Klasszicizmus és modern elegancia találkozik ebben az ukrajnai fagyizóban

Klasszicizmus és modern elegancia találkozik ebben az ukrajnai fagyizóban

Ez a futurisztikus hangulatú fagyizó Odesszában nyitotta meg kapuit, nem sokkal az orosz-ukrán konfliktus kezdete előtt. Pár hét működés után az ablakokat deszkákkal borították be, majd sokáig nem tudták, valaha újra kinyithat-e a hely – egészen mostanáig. Íme, a TAIU!

A TAIU vagy „ТАЮ” kifejezés ukránul azt jelenti „olvadok”, ami a hely rendeltetését és repertoárját is előre vetíti: a fagyizó étlapján kizárólag különböző fagylaltok és gyümölcslevek közül válogathatunk. Az építészeti koncepció kialakításában is a hely neve és maga a fagylalt adta a kiindulópontot. Mivel a fagyizó egy régi, történelmi épületben kapott helyet, így ezen kontextus kiemelése is a tervezési koncepció részét alkotta.

Az enteriőrt megálmodó Sivak+Partners építésziroda egy egyszerű, letisztult megoldással igyekezett egységes teret létrehozni: a mennyezetet uraló klasszicista díszes elemek szabályosságát íves, merész anyaghasználatú és fémborítású falakkal oldották fel. Ahhoz, hogy a design eleganciáját és kifinomultságát kiemeljék, a szellőzőcsatornákat a fémhullámok mögé rejtették el. A koncepció részét képezi továbbá a lila színárnyalat is, ami megvilágítja a logót a belső térben, valamint a helyiség falfelületein különböző formákban verődik vissza, különös hangulatot teremtve. „Reméljük, hogy hamarosan vége lesz a háborúnak hazánkban, és újabb projekteket tudunk majd létrehozni” – emelték ki a tervezők.

Sivak+Partners | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A világ legveszélyesebb motorversenyének pillanatait láthatjuk a TELEP Galériában
fotográfia

A világ legveszélyesebb motorversenyének pillanatait láthatjuk a TELEP Galériában

Guld Péter fotográfus, újságíró Thousand Tales című fotókiállítása ezúttal a TELEP Galériában nyílt meg. A tárlat a motorosok körében legendásnak számító Man-szigeti TT versenyt mutatja be, amely a kezdetek óta száznál is több emberéletet követelt, mégis függőséget okoz a versenyzőknek, fotósoknak és újságíróknak egyaránt. „(…) joviális, kissé telt termetű gyermekként cseresznyét
Lehetetlen a hídon élni – Exkluzív interjú Sigita Strubergával
community

Lehetetlen a hídon élni – Exkluzív interjú Sigita Strubergával

„Úgy látom, hogy Oroszországgal csak hatalmi pozícióból lehet beszélni” – nyilatkozta Sigita Struberga, a Lett Transzatlanti Szervezet (Latvian Transatlantic Organisation) főtitkára a Hype&Hypernek. A kiberbiztonságról, az orosz ajkú kisebbség lettországi integrációjáról, a háborúról, geopolitikáról, valamint a Baltikumot célzó orosz dezinformációról is beszélgettünk. Július elején Lettország történelmének legnagyobb kibertámadását szenvedte el.
A rakétatudomány gyermekcipőben jár – BME Suborbitals x European Rocketry Challenge
community

A rakétatudomány gyermekcipőben jár – BME Suborbitals x European Rocketry Challenge

Európa legnívósabb nemzetközi rakétaversenyére jutott ki a magyarországi BME Suborbitals. Az egyetemi hallgatókból álló csapat egyik héten még rakétaelméletet tanul, másik héten már kilövést végez. Interjúnk a rakétatechnológia és űrkutatás lehetőségeiről egyetemi hallgatói szemmel. Európa legnívósabb nemzetközi rakétaversenyére jutott ki a magyarországi BME Suborbitals, a budapesti Műegyetem fiatal mérnökjelöltjeiből álló