Könyv+borítók | Ivo Andrić: Híd a Drinán

Könyv+borítók | Ivo Andrić: Híd a Drinán

Ivo Andrić Híd a Drinán című, Nobel-díjas történelmi regénye egy boszniai kisváros embereinek sorsát és a történelem fordulatait mutatja be – a négy évszázadot átívelő történet állandó szereplője pedig a Drina folyó felett álló híd. Most megmutatjuk, hogy a számos nyelvre lefordított mű milyen borítókkal jelent meg különböző országokban!


Ivo Andrić az egykori Osztrák–Magyar Monarchia területén lévő Travnik városában született (ma Bosznia és Hercegovinában található), majd Szarajevóban járt középiskolába. 1914-ben, Ferenc Ferdinánd meggyilkolása után a politikai tevékenysége miatt az osztrák–magyar hatóságok letartóztatták, így az első világháború nagy részét házi őrizetben töltötte. Később történelmet és irodalmat tanult a zágrábi és a grazi egyetemen, utóbbin doktorált 1924-ben. 1920-tól 1923-ig, majd 1924-től 1941-ig a Jugoszláv Királyság diplomáciai szolgálatában dolgozott. 1941-ben a németek által megszállt Belgrádba ment, ahol csendben élt egy barátja lakásában – egyes életrajzírók szerint házi őrizetben. Mindenesetre ekkor írta meg legfontosabb műveit, köztük a Híd a Drinán című regényt.

1961-ben ezért az alkotásáért megkapta az irodalmi Nobel-díjat. A bizottság indoklása szerint „Andrić epikai ábrázolóerővel mutatja hazája világát, népe sorsát”. Andrić a Nobel-díjért kapott teljes pénzjutalmát boszniai könyvtárak számára ajánlotta fel, hogy könyveket vásárolhassanak. A díj pedig természetesen jelentős szerepet játszott abban, hogy a regényt számos nyelvre lefordították.

A történelmi regény főszereplője a boszniai Višegradban található Mehmed Paša Sokolović híd, amely a Drina folyót íveli át. A történet mintegy négy évszázadot ölel fel, az Oszmán Birodalomtól az osztrák-magyar megszállásig, miközben bemutatja a helyi lakosok, elsősorban a szerbek és a boszniai muszlimok életét és sorsát. A híd pedig, amelyet a tizenhatodik század közepén az oszmánok építettek, és az első világháborúban részlegesen le lett rombolva, a történelem néma tanújaként és sorsfordító események helyszíneként áll a Drina felett: „S minden nagy, szép és hasznos építmény keletkezése és élete, valamint viszonya a településhez, amelyben emelték, gyakran viseli magában a történelem egybehangzó és titokzatos drámáit. Mindenesetre egy bizonyos: a kisváros embereinek élete és a híd között szoros, évszázados kapcsolat van. Sorsuk annyira egybefonódott, hogy különválasztva nem is lehet elképzelni s kimondani. Ezért a híd keletkezéséről és sorsáról szóló történet egyben a kasába és embereinek élettörténete is, nemzedékről nemzedékre szóló történet, éppúgy, mint ahogy a hídról szóló minden elbeszélésben jelen van a tizenegy boltívű híd vonala, s középen fönn a korona, a kapu.”

Egy regény, huszonegy nyelv, harmincegy könyvborító. Neked melyik a kedvenced?


A könyv+borítók sorozatban közép-kelet-európai irodalmi klasszikusoknak a világ különböző országaiban megjelent borítóit mutatjuk be.

Borítóterv: Molnár Roland

Az idézethez felhasznált forrás: Ivo Andrić: Híd ​a Drinán. Fordította: Csuka Zoltán. Európa Kiadó, 1982

továbbiak
Ha Pozsonyban jársz, itt a helyed: Otto!
lifestyle

Ha Pozsonyban jársz, itt a helyed: Otto!

Ha a szlovák fővárosban jársz és egy olyan helyet keresel, ahol a helyi ételek érvényesülnek városi környezetben, az Otto! bisztró a biztos választás. A Grössinglová 26. szám alatt egy friss, fiatalos csapat szolgáltatja a nagymamánál töltött vakációk és a suli menzájának ízeit – a bisztró a pozsonyi régióra jellemző ételeket kínál,
Az épület, ami összeköti a tengert és az eget
design

Az épület, ami összeköti a tengert és az eget

A kínai Sou Fujimoto Architects által készített Sky Mountain Haikou Bay No.6 finoman hullámzó, kör alakú formájával olvad bele a tájba. Az épület, amelyet az elismert japán építész, Sou Fujimoto tervezett, egyensúlyt teremt az ember alkotta és a természetes környezet között. A Sou Fujimoto Architects szerint a kanyargó, organikus
Mennyire szeretjük a Nyugatot a régióban?
strategy

Mennyire szeretjük a Nyugatot a régióban?

Május 30-án, kedden tüntetés zajlott Prágában. A tüntetők egy amerikai katonai bázis csehországi telepítése ellen tiltakoztak—ez több szimbolikus kérdést is felvet. Egészen feszült demonstráció zajlott Prágában május 30-án, amikor többszázan utcára vonultak, hogy kifejezzék nemtetszésüket egy amerikai katonai bázis Csehországba telepítése ellen. Délután háromkor körülbelül négyszázan jelentek meg, majd