fbpx
Nyomj Entert

Könyvként kinyíló zsinagóga

Manuel Herz svájci építész tervezte azt az új zsinagógát Ukrajnában, ami a helyi Holokauszt Emlékalap Alapítvány kezdeményezésében valósult meg. Különös szerkezete a térbeli (pop-up) könyvek analógiájára emlékeztet. Íme, a Babyn Yar!

Nemrég avatták fel Ukrajnában az új Babyn Yar zsinagógát; ez az innovatív és erőteljes épület nemcsak imahelyként segíti a helyi zsidó közösséget, hanem emlékeztetőül is szolgál a hely történetére. Az építész ezekből a gondolatokból kiindulva hozta létre a zsinagóga különös, mozgatható szerkezetét, amely a könyv fogalmára, vagyis a zsidó vallási szertartás központi elemére utal.

A Kijevtől nyugatra fekvő erdős terület, Babyn Yar volt a második világháború egyik legsúlyosabb mészárlásának helyszíne. 1941-ben két nap leforgása alatt több mint harmincezer zsidó vált a német csapatok áldozatává, a következő hónapokban pedig további százezer ember jutott ugyanerre a sorsra Babyn Yarban. A környék azóta megváltozott, erdőből városi parkká alakult – ez az emlékmű egy fontos emlékeztető az 1940-es években ott zajló eseményekre.

Az épület kialakításában az építész elmondása szerint a könyv mint szimbólum és az ismeretforrás motívuma a játékosság érzésével keveredik: ennek értelmében a Babyn Yar zsinagóga mechanikusan nyílik ki védett térré alakulva, majd egy körülbelül nyolc méter széles és tizenegy méter magas függőleges, szűk formába zárható össze. A szerkezet működése legalább ugyanolyan fontos, mint annak funkciója: „Az épületet kézzel kell kinyitni, ezt követően kibontakozik a zsinagóga háromdimenziós tere” – mondta el Manuel a Wallpapernek adott interjújában. „A kinyitás folyamata egy kollektív rituálé része” – emelte ki.

A zsinagóga fa emelvényen áll, szerkezete öreg tölgyből és acélból készült, belső terét pedig szimbólumok és ikonográfia díszítik. A jelképek a zsidó hithez és a helyszínen található korábbi, már elpusztított zsinagógákhoz kapcsolódnak.

Fotók: Designboom, Wallpaper

Manuel Herz | Web

Forrás: Wallpaper

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük