Itt mindennek története van | Loft Buro

Itt mindennek története van | Loft Buro

Vannak olyan belsőépítészeti megoldások, amelyek esetében néhány domináns műtárgy képes uralni az egész teret – az ukrán Loft Buro által tervezett loft lakásra ez hatványozottan igaz. A vibráló térben nem tudjuk eldönteni mi köti le jobban a figyelmünket: a Google Mapses puff, az űrhajós kutyák vagy a kétszáz éves lószobor – de még nincs vége a felsorolásnak, hiszen itt mindennek története van.


Pár éve ezt a kijevi loftépületet közel sem lehetett volna még lakásnak  sem nevezni, most pedig egyben kísérleti konyha, DJ spot, kiállítóterem és ami a legfontosabb – otthon. Otthon pedig, akármennyire hangzik klisésnek, akkor lesz igazán valami, ha emlékekkel töltjük meg. A Hayloft projekt tervezői, Oleg Volosovsky és Elena Logvynets a Loft Buro stúdió munkatársai, akik ezúttal maguknak tervezték meg álomlakásukat. A projektet az építészpár utazásai ihlették, így izgalmasan keverednek az indonéz, az ukrán és több európai ország tárgyi emlékei. Az enteriőr kialakításával párhuzamosan formateremtő elemek, régiségek, műtárgyak keresése folyt. Ennek eredményeként néhány közülük a Hayloft szimbólumává vált, különleges hangulatot adva a belső térnek.

Az alkotók elmondása szerint a Hayloft a hagyományról és emlékezetről szól, arról, hogy hogyan őrizzük meg a történelmet, illetve teremtünk legendákat. A családról és a családi értékekről mesél a kreativitás és a művészeti alkotások képében. A Hayloft két rekonstrukció: egy elhagyatott épület és nemzedékek virtuális emléke.

A loftlakások szigorú férfias jelleme, a rengeteg fém hideg tapintása indusztriális keretet ad a belső térnek. Tudatos döntés volt, hogy a tervezők meghagyják ezt az ipari jelleget, amit eklektikus berendezéssel vegyítenek. Az egész belső tér monokróm, csendes tónusú, amit a bútorok élénkítenek. A Hayloftban designerbútorokat, kőmozaikokkal díszített fapadlót, de egy hagyományos ukrán majolika kandallót is felfedezhetünk.

Grátisz, hogy az olyan technikai elemek, mint például a fűtőtestek is tökéletesen illeszkednek a az indusztriális térbe, nem véletlen, hogy ezek kiválasztásánál fontos szempont volt a diszkrét minimalista megjelenés. Nem nehéz észrevenni, hogy az egész loft filozófiája ötvözi a csúcstechnológiás designt az antik tárgyakkal, de számos utalást is tartalmaz a jelenlegi trendekre.

A smaragd csempéből készült kályha a XVII-XVIII. századi kijevi házak és lakások stílusára emlékeztet. A nyitott tereknek köszönhetően nincsenek határok a funkcionális helyiségek között, így a konyha és a közösségi tér összeköttetésében a kályha egyaránt nagy szerepet játszik. Az étkezőasztal feletti lámpa egy műtárgy, amelyet a ház tulajdonosa alkotott, a mellette álló kétszáz éves ló pedig a földszintről és az emeletről is megragadja a figyelmünket.

Minden bútornak megvan a maga története. A gyarmati időket idéző ősi kapu például lenyűgöző bejáratként szolgál a tulajdonosok privát területeire. A távolkeleti esztétika többször is visszaköszön ezekben a terekben – a fürdőszobák berendezését egyenesen Baliról hozták, a hálószobában található antik panel pedig Kínából származik. Találkozhatunk japán szekrénnyel, ami egykor a tatami szőnyeg tárolására szolgált, Indiából hozott ládával vagy színes konzolasztallal, egyenesen Tibetből.

A második szinten a keleti stílus kiegészül olyan bohém jegyekkel, mint a színes kanapé, az óriási fémfej, illetve a háromméteres pápa festmény. A hálószobában található tüllszoknya az alkotópáros lányának egyedi tervezése.

Természetesen az ukrán gyökerek is óriási szerepet játszottak a tervezésben. A bejárati ajtó mellett két űrhajós kutyát láthatunk – Bjelka (Mókus) és a Sztrelka (Nyilacska) a két asztronauta eb, akik elsőként tértek vissza az űrből. Az előszoba falait  kézzel készített fekete kerámia díszíti, amely összeköti a modernitást az ókori ukránok hagyományaival.


Loft Buro | Web | Facebook | Instagram
Forrás: Design Alive, Loft Buro

továbbiak
Egy barátságos otthon a természet ölelésében | Casa De Mi Luna
lifestyle

Egy barátságos otthon a természet ölelésében | Casa De Mi Luna

A Martin Zizka által tervezett épület otthonos menedékként szolgál a nyüzsgő város forgatagával szemben, és modernsége ellenére tökéletesen simul bele a táj látképébe. A cseh Český Kras természetvédelmi területén található Casa De Mi Luna a helyi örökséget és a legfrissebb kortárs építészeti és belsőépítészeti trendeket egyszerre foglalja magába. Ez nem
Prágai Napló | A cseh főváros Iwan Baan fotóművész szemén keresztül
design

Prágai Napló | A cseh főváros Iwan Baan fotóművész szemén keresztül

Egy évvel ezelőtt Iwan Baan fotóművész egy héten keresztül nyakába vette Prága városát, hogy elkészítse fotósorozatát, amely most egy kiállítás keretében járható be. Iwan Baan, holland fotóművész elsősorban építészeti témákról készít fotókat, de a tőle megszokott módon az épületeket nem környezetükben mutatja meg és nem mint elszigetelt élettelen tárgyakat. Előző
Tányéron sűrűsödő történelem – OPIUM
lifestyle

Tányéron sűrűsödő történelem – OPIUM

Aki egyszer járt Ázsiában, az tudja, hogy ahhoz, hogy kicsit értse a kontinensen lévő országok kultúráját, még nagyon sokszor vissza kell térnie. Nem elég a történelemkönyveket bújni, a valódi dinamika felfedezéséhez újabb és újabb országokba érdemes ellátogatni, megismerni a helyieket, bepillantani otthonaikba és meghallgatni a történeteiket. És főleg megkóstolni az