Színes képeslapokon elevenedik meg a századfordulós Bécs

Színes képeslapokon elevenedik meg a századfordulós Bécs

Élénk színekkel és geometrikus kompozíciókkal mutatják meg az osztrák főváros nevezetességeit a Wiener Werkstätte 1911-es képeslapjai.


Budapest, Berlin, és Karlovy Vary/Karlsbad után ezúttal a századfordulós Bécset mutatjuk be a Wiener Werkstätte (Bécsi Műhelyek) képeslapjai által. Ahogy már korábban is leírtuk, a Wiener Werkstätte-t 1903-ban alapította Friedrich Waerndorfer üzletember, illetve a bécsi szecesszió két kiemelkedő alakja, Josef Hoffmann építész és Koloman Moser művész. A vállalat kiemelten hangsúlyozta a művészet és a kézművesség, illetve a művészet és élet eleven kapcsolatát, elsődleges célja pedig az volt, hogy az építészet, a divat, a bútor és a grafika területén bevezesse a jó designt és a kézművességet. Programjukat egy 1905-ös kiadvány vázolta: „Az a határtalan kár, amelyet egyrészt az alacsony színvonalú tömegtermelés, másrészt a régi stílusok gondolkodás nélküli utánzása okoz a művészetek és a kézművesség területén, az egész világot óriási árvízként sújtja... Őrültség lenne ezzel az árral szemben úszni. Ennek ellenére megalapítottuk a műhelyünket. Ahol helyénvaló, ott igyekszünk dekoratívak lenni, kényszer nélkül és nem mindenáron.

A Wiener Werkstätte levélpapírokat, ex libriseket, könyvterveket és képeslapokat is készített. A képeslap mint árucikk osztrák találmány: 1869 körül jelent meg, a képeslapgyűjtés pedig az 1890-es évek végén vált divatossá. A képeslapok új események és ötletek népszerűsítésére való felhasználását már a bécsi szecesszióban is alkalmazták, így amikor a Wiener Werkstätte-nek bővítenie kellett ügyfélkörét, a képeslapokhoz fordultak, hogy népszerűsítsék épületeiket, új fióküzleteiket vagy az 1910-ben megnyílt divatosztályukat.

A számozott képeslapok sorozatát, amely végül közel ezer darabot tartalmazott, 1907-ben kezdték el kiadni. Sok közülük az ünnepek, például a karácsony és a húsvét alkalmából készült, de népszerű téma volt a korabeli és történelmi divat, a humoros témák és a korszak kedvenc turisztikai látványosságai is. Ez utóbbiak közé tartoznak a különböző városok ismert helyeiről készített grafikák is.

A bécsi képeslapok 1910-ben készültek több művész által, és a város olyan jól ismert helyeit mutatják meg, mint például a Belvedere és Schönbrunn.

A Wiener Werkstätte képeslapgyártása 1913 és 1919 között szünetelt: talán a képeslapok iránti érdeklődés hagyott alább, vagy éppen az első világháború szólt közbe. Mindenesetre 1919-ben és 1920-ban volt még egy utolsó, sikertelen kísérlet a képeslapok újraélesztésére, végül pedig az 1920-as évek végén bekövetkezett gazdasági válság arra kényszerítette a céget, hogy 1932-ben bezárjon. A képeslapok azonban szerencsére fennmaradtak.


Források: wienmuseum.at | theviennasecession.com | Postcards of the Wiener Werkstätte. A Catalogue Raisonné (szerk.: Elisabeth Schmuttermeier–Christian Witt-Dörring). Hatje Cantz, New York, 2011 | Koós Judith: A Wiener Werkstätte: 1903-1932 (Művészettörténeti Értesítő, 1968/1–2.)

Borítókép: Wiener Werkstätte Nr. 139, részlet © Wien Museum

továbbiak
Követni sorsod fonalát – Terra Poetica
lifestyle

Követni sorsod fonalát – Terra Poetica

Sokféleképp lehet élni. Mehetünk azon az úton, amin illik vagy szokás, amit a környezetünk predesztinál számunkra. Vagy meghallhatjuk azt a bizonyos dallamot, a szívünk hangját, ami az ismeretlenbe hív minket – ki tudja, lehet, hogy épp ez a váratlan, új utazás adja meg a harmónia komfortját. Mert amikor a dolgok a
Kantin #8 – Savanyúságok
lifestyle

Kantin #8 – Savanyúságok

Nyáron tobzódunk a roppanós zöldségekben, gyümölcsökben, amiből jó megőrizni az őszi, téli zimankós időszakra is. Ez nem pusztán konyhai időtöltés, hanem fontos feladat is – jól tudták ezt elődeink, akik számára a különböző savanyúságok a hideg időben való vitaminpótlást jelentették. Nézzük meg együtt, mi kerülhet a kantinok pultjából a rántott hús
Egy barátságos otthon a természet ölelésében | Casa De Mi Luna
lifestyle

Egy barátságos otthon a természet ölelésében | Casa De Mi Luna

A Martin Zizka által tervezett épület otthonos menedékként szolgál a nyüzsgő város forgatagával szemben, és modernsége ellenére tökéletesen simul bele a táj látképébe. A cseh Český Kras természetvédelmi területén található Casa De Mi Luna a helyi örökséget és a legfrissebb kortárs építészeti és belsőépítészeti trendeket egyszerre foglalja magába. Ez nem