Kirobbanó energiák és a négy őselem tánca a Paloznaki Jazzpikniken

Kirobbanó energiák és a négy őselem tánca a Paloznaki Jazzpikniken

Három felejthetetlen este, négy színpad, több mint negyven koncertélmény – szombat este zárult a 11. Paloznaki Jazzpiknik, melyen közel húszezer piknikező vett részt. Megható volt látni, hogy a közönség és a fellépők hatalmas lelkesedéssel fogadták egymást a változékony időjárás ellenére, és felejthetetlen koncertélményekkel búcsúztatták az idei pikniket.

Augusztus első hétvégéjén a jazz és a pop-soul világsztárjai, valamint a hazai jazz legjava vonzották az igényes fesztiválozás hívőit ismét a Balaton-felvidéki jazzfaluba. Az idei lineup-ban olyan világhírű sztárok és formációk szerepeltek, mint Nik West, Rick Astley, a Dirty Loops, a Thievery Corporation, az Incognito, vagy a Level 42.  A fesztivál varázslatos hangulatú jazzfalujában többek között olyan művészekkel találkozhatott a közönség, mint a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip x 7s presents Vibe Changers x Vavra Bence, vagy a Vanavan formáció.

A fesztivál életében kiemelt hangsúlyt kap a hulladékmenedzsment, amely által évről-évre visszatérhet a mesés helyszínre – a zöldítésben idén is a Zöldövezet Társulás volt a Jazzpiknik partnere. A fesztiválon a teljes hulladékmenedzsment környezettudatos szervezése, újrahasznosítása, a környezetbarát termékek alkalmazása és a szemléletformálás az Egyesülettel közösen valósul meg. Az idei pikniken a boros- és pezsgőspoharak mellett a repoharak is zárt, betétdíjas rendszerben működtek.

A ’23-as év zöldítő újításai a visszaváltható, újratölthető félliteres szódásüvegek, valamint a kihelyezett ivókutak voltak, melyek hiánypótlók a fesztiválpiacon. A szemléletformáló intézkedéseknek köszönhetően a teljes hulladékmenedzsmentet több mint 10 m3-rel sikerült csökkentenie a szervezőknek. Az összhulladék nagyságrendileg csökkent a korábbi évekhez képest, melynek több mint 64%-át sikerült eltérítenie a Zöldövezetnek a hulladéklerakótól, és valamilyen formában újrahasznosítania. A csökkentés a szelektív hulladékgyűjtés által több mint 5000 CO2 kibocsátás csökkentést értek el a fesztivál ökológiai lábnyomában.

Az idei Piknik tanulságairól Valde Orsolyát kérdeztük:

A szervezők 2024. augusztus 1-3. közöttre hirdették a következő, 12. Paloznaki Jazzpikniket. Akik a magas minőségű zenei élmények mellett a kulináris élvezetek és a délutáni kultprogramok által kívánnak töltekezni a Balaton legnagyobb presztízsű butikfesztiválján, jövő nyáron ismét otthonra talál Paloznakon. A lineup-ról és a jegyekről a szervezők 2023 telén adnak további részletes tájékoztatást.

Forrás: Sajtóközlemény

továbbiak
Mintegy hatvan országból érkeznek világvezetők a 32. Gazdasági Fórumra
strategy

Mintegy hatvan országból érkeznek világvezetők a 32. Gazdasági Fórumra

32. alkalommal kerül megrendezésre Közép- és Kelet-Európa egyik legfontosabb konferenciája, az Gazdasági Fórum (Economic Forum) Lengyelországban, Karpacz városában szeptember 5. és 7. között, ahol mintegy hatvan ország vezetői vesznek részt. Az idei konferencia az „Új értékek a régi kontinensen – Európa a változás küszöbén” témát kapta, a résztvevők pedig mintegy 300
A W Budapest augusztus végén  Nanushka-kollaborációval ünnepli a divatot
design

A W Budapest augusztus végén Nanushka-kollaborációval ünnepli a divatot

A Magyarországon júliusban debütáló W Budapest augusztus végén a divat témáján keresztül, Nanushka-kollaborációval és saját, most induló rendezvénysorozatával, a Faces of Budapesttel száll be a város kulturális és társasági életének felpezsdítésébe. A világsikerű magyar divatmárkának – a Budapest Central European Fashion Week alatt – augusztus 28-a és szeptember 14-e között legújabb, Kopjafa
Színes képeslapokon elevenedik meg a századfordulós Bécs
design

Színes képeslapokon elevenedik meg a századfordulós Bécs

Élénk színekkel és geometrikus kompozíciókkal mutatják meg az osztrák főváros nevezetességeit a Wiener Werkstätte 1911-es képeslapjai. Budapest, Berlin, és Karlovy Vary/Karlsbad után ezúttal a századfordulós Bécset mutatjuk be a Wiener Werkstätte (Bécsi Műhelyek) képeslapjai által. Ahogy már korábban is leírtuk, a Wiener Werkstätte-t 1903-ban alapította Friedrich Waerndorfer üzletember, illetve