fbpx
Nyomj Entert

Trópusi ökoszisztéma egy lengyel irodában

A Malinowski Design Urban & Landscape design stúdió igazán különleges munkahelyi környezetet hozott létre: a pálmaház az első irodai beruházás Lengyelországban, amely a stúdió Nature Connect koncepcióját használta. A trópusi ökoszisztéma kitölti a Gdański Olivia Business Center irodaház szívében található, speciálisan épített pavilon belsejét, melyben beszélgetésre, pihenésre, közös munkára és étel-ital fogyasztására alkalmas zónákat hoztak létre. 


Az Olivia Garden egy forradalmi projekt, amely a természetet hozza közös nevezőre a városi energiákkal. Az irodaház számos funkcióját beépítették a kertbe, amely lényegében a komplexum központját alkotja. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a kivitelezés során a fedett kert szabályozására olyan innovatív techhnológiát kellett alkalmazniuk, amely lehetővé teszi a természetes egzotikus kerti ökoszisztéma fenntartását.

A Nature Connect a stúdió saját koncepciója, amely messze túlmutat az élő növényzetet használó belsőépítészet korábban tapasztalt formáin. A projekt során a legmegfelelőbb atmoszféra eléréséért dolgoztak, amit egy egzotikus kert biztosítani tud, a megvalósításhoz pedig egy európai szinten innovatívnak számító klímaberendezési technológiát fejlesztettek ki. Az úgynevezett „automatikus időjárásnak” köszönhetően a változó külső éghajlati viszonyoktól függetlenül szabályozható a hőmérséklet, a páratartalom, a napfény és a légcsere, biztosítva a növények jólétét és a kert használóinak kényelmét. Így bárki megtapasztalhatja, hogy milyen egzotikus környezetben dolgozni vagy pihenni anélkül, hogy a trópusi időjárással járó kellemetlenségeket el kellene viselnie.

A belső terekben általában zöld falakkal vagy közös helyiségekben elhelyezett cserepes növényekkel találkozhatunk, melyek inkább az egyszerűbb, bent is túlélő növényfajok. Ezzel szemben az Olivia Gardenben a közel 800 m2 -es területen több ezer növény található meg nagyjából 150 fajból, melyek négy kontinensről származnak. Az épület többek között Indonéziából, Ausztráliából, Venezuelából, illetve az amazóniai esőerdőből származó növényeknek ad otthont, melyek között 10 méter magas olajfa, fapáfrány, kakaófa és indiai mangó is fellelhető.

Fotók: Bartłomiej Chęcinski és Dariusz Malinowski
Forrás: ArchDaily

Malinowski Design Urban & Landscape | Web | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük