Hitka Viki csomagolta újra Fekete István klasszikusait

Hitka Viki csomagolta újra Fekete István klasszikusait

Ki ne emlékezne Vuk, Bogáncs, Kele vagy éppen Tutajos történetére? Sokak számára meghatározó fiatalkori élmény az első találkozás Fekete István ifjúsági regényeivel, melyeket sokszor iskolai vagy szülői nyomásra vettünk csak kezünkbe először. Fekete István állattörténetei több generáció számára nyitottak ajtót a képzelet világába és szerettették meg a gyerekekkel az olvasást.


A koppányi aga testamentuma (1937), Kele (1955), Tüskevár (1957), Bogáncs (1957),Téli berek (1959) és Vuk (1965) című regények a Móra kiadó gondozásában, Hitka Viki illusztrációival jelentek meg most egészen új köntösben. (A Lutra című regény jelenleg előkészület alatt áll.)

Szerettem volna, ha nagyon sok “csend” van a köteteken vizuálisan is, mert Fekete István részletes tájleírásai számomra nagyon sok csendet hoznak. Vagyis a természet zajait, ami nagyon más, mint ami a mai mindennapokban körülvesz minket.

A kötetek borítóit (Szecskó Tamás, Reich Károly, Bakai Piroska, stb. rajzaival) az elmúlt évek, évtizedek során többször aktualizálták. Most azonban egészen friss, az eredeti illusztrációkat mégis tisztelő kiadványok születtek, amiket látva felnőtt fejjel is kedvet kaphatunk a történetek olvasásához.

Nem kis kihívás mindenki által ismert regények borítóit újratervezni. A sokoldalú alkotó mégis érzékeny és kortárs szemszögből közelítette meg a feladatot. Mindegyik történet borítója más-más gyönyörű árnyalatot kapott. A piros, sárga, kék, lila, élénk és szürkészöld színek egy könyvespolcról is könnyedén, ugyanakkor erőteljesen ragadják meg tekintetünket. A különböző színek mellett a grafika is hangsúlyos szerepet kapott. A külső borítón a vidám, talpatlan betűtípussal szedett címsor alatt elegáns egyszerűséggel jelennek meg a főhősök, vagy a történekek illusztrált alakjai, képei, melyek a fekete előzéken is feltűnnek fehérrel. A kívül egészen új ruhába bújtatott könyvekben, belül az eredeti rajzokat fedezhetjük fel. A borítótervek hívogatóvá teszik a köteteket a mai ifjúság számára is, hiszen friss megközelítéssel, modern módon idézik az eredeti kiadások vizuális világát. Mi is izgatottan várjuk a sorozat jövőben megjelenő köteteit!

A könyv belső előzéke három kötetenként változik, mindig az adott három kötetre legjellemzőbb karakterek, részletek jelennek meg a rajzon. Ez az egyik kedvenc részem a rajzolásnál és a kész könyveken is.


Fotók: Hitka Viki – Zombori Andris

Hitka Viki | Facebook | Instagram
Móra Könyvkiadó | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Trópusi ökoszisztéma egy lengyel irodában
design

Trópusi ökoszisztéma egy lengyel irodában

A Malinowski Design Urban & Landscape design stúdió igazán különleges munkahelyi környezetet hozott létre: a pálmaház az első irodai beruházás Lengyelországban, amely a stúdió Nature Connect koncepcióját használta. A trópusi ökoszisztéma kitölti a Gdański Olivia Business Center irodaház szívében található, speciálisan épített pavilon belsejét, melyben beszélgetésre, pihenésre, közös munkára és étel-ital
Elektromos holdjáró-motorkerékpárt terveztek a NASA-nak
news

Elektromos holdjáró-motorkerékpárt terveztek a NASA-nak

Andrew Fabishevskiy tavaly álmodta meg az elektromos NASA holdjáró-motorkerékpárjának tervét, elképzelése pedig többé már nem csupán vízió: a német Hookie ráharapott a tervre és elkészítette a járművet, amelyet a Los Angeles-i Automotive Petersen Museum kiállításán mutatnak be idén ősszel. A jármű célja, hogy segítse a következő évek Hold-expedícióit. Nevét (Tardigrade)
Varró Zoltán ismét döntőben a vendéglátóipari design legrangosabb elismeréséért
architecture

Varró Zoltán ismét döntőben a vendéglátóipari design legrangosabb elismeréséért

A hotel- és étteremdesign nemzetközi csúcsteljesítményeit díjazó Gold Key Awards-ot idén 41. alkalommal rendezik meg New Yorkban. A vendéglátóipari szakma legrangosabb elismerésére újra esélyes a Varrodesign, amely idén a legjobb speciality design kategóriában került a finalisták közé a tatai Platán melletti várárok kortárs hasznosításáért, és a várárokba épült Mirror Spa