High-tech vécék és mosdókereső app: design, amikor hív a szükség

High-tech vécék és mosdókereső app: design, amikor hív a szükség

Ha van, amit aztán tényleg inkluzívra kell tervezni, az a közvécé – idős, fiatal, egészséges, fogyatékkal élő, a várost járó üzletember és a hajléktalan egyaránt használja. Legalábbis használhatná, ha lenne, de szerte a világban küzdenek a városlakók az ingyenes nyilvános illemhelyek hiányával. Úgy tűnik, hogy a városvezetők, építészek és tervezők számára Tokió mutat utat: sztárépítészek által tervezett, elképesztő közvécék lepték el a Shibuja-negyedet. Vécé állapotok és a design szerepe a Tokyo Toilet Project kapcsán.

Idén nyár végén kicsit óvatosabban tettük le a voksunkat a balatoni csobbanás mellett, miután sorra jelentek meg a közlemények arról, hogy a Balaton foszforterhelése egyre csak nő, ennek pedig köze lehet ahhoz is, hogy a fürdőzők – ingyenes közvécé hiányában – a tavat használják a magukon való könnyítésre. A probléma nemcsak ezen a környéken, hanem a legtöbb nagyvárosban, így a fővárosban is rég felütötte a fejét. A városkép, a közösségi médiában megjelenő panaszkodó kommentek és saját élményeink is igazolják, hogy nincs elég közvécé Budapesten sem. Habár nagyobb volumenű, városvezetői kezdeményezést a probléma orvosolására eddig nem láttunk, alternatív megoldások időről időre megjelennek. Ilyen például a Budipest közösségi mosdókereső alkalmazás, amely térképen jelöli az összes fővárosi nyilvános illemhelyet, illetve olyan középületet és vendéglátóhelyet is, ahová szükség esetén jó eséllyel fordulhatunk. Az alkalmazás használói maguk is szerkeszthetik a térképet, hozzáadhatnak új helyeket, kiegészíthetik fontos információkkal (például, hogy ingyenes-e vagy fizetős a vécé), megoszthatják észrevételeiket. A Budipest habár gyors megoldásnak kiváló, a problémán nem fog javítani.

A közvécéhiány korántsem új, pláne nem egyedi – az Amerikai Egyesült Államoktól Nagy-Britanniáig fennáll a probléma, amely a pandémia során zárva tartó középületek miatt csak még tovább fokozódott.

Alex Brown újságíró szerint „a mosdók hiánya komoly gonddá vált a futárok, taxisok és mindazok számára, akik nem egy irodaépületben dolgoznak, a hajléktalan emberek pedig már a COVID-19 előtt is küzdöttek a problémával.” Brown ugyan Seattle városával kapcsolatban fogalmazza meg észrevételét, a helyzet nem ismeretlen a világ többi nagyvárosában sem.

Több közvécé, pezsgőbb városi élet

De miért olyan fontos, a nyilvános vécé a városokban? Amellett, hogy meggátolják a fertőzések terjedését, van egy másik erős érv is:

„Nyilvános vécékre szükségünk van ahhoz, hogy hozzáférhető, fenntartható és egyenlő városokat teremtsünk. Szükség van rájuk, ha azt akarjuk, hogy az emberek kiszálljanak az autóikból és helyette a sétálást, kerékpározást vagy a tömegközlekedést válasszák. – írja Clara Greed az Inclusive Urban Design: Public Toilets című könyvében, és hozzáteszi, a bevásárlóközpontok már felismerték, hogy ha igényes és jól karbantartott vécéket üzemeltetnek, a vásárlók nem mennek haza otthon elvégezni a dolgukat, így szívesen töltenek el több időt az üzletkomplexumokban.

A középületek nyilvános mosdói ugyanakkor nem oldják meg a gondot, hiszen nem biztosítják a teljes hozzáférhetőséget: nem minden társadalmi csoportot fogadnak be, illetve az intézmények nyitvatartásához van kötve a használati idő. A kevés, valóban nyilvános illemhelyek esetében pedig a karbantartás és a takarítás hiánya miatti áldatlan állapotok, valamint a vécék rossz elhelyezése rontja a köztéri vécék általános megítélését.

A nyilvános vécé nem luxus, hanem létszükséglet, az építészek, formatervezők, ingatlantulajdonosok, üzemeltetők, önkormányzati vezetők és a kormányzati szereplők pedig mind fontos aktorai a hiányhelyzet kezelésének. Clara Greed már 2003-ban úgy vélte, hogy a jövő városáról alkotott víziókban a nyilvános illemhelyeknek legalább olyan kiemelt helyen kellene szerepelnie, mint a modern felhőkarcolóknak, semmint eldugott zugokban, ahol könnyebben esnek vandalizmus áldozatává. Úgy tűnik, Tokió komolyan vette Greed szavait.

Vigyázó szemetek Tokióra vessétek!

Hogyan lehet javítani azon a sztereotípián, hogy a vécé csakis koszos, büdös és sötét helyiség lehet? A Nippon Foundation nonprofit alapítvány Sibuja önkormányzatával közösen vágott bele a Tokyo Toilet projektbe, hogy javítsanak a nyilvános vécék renoméján, habár nehéz elképzelni, hogy ezzel sok problémája lenne annak az országnak, amely világvezető pozícióban van a higiénia és a vécékultúra terén. A város mégis úgy döntött, hogy az átlagos nyilvános illemhelyeket helyi építészeti látványosságokká alakítják. A Tokyo Toilet keretein belül a Sibuja-negyedbe tizenhét köztéri vécét terveztek olyan sztárdesignerek segítségével, mint Toyo Ito, Nigo, Marc Newson vagy Sou Fujimoto, aki a Magyar Zene Háza terveiért is felelt. A tizenhét illemhelyből egyelőre tizenkettő készült el. Az összes helyiség akadálymentes, néhányat pedig úgy alakítottak ki, hogy a sztómával élők számára is kényelmesen használható legyen.

Tadao Ando munkája a Jingu-Dori Parkban. Fotó: Satoshi Nagare, Nippon Foundation
Shigeru Ban által tervezett vécé a Yoyogi Fukamachi Mini Parkban. Fotók: Satoshi Nagare, Nippon Foundation

Mindegyik vécét ultramodern berendezéssel és egyedi tervezői megoldásokkal ruháztak fel, amelyek nem csupán megjelenésükben, hanem működésükben is különlegesek, olykor megosztóak. A legnagyobb médiaszenzációt talán a Shigeru Ban építész által tervezett színes, áttetsző üvegekkel határolt illemhelyek keltették, melyeknek a falai akkor homályosodnak el, ha valaki bentről bezárja az ajtót. (Az üvegfal egy korábbi Fujimoto-projektet idéz meg, amely során az építész egy fallal elkerített kerthelyiségbe tervezett üvegfalú nyilvános vécét.) Ban szerint ez a megoldás egyértelmű üzenetet ad az arra járónak arról, hogy az illemhely üres és tiszta, így nyugodtan beléphet. Született érintésmentes megoldás is a Disruption Lab Team és Kazoo Sato által, az úgynevezett Hi Toilet, ahol szinte alig kell hozzáérnünk bármihez, a legtöbb dolog hangvezérléssel működik, amely a pandémia során kialakult új higiéniai sztenderdek miatt különösen előnyös. Az illemhelyeket a vécék Toyotájaként emlegetett TOTO márka modelljeivel láttak el.

Kazoo Sato és a Disruption Lab Team: Hi Toilet. Fotó: Satoshi Nagare, Nippon Foundation
NIGO® által tervezett vécé, Jingumae. Fotó: Satoshi Nagare, Nippon Foundation
Takenosuke Sakakura által tervezett mosdóenteriőr, Nishihara Itchome Park. Fotók: Satoshi Nagare, Nippon Foundation

A férfiak, a nők, a gyerekek, az idősek, és a testi fogyatékkal élők számára más-más megoldások tehetnek használhatóvá és kényelmessé egy illemhelyet, továbbá a gyorsuló globalizációs folyamatok miatt az elmúlt évtizedben a vécéhasználatban jelentkező kulturális különbségek figyelembevétele is szemponttá vált a tervezésben. A Tokyo Toilet vécéinél piktogramok jelzik, hogy az adott illemhely milyen felszereltségű, például mennyire alkalmas időseknek, várandósoknak vagy kisgyerekeseknek. A Tokyo Toilet nem csupán a látványos épületek felhúzásáért felelt, hanem azok fenntartásához is komoly működési modellt talált ki. A vécéket napjában háromszor takarítják, emellett havonta egy nagyobb volumenű tisztításon, évente pedig egy átfogó karbantartáson esnek át. A fenntartásról havonta tartanak tárgyalást, ahol megbeszélik az azzal kapcsolatos észrevételeket és fejlesztési lépéseket.

Kengo Kuma által tervezett vécé, Nabeshima Shoto Park. Fotó: Satoshi Nagare, Nippon Foundation

De vajon átültethető-e a Tokyo Toilet projekt más kulturális közegbe? Nem lenne-e elidegenítő a hipermodern illemhely azok számára, akiknek a leginkább szüksége lenne rá? Tudna-e az amerikai, a magyar vagy akár a mexikói társadalom úgy figyelni egy ilyen illemhely fenntartására, ahogyan azt a japánok teszik?  Ha egy az egyben nem is, vagy csak nehezen integrálható a kezdeményezés, a Tokyo Toilet szellemisége – miszerint a design magasiskolája egy szűk réteg helyett a közjót is szolgálhatja – mindenképpen követendő példa lehet a városvezetők, építészek és designerek számára.

Toyo Ito építész. Fotó: Satoshi Nagare, Nippon Foundation
Masamichi Katayama / Wonderwall®︎ által tervezett illemhely, Ebisu Park. Fotó: Satoshi Nagare, Nippon Foundation

Tokyo Toilet | Web | Instagram
The Nippon Foundation | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Hetedik alkalommal rendezik meg a Vintage Photo Festivalt Lengyelországban
art

Hetedik alkalommal rendezik meg a Vintage Photo Festivalt Lengyelországban

A Vintage Photo Festival egy nemzetközi esemény, melyet 2015 óta rendeznek meg Bydgoszczban, Lengyelországban. Az egyedülálló fesztivál hozzáférést biztosít több, az analóg fotózást feldolgozó kiállításhoz, szerzői találkozókhoz és workshopokon ismerteti meg a régi fényképészeti technikákat. Idén szeptember 17 – október 2. között rendezik meg. Az esemény sok inspirációt merít a szóban
Isztambultól New Yorkig | Kalászi Zoltán, a Kazoda alapítója
architecture

Isztambultól New Yorkig | Kalászi Zoltán, a Kazoda alapítója

Egy építész nem csak házakat tervez, s ez Kalászi Zoltánra különösen igaz. A fiatal tervező számára az építészet leginkább játszótér, legyen szó akár cukorkaszínekre hangolt színpadi díszletről, kortárs kiállítótérről vagy akácosban megbújó kabinházról. Kalászi Zoltán három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy ideje lenne végre „nevén nevezni a gyereket”: így született
Különleges történeteket mesélő fotósorozatok a régióból | TOP 5
fotográfia

Különleges történeteket mesélő fotósorozatok a régióból | TOP 5

Nosztalgiázni, terápiás jelleggel fotózni, vagy éppen ily módon megőrizni egy elmúlóban lévő törzs utolsó napjait. Kelet-Európa csodálatos tájai közül akár a világ legélhetetlenebb városába is elutaznak az igazán elszánt fotográfusok, hogy megmutassák a szomszédunkban fekvő tájak valódi szépségét. A válogatásban a régió olyan kevésbé ismert tájain készült fotósorozatok szerepelnek, melyek