Ha Pozsonyban jársz, itt a helyed: Otto!

Ha Pozsonyban jársz, itt a helyed: Otto!

Ha a szlovák fővárosban jársz és egy olyan helyet keresel, ahol a helyi ételek érvényesülnek városi környezetben, az Otto! bisztró a biztos választás. A Grössinglová 26. szám alatt egy friss, fiatalos csapat szolgáltatja a nagymamánál töltött vakációk és a suli menzájának ízeit a bisztró a pozsonyi régióra jellemző ételeket kínál, melyekre nemcsak a szlovák és a cseh konyha, hanem az osztrák, a magyar, továbbá a zsidó kultúra is hatással van.

Az ételekbe kevert kulináris utazás nem cifrázza túl a receptek újragondolását, pont annyira formálja moderné azokat, mint amennyire szükség van rá, így egyszerre képviseli a bájosan nosztalgikus és a trendi újhullámos konyhák világát. Az étlap az összes fent említett kultúra egyvelege, amiben olyan ételek vonulnak fel, ahol egyszerre kap helyet a kapormártás mellett a shakshuka és a marhahúsleves. Az erős ötletkoncepciónak köszönhetően az Otto! rögtön a nyitás után már óriási sláger lett, nem véletlen, hiszen a gyermekkort idéző étkek kifejezetten ízléses kivitelezésben születnek újjá – kívül belül.

Legyen az egy kiadós brunch a barátokkal, üzleti ebéd vagy egy romantikus randevú, az Otto! szeretettel várja a fogyasztani vágyókat. A hagyományos receptúrákat natúr borok kísérik, amelyek szintén jellemzően a régió pincészeteit képviselik és egyaránt nemes kiegészítői a hétköznapi és a különleges alkalmaknak is. A bisztró bőséges reggelijének, a finom ebédkülönlegességeinek és a hangulatos vacsoráinak köszönhetően a hely egész nap rendelkezésre áll, ez is megerősíti, hogy legyen bármilyen napszak, aki Pozsonyban jár, mindenképpen látogasson ide.

Bár a bisztró sajátos stílusa már önmagában megállja a helyét, mégsem maradhat el az a plusz „íz”, amely mégis egyedülállóvá varázsolja azt – ez pedig az arculat. Az Otto! vizuális arculatát a huszadik század második felének éttermeinek és bisztróinak vizuális esztétikája ihlette. A kézzel rajzolt betűk, a furcsa tipográfia és az egyszerű színpaletta a korszak többségi éttermeinek jellegzetes elemei voltak. A két szlovák grafikus, Matej Špánik és Nice Guy megközelítése az volt, hogy elég rendhagyóak legyenek, hogy kitűnjenek a versenytársak közül, de mégis hűek maradjanak a koncepció értékeihez. Ennek eredménye az, hogy az arculat szépen illeszkedik a város vizualitásába, ugyanakkor a bisztró identitása elég erős ahhoz, hogy ne csak a belvárosból vonzza az embereket, hanem azon túl is.

Az piros-fehér arculat, a zománcozott szélű edények retró hangulata meglepően könnyedén vegyül bele a trendek diktálta urbánus gasztrohelyek stílusába, úgy hogy közben nincs erőltetett múltidézés, hanem rávilágít arra, hogy ezek az ételek és a kelet-európai esztétika nem a múlté, hanem a mi magunk identitása.

Graphic design: Matej Špánik, Nice Guy
Fotók: Juraj Roháč

Otto! | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Erős gyökerek kötnek kelethez | Interjú Rafał Milach-hal
global

Erős gyökerek kötnek kelethez | Interjú Rafał Milach-hal

Rafał Milach (sz. 1978, Lengyelország) képzőművész és fényképész, aki hosszútávú projektekkel foglalkozik az egykori keleti blokk átalakulásával kapcsolatosan. Rafał-lal a munkáiról beszélgettünk: arról, hogy a fényképészet hogyan válhat a propaganda és a változás eszközévé, régiónk közelmúltjáról és hogy miért fontos, hogy hallassuk a hangunkat. Hogyan kezdtél el fényképezni? Ez nem
Az épület, ami összeköti a tengert és az eget
design

Az épület, ami összeköti a tengert és az eget

A kínai Sou Fujimoto Architects által készített Sky Mountain Haikou Bay No.6 finoman hullámzó, kör alakú formájával olvad bele a tájba. Az épület, amelyet az elismert japán építész, Sou Fujimoto tervezett, egyensúlyt teremt az ember alkotta és a természetes környezet között. A Sou Fujimoto Architects szerint a kanyargó, organikus
Mennyire szeretjük a Nyugatot a régióban?
strategy

Mennyire szeretjük a Nyugatot a régióban?

Május 30-án, kedden tüntetés zajlott Prágában. A tüntetők egy amerikai katonai bázis csehországi telepítése ellen tiltakoztak—ez több szimbolikus kérdést is felvet. Egészen feszült demonstráció zajlott Prágában május 30-án, amikor többszázan utcára vonultak, hogy kifejezzék nemtetszésüket egy amerikai katonai bázis Csehországba telepítése ellen. Délután háromkor körülbelül négyszázan jelentek meg, majd