Kiosztották az idei év legszebb cseh könyveinek járó díjakat

Kiosztották az idei év legszebb cseh könyveinek járó díjakat

A könyvek világa már önmagában is ámulatba ejtő, de ha egy egyedülálló grafikai elem társul hozzá, nemcsak elrepít egy másik világba, hanem esztétikai élményt is nyújt. Manapság megannyi gyönyörű kötet jelenik meg nap mint nap, így lassan összefonódik a könyvekkel az igényes vizualitás is. Csehországban sincs ez másképp, ahol díjeső is esik ezekre a kötetekre.

A prágai Építészeti és Városrendezési Központban (CAMP) kihirdették és ünnepélyesen átadták a 2020 legszebb cseh könyveinek járó díjakat. A Cseh Köztársaság Kulturális Minisztérium szakmai bizottsága minden évben kijelöli az elmúlt év lenyűgöző és különleges grafikai megoldásokkal illusztrált alkotásait hat kategóriában.


A legszebb szakirodalom:

A szakirodalmi kategória első helyezettje Adéla Svobodová Exhibition as a Media kiadványa, amiben kellő könnyedséggel ötvözi a művészettörténet szakmaiságát a szórakoztatással. A szakirodalmak között dobogóra léphetett a cseh filharmónikusok Rudolfinum és a Gema Galéria BUM! 75x Champagne című kötete is.


A legszebb szépirodalmi könyvborító:

A szépirodalmi kategóriában a zsűrit magával ragadta Miloslav Topinka Rimbaudnak dedikált monografikus esszéje, aminek grafikai elemeit Josefina Karlíková cseh grafikus tervezte. A szépirodalmi alkotások között még a Prágai Képzőművészeti Akadémia Sós szempillaspirálja és a Grenzen überschreiten c. német nyelvű dráma kapott helyezést.


Legszebb könyvek a képzőművészetről:

A legszebb képzőművészeti könyv a magyar Andi Schmied projektje volt: a rózsaszín Private Views: A High‑Rise Panorama of Manhattan kötetet a prágai VI PER galéria adta ki. A kategória további csodás nyertesei a Codex Aigas és a Lakk története.


Gyermek- és ifjúsági irodalom kategória:

A gyermekirodalom képi világa mindig lenyűgöző – ezúttal a kategória nyertese a Zafír királyhalászok és a glutamán Jindřich Janíček illusztrációival. A Paseka Kiadó Időjárás előrejelzését másodiknak, a Fekete estét pedig a harmadiknak ítélte a szakmai bizottság.


Legszebb tankönyvek és tanulási segédeszközök:

Ezekből a könyvekből öröm a tanulás! A kategória három jelöltje közül Filip Blažek Typokbook tankönyvét választotta a zsűri, további helyezéseket pedig a Sorolt szavak tanulási segédanyag és az Egy városi elme várostervező kézikönyv kapta.


A legkülönlegesebb szerzői könyvek:

A szerzői könyvek közül Petr Borkovec cseh költő Dicséret Assisi Ferenc – A teremtés dicsérete került az első helyre. A kiadványt Zuzana Lednická szerkesztette, aki egy absztrakt színspektrumon keresztül illusztrálta a szöveget. A szerzői könyvek közül még a Prágai Művészeti, Építészeti és Tervezési Akadémia különleges lila és a Rudolfinum Galéria UNPLUGGED kötete kapta a második és a harmadik helyet.


A legdekoratívabb diákmunkák:

A cseh művészeti iskolák növendékei is összemérhetik alkotásaikat – az idei év legszebb diplomamunkája a letisztult Spiritus Noctis, amit Judita Koštáková készített. A diákmunkák közül az top háromba még Martin Kelbl Oda és vissza és Pavla Nečásková Itt erről nem beszélünk művei kerültek.


Különdíj kategória:

Az elmúlt évekhez hasonlóan ebben az évben is kiosztották a különdíjat, amivel idén Tereza Bierská és Nela Klímová közös alkotása, a Szentségek büszkélkedhet.

Forrás: Czech Design

továbbiak
Hetedik alkalommal rendezik meg a Vintage Photo Festivalt Lengyelországban
art

Hetedik alkalommal rendezik meg a Vintage Photo Festivalt Lengyelországban

A Vintage Photo Festival egy nemzetközi esemény, melyet 2015 óta rendeznek meg Bydgoszczban, Lengyelországban. Az egyedülálló fesztivál hozzáférést biztosít több, az analóg fotózást feldolgozó kiállításhoz, szerzői találkozókhoz és workshopokon ismerteti meg a régi fényképészeti technikákat. Idén szeptember 17 – október 2. között rendezik meg. Az esemény sok inspirációt merít a szóban
High-tech vécék és mosdókereső app: design, amikor hív a szükség
architecture

High-tech vécék és mosdókereső app: design, amikor hív a szükség

Ha van, amit aztán tényleg inkluzívra kell tervezni, az a közvécé – idős, fiatal, egészséges, fogyatékkal élő, a várost járó üzletember és a hajléktalan egyaránt használja. Legalábbis használhatná, ha lenne, de szerte a világban küzdenek a városlakók az ingyenes nyilvános illemhelyek hiányával. Úgy tűnik, hogy a városvezetők, építészek és tervezők számára
„Az ékszer megfejthető titkokat rejt” | Interjú Börcsök Annával
design

„Az ékszer megfejthető titkokat rejt” | Interjú Börcsök Annával

Börcsök Anna ékszertervező számára az ékszer nem csupán tárgy, hanem egy médium, amely képes kapcsolatot teremteni az emberek között. Ő maga legtöbbször attól sem riad vissza, hogy akár kényelmetlen kérdéseket is feltegyen egy-egy elkészült darab által. Legutóbb például konzervdobozokat választott ékszerei alapanyagául. Interjú! Legfrissebb ékszereidhez különféle konzervdobozokat használtál fel – ezeket