz Cora: Rolandnak és nekem eltérő a szakmai hátterünk, ezért nagyon különböző kreatív energiák találkoznak, amikor a végső termékhez vezető kreatív folyamatok felé közelítünk. Hisszük, hogy a munkánk olyan, mint egy tárgy a családi örökségből, ami generációkon át megmarad – van egyfajta jól értelmezhető esztétikája, ami nem köthető kifejezetten trendekhez, de mindig jó ránézni, megérinteni. A legjobb visszaigazolás arra, hogy jó munkát végzünk, az, ha látjuk, hogy az ügyfeleink az évek során fejlődnek.

Peltán-Brósz Roland: Nincs szerintem egy stílus, ami minden munkánkban jelen van, nincs például egy színpaletta vagy egy betűtípus, amit alkalmaznánk mindenre. Minden esetben a kliensekre szabva tervezünk, specifikusan az ő problémáikra keresünk választ. Rendszeresen találkozunk olyan megrendelőkkel, akik személyiségük köré építik márkájukat. A munkánkra jellemző az emberi aspektus hangsúlyozása, minden esetben egyedi megoldás keresése, valamint a minimalista elegancia és a fölösleg eltörlése. Szerintem ez a közös az összes projektünkben.

Terveztetek már művészeti kiadványt, csomagolást szépségápolási és ruházati termékeknek, készítettetek arculatot kiállításhoz és biztonságtechnikai cégnek is. Van valamilyen koncepció abban, hogy milyen ügyfelek, iparágak felkéréseit fogadjátok szívesen? Milyen területen érzitek otthon magatokat igazán?

Peltán-Brósz Cora: A legjobb a saját területükön hitelesen működő vállalkozásokkal együttműködni. A startup-boom sok szükségtelen vállalkozás létrejöttét segítette elő, amelyek érdeklődés hiányában aztán gyorsan befejezték működésüket. Kreatívokként úgy gondoljuk, ebben az egészben felelősségünk van, így mi is megválogatjuk, milyen projekteken dolgozunk.

Peltán-Brósz Roland: Az utóbbi években a divat és a kozmetikumok világában mélyedtünk el leginkább, de nincs kedvenc ágazatunk. Én annak örvendek a legjobban, ha minél változatosabb iparágakban dolgozunk. Szérumcsomagolástól a biztonságtechnikáig, benzinkúttól egy utazási iroda arculatáig minden érdekel, minden ágazatba jó betekintést nyerni, különböző személyiségű, bevállalós embereket megismerni.

Gyakran dolgoztok együtt külföldi partnerekkel. Hogyan találnak meg titeket ezek a megkeresések?

Peltán-Brósz Roland: A portfóliónk alapján szerezzük klienseink nagy részét – már az elején megértettük, hogy erős portfóliót kell építsünk, ami kitűnik nemzetközi téren is.

Peltán-Brósz Cora: A legtöbben az interneten találnak meg, de le voltunk nyűgözve, amikor rájöttünk, hogy korábbi ügyfeleink is ajánlanak minket különböző kontinenseken működő márkáknak. Több nemzetiségű jellegünknek van egyfajta vonzereje, ami párbeszédet indít: az én családomnak román, örmény, német, magyar és lengyel gyökerei vannak, Roland pedig német-magyar és olasz-francia felmenőkkel rendelkezik.

Mi a meglátásotok a hazai grafikusok nemzetközi helyzetével, lehetőségeivel kapcsolatban?

Peltán-Brósz Cora: A magyar tervezőknek biztos helye van a világ designtérképén, így a lehetőségek is nagyon jók, nem kell Londonban élned ahhoz, hogy nemzetközi felkéréseket kapj.

Mely munkáitok voltak számotokra eddig a legérdekesebbek vagy a legnagyobb szakmai kihívással járók?

Peltán-Brósz Cora: Nemrég kaptunk lehetőséget arra, hogy egy átfogó brandingprojekten dolgozzunk egy független benzinkút megbízásából. Az ügyfél úgy döntött, ott hagyja az OIL! kúthálózatot és magánállomást, valamint éttermet nyit Nagykanizsa közelében. A töltőállomás nagyon forgalmas, mert a magyar-horvát határ felé vezető út mellett van, az új külső pedig még több átutazót vonz. Nagyon frissítő volt ezen a projekten dolgozni, mert sok kreatív ötletnek nyitott teret.

Peltán-Brósz Roland: Emellett azokhoz a megbízóinkhoz is nagyon kötődünk, akikkel évek óta napi szinten együtt dolgozunk. Ilyen a Rawganique (2014 óta) és az Yli biztonságtechnikai cég (2011 óta), és még sokan mások.

Milyen projekten dolgoztok most?

Peltán-Brósz Cora: Most a Heonlab csapatával dolgozunk a miskolci Kazinczy utcai zsinagóga múzeumán, valamint a Taub Eizik Izsák rabbinak szentelt múzeumon Nagykállóban. Ezáltal lehetőségünk volt egy kicsit utazni és egy csodálatos kultúráról többet megtudni.

Peltán-Brósz Roland: Emellett mostanában sok organikus vagy újrahasznosított elemeket ötvöző céggel volt kapcsolatunk, de sok a klímaváltozás kapcsán létrejött és újító szándékú startup is. Bízom benne, hogy még több ilyen lesz a jövőben, és örvendek, hogy egyre több ember érdeke, hogy egy sokkal tisztább és egészségesebb jövőt teremtsünk.


Peltan-Brosz Studio | Web | Facebook | Instagram | Behance

továbbiak
Nézd meg az Oscar-esélyes magyar animációs rövidfilmet!
art

Nézd meg az Oscar-esélyes magyar animációs rövidfilmet!

Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotása is szerepel a 96 legjobb animációs rövidfilmet felvonultató Oscar-esélyesek longlistjén. Most te is megnézheted! A hazai közönség a legutóbbi Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál alkalmával a vásznon is találkozhatott Andrasev Nadja tizenkét perces rövidfilmjével, amely egy megcsalt feleség sajátos és különös nyomozását meséli el.
Kifinomult és praktikus | Monolith Coffee Table
design

Kifinomult és praktikus | Monolith Coffee Table

Elegáns és egyszerű esztétika a Bauhaus formavilágával társítva: a Pavel Vetrov ukrán tervező által megalkotott dohányzóasztal monolitszerűen díszítheti lakásunkat, elnevezését is erről kapta. Pavel Vetrov jelenleg az ukrán fővárosban, Kijevben dolgozik formatervezőként. „Pályafutásom a 3D-látványtervezés iránti szeretetemhez köthető. Kezdetben belsőépítészettel foglalkoztam, de ma már egyre több bútortervezői projektben is részt
Grúz kulináris utazás | YOD Group
architecture

Grúz kulináris utazás | YOD Group

Agyag és fa letisztult találkozása a hagyományos grúz konyhával: az ukrán YOD Group építészeti stúdió által tervezett étterem enteriőrje nemcsak formavilágában lenyűgöző, de igazi kulináris utazásra is hívja vendégeit. A Puri Chveni étterem Kharkiv város központjában található egy, a 20. század elején emelt épületben. Az építészek, hogy megidézzék Kharkiv régi