Mindent a rétegelt lemezről! | Plydesign-pályázat

Mindent a rétegelt lemezről! | Plydesign-pályázat

Mi a közös a „fapados” villamosok székeiben és a sugárhajtású vadászgépekben? Meglepő módon a rétegelt lemez!

Ez a rendkívül sokoldalú anyag már több mint száz éve kínálja a fa melegségét, miközben nagyon színes történettel büszkélkedhet. Ennek a történetnek a legérdekesebb epizódjait elevenítjük fel egy most induló cikksorozattal, a PLY DESIGN HOUSE formatervezési ötletpályázat apropóján.

A rétegeltlemez-bútorairól ismert Plydesign ötletpályázatot írt ki rétegelt lemez használati-, berendezési- és kiegészítő tárgyak témakörében lehetőséget biztosítva a fiatal tehetségek számára arra, hogy megmutassák kreativitásukat. Az anyagban rejlő további, még ki nem aknázott potenciál kibontása a cél, hogy ne csak múltja legyen izgalmas, hanem hosszú távú jövője is legyen biztosított a rétegelt lemeznek.

De mi is a rétegelt lemez?
A rétegelt lemez papírvékony fafurnérlemezekből áll, amelyek önmagukban rendkívül törékenyek és könnyen szakadnak, ám több rétegben összeragasztva és formára préselve elbírják az embert, vagy ellenállnak akár olyan erőhatásoknak is, amelyek egy vadászgépet a 900 kilométer per órás sebességű repülés közben érnek. Tekinthető tulajdonképpen a mai karbon- vagy üvegszálerősítésű műanyagok ősének is, hiszen azokhoz hasonlóan olyan kompozitanyag, amelynek összetétele, rétegrendje, vastagsága, tehát szinte minden tulajdonsága az adott feladathoz igazítható.

Nem félkész táblaanyagról vagy lécről van szó, amit utólag gőzöléssel alakítanak, mint például az itthon is széleskörűen ismert Thonet bútorok esetében, hanem olyan anyagról, amelyet az elejétől fogva olyan alakra, formára hajlítunk, amit a funkció megkíván. Ez jóval kevesebb hulladékkal és ezáltal környezeti terheléssel is jár, mint a tömörfa.

Emiatt ideális anyag arra, hogy a jövőben is lelkiismeretfurdalás nélkül élvezhessük a fa melegségét a tömörfa huszonegyedik századi megfelelőjeként (amellett, hogy már több mint százéves múltra tekinthet vissza és még ki tudja, milyen hosszú jövőbeli pályafutás áll előtte).

Képek forrása:

1. kép: De Havilland Mosquito, Forrás: millerarchitects.net
2. kép: De Havilland DH.115 Vampire pilótafülkéje, Forrás: acesflyinghigh.wordpress.com
3. kép: Fafurnérlemezek, Forrás: Plydesign
4. kép: Fafurnérlemezek válogatása, Forrás: Plydesign
5. kép: Rétegelt lemez préselésének folyamata, Forrás: Plydesign
6. kép: Thonet székek, Forrás: Vegesack, Alexander von: Thonet. Hajlítottfa- és csővázas bútorok. Budapest: Cser Kiadó, 2009.
7. kép: FLAGSHIP karfás székek MOTHERSHIP étkezőasztallal, Forrás: Plydesign

Plydesign | Web | Facebook | Instagram


Kéthetente megjelenő cikksorozatunkban érdekességeket osztunk meg a rétegelt lemez múltjáról, jelenéről és jövőjéről a PLY DESIGN HOUSE 2021 ötletpályázat apropóján. Jelentkezési határidő: 2021. július 31. További információk a Plydesign hivatalos weboldalán.

továbbiak
A croissant-story új fejezete –  Freyja
business

A croissant-story új fejezete – Freyja

Huszonhét réteg tészta a legkiválóbb hazai és európai alapanyagokból, nagy gondossággal készítve – a Freyja – the croissant story 2019 óta igazi közönségkedvenc, immár Budán és Pesten egyaránt. A történet most újabb fordulóponthoz ért: megnyitott az ország első croissantbárja! A Freyja történetét valószínűleg mindenki ismeri, aki kicsit is érdeklődik a hazai gasztroszcéna
Makovecz Imre munkásságát átfogóan bemutató kötet született
architecture

Makovecz Imre munkásságát átfogóan bemutató kötet született

A Szubjektív Makovecz Jegyzetek megjelenésének apropóján könyvbemutató kerekasztal-beszélgetésre várja az érdeklődőket a Makovecz Imre Alapítvány és a Hello Wood. Rengetegen ismerik Makovecz Imre nevét, de kevesen vannak azok, akik behatóan ismerik és értik is életművét. Ezen a helyzeten változtathat a Szubjektív Makovecz jegyzetek, amely az életművet különböző aspektusokból megközelítve vizsgálja
A találkozásokra helyezi a hangsúlyt az idei Serpentine Pavilion | Counterspace
architecture

A találkozásokra helyezi a hangsúlyt az idei Serpentine Pavilion | Counterspace

A johannesburgi építész iroda pavilonja pénteken nyit meg a londoni Hyde Parkban: eredetileg a tavalyi nyáron fogadott volna be az építmény programokat, ám a koronavírus miatt most vehető birtokba. A londoni közösségi terek előtti főhajtás az idei pavilon: piacterek, könyvesboltok és helyi kulturális intézmények építészete is visszaköszön abban. A létező