Klasszikus festmények macskás verziói lepték el Bécset

Klasszikus festmények macskás verziói lepték el Bécset

Ausztria legikonikusabb képeit mesterséges intelligencia segítségével "festették újra" az eredetihez a megszólalásig hasonlító stílusban, és egy rendhagyó reklámkampány részét képezik.

Mi minden idők egyik legnépszerűbb témája az interneten? A macskák, azon belül is a macskás mémek. Az utóbbi évben pedig emögé szorosan felsorakozott a mesterséges intelligencia kérdése is, a csapból is ez folyik mostanában. Bécs turizmusért felelős tanácsa gondolt egyet, és összekötötte a kettőt: AI bevonásával "átmacskásított" egy sor híres festményt, melyek eredetijei mind az osztrák főváros múzeumaiban vannak kiállítva.

Egon Schiele önarcképe és egy macska © Vienna Tourist Board
Bruegel, Bábel tornya (c.1563) és az Vienna Tourist Board Midjourneyvel készített képe. © Kunsthistorisches Museum és Vienna Tourist Board.
Gustav Klimt Beethoven Frieze-e által inspirált kép © Vienna Tourist Board

A szokatlan akció célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a mesterségesen generált képek mögött valódi művészet rejtőzik, és persze, hogy becsalogassák az embereket a város múzeumaiba. Bár az olyan népszerű programokkal, mint a DALL-E vagy a Midjourney már bárki percek alatt készíthet műalkotásnak tűnő képeket, a festők zsenialitásával ezek nem vehetik fel a versenyt. Még egy kis extra humort is csempésznek a kampányba az amúgy is mulatságos koncepció mellé: videókon elemzik kínos és megmosolyogtató részletességgel az AI által létrehozott macskás képeket, mintha igazi műalkotásokról lenne szó.

Forrás: ArtNet

továbbiak
Vándorúton, hazafelé – Iszkor
lifestyle

Vándorúton, hazafelé – Iszkor

Az ember sosem tudja meghazudtolni a gyökereit. Azt gondolom, sok haszna van annak, ha az ember felveszi a hétmérföldes csizmáját, világot lát, sok hasznos és érdekes dolgot gyűjt a tarisznyájába, de előbb vagy utóbb, megszólal a múlt. El kell menni, hogy tudjon hiányozni, ami egyébként megszokott. Hogy honvágyunk legyen, és
Sosem látott válságban a katolikus egyház Lengyelországban
strategy

Sosem látott válságban a katolikus egyház Lengyelországban

A XXI. század kétségtelenül új megvilágításba helyezte a vallás témakörét: míg néhány évtizeddel ezelőtt keresztény körökben magától értetődő volt a hagyomány folytatása, addig a mostani fiatalság nagyobb elánnal kérdőjelezi meg a vallásosság, azon belül a kereszténység fontosságát, nem is beszélve az egyházi intézmények morális feddhetetlenségéről. Ez alól Lengyelország sem kivétel:
Bemutatás előtt az új Skoda Superb
design

Bemutatás előtt az új Skoda Superb

A Skoda Superb negyedik generációját 2023 őszén mutatják be, ami egybeesik az eredeti megjelenésének kilencvenedik évfordulójával. A cseh autógyártó egy új teaser videóban a Superb összes korábbi változatát a közelgő modell köré gyűjtötte, amely viszont egyelőre titokban marad. A felvétel egy héttel azután érkezett, hogy a Skoda megmutatta a Superb