Technocraftism, egy kísérleti kiegészítőkollekció | Interjú Kiss Lúcia tervezővel

Technocraftism, egy kísérleti kiegészítőkollekció | Interjú Kiss Lúcia tervezővel

„Mindaz, amit puszta kézzel nem lehet megcsinálni, rendkívül tökéletesített gépekkel végzik el és mindazt, amit kézzel megcsinálni élvezet, gép nélkül csinálják meg.” William Morris fenti idézete fémjelzi Kiss Lúcia, a MOME divat- és textiltervezés mesterszakos hallgatójának diplomamunkáját, amelyben a digitális és kézműves technikák tökéletesen kiegészítik egymást.


Miért vált fontossá számodra a digitális és a hagyományos kézműves technikák ötvözése?

Számomra a digitális és a hagyományos technikák vegyítése a kézzel készült értékek megtartásának egyik izgalmas lehetősége miatt vált kiemelt témává, ami mellett módom nyílt a tervezői látásmódom kibővítésére. A két típus egyesítése folyamatos utakat nyitott izgalmas megoldások létrehozására, a kollekció kísérletezéséhez, és a tervezéshez egyaránt. A modern technikák produktivitást és pontosságot biztosítottak, a hagyományos kézműves technikák révén pedig egyedi, kézzel készült részletek jöhettek létre.

A kollekcióban a két típusú technológia folyamatos kölcsönhatásban van egymással. A digitális technológiák a kísérletezési fázisban és a kivitelezés elején kaptak nagyobb hangsúlyt. A folyamat során lehetővé tették a gyors iterációkat, majd a megvalósítás során biztosították az elengedhetetlen pontosságot. A felhasznált hagyományos technikák adták a kézi hozzáadott értékét.

Az alapelemeket lézervágással hoztam létre, ezután kézzel struktúrákba emeltem őket, majd az eredményt digitális módon továbbterveztem, a folyamat végén további hagyományos technikákkal (például bőrből készült kiegészítők létrehozása) fejeztem be a kivitelezést.

Mik inspiráltak a struktúra- és formavilág kialakításában?

Számomra a kísérletezés által létrejövő lehetőségek adták a folyamatos inspirációt. Mindig újabb és újabb utak nyíltak meg akár egy kisebb változtatás bevezetésével. Az lebegett a szemem előtt, hogy milyen különböző formavilágot adhat egy-egy struktúra térbe fordulása.

Hogyan kapcsolódik a William Morris idézet a saját hitvallásodhoz?

A hagyományos technikák már gyerekkoromtól elkísértek, így azok alappillérekként jelennek meg a tervezői munkáimban. A Morris-idézet alapján számomra is meghatározó a kézzel készült értékek fontossága, amelyek az alkotás örömének egy részét adják. Mint pályakezdő tervező pedig nagyon fontosnak tartom, hogy újabb technológiákat ismerjek meg, és keressem az új megoldási lehetőségeket.

Ennek fényében hogyan képzeled el az ideális jövőt?

Szerintem egy ideális jövőben digitális eszközökkel folyamatosan újragondoljuk a kézműves technikákat, amelyekkel így új megoldási lehetőségeket fedezhetünk fel.

Miért tartod fontosnak a hagyományos kézműves technikák megőrzését?

Számomra azért fontos a hagyományos technikák megőrzése, mert több évszázad művészeti-alkotásbeli tapasztalatot hordoznak. Továbbá felhívják a figyelmet a kézzel készült tárgyak hozzáadott értékére.

továbbiak
„Engem nem nyugtat meg, hogy várom a megoldást felülről” – zero waste aktivista a Hype&Hypernek
business

„Engem nem nyugtat meg, hogy várom a megoldást felülről” – zero waste aktivista a Hype&Hypernek

Karrierjét modellként kezdte, mostanra pedig két recepteskötete is megjelent otthon elkészíthető, környezet- és pénztárcakímélő tisztítószerekről és kozmetikumokról. A szigorú váltás helyett a kis lépésekben és az önismeretben hisz, ami nemcsak a bolygónak jó, de garantálja az állandó sikerélményt is. Interjú Munkácsi Brigivel, a Levendula és ecet és a Krémek és
150 év alatt Budapest körül Boggieval
lifestyle

150 év alatt Budapest körül Boggieval

Emberek, szavak, épületek, történetek és hangulatok – ebből, illetve még sok minden másból jött létre az elmúlt 150 év során az a Budapest, amit ma ismerünk. Az évforduló kapcsán olyan embereket kérdezünk Budapest múltjáról, jövőjéről és az ő személyes, fővároshoz fűződő kapcsolatukról, akik ezer (de legalábbis százötven) szállal kötődnek hozzá. Boggie
„Kérdőjelezd meg a múltat, és tervezz a mának.” | Beszélgetés Eike Königgel
design

„Kérdőjelezd meg a múltat, és tervezz a mának.” | Beszélgetés Eike Königgel

„A (vizuális) nyelv nagy erővel rendelkezhet” – vallja Eike König tervező, oktató és művész. Ez a kijelentés máris mélyebb tartalommal bír, ha Eike jellegzetes munkáit szemléljük vagy ha jobban beleássunk magunkat az alkotó történetébe. A ma már inkább független művészkarrierjéről ismert tervező, az elismert berlini székhelyű HORT design stúdió alapítója is