Kreativitás és szakértelem találkozása | The Kitchen Studio

Kreativitás és szakértelem találkozása | The Kitchen Studio

A konyha, ahol a marketing, a branding, a kommunikáció és a design az összetevők: Paula Maior és Kruppa Noémi, a kolozsvári The Kitchen stúdió alapítói összetett módon segítenek különböző márkáknak, hogy azok megtalálhassák saját hangjukat és identitásukat.

Paula Maior egy kis erdélyi településen, Margitta városában született, majd később reklám és közgazdaság területén végezte tanulmányait. Kruppa Noémi filmes és animációs háttérrel rendelkezik, aki budapesti tanulmányai után tért vissza szülővárosába, Kolozsvárra, ahol szépen lassan összeértek a szálak. Paula és Noémi több évvel ezelőtt ugyanannál a reklámügynökségnél dolgoztak, majd egy éve úgy döntöttek, hogy más formában folytatják tovább a közös munkát és megalapítják saját stúdiójukat – egyszerű, mégis progresszív megközelítést képviselve.

Közös stúdiótok The Kitchen néven ismert: milyen üzenet áll a névválasztás mögött?

Paula Maior: Egy sikeres reklámügynökség szerintünk hasonlóan működik, mint egy professzionális konyha, amelyben a kreativitás  tudománnyal és szakértelemmel társul. Mindig azt mondjuk, hogy a márkaépítés nem csak a megjelenésről szól: egy márka üzenetét minden érzékszervünk segítségével képesnek kell lennünk dekódolni. Erről szól a PEACH & CINNAMON projektünk, amelyben általunk tervezett csomagolású, egyedi baracklekvárt és logónkkal ellátott sütiket adunk az ügyfeleinknek vagy barátainknak – ez jó példa arra, hogy hogyan használjuk a márkaidentitást egy teljesen más médiumon keresztül.

Logótokban felfedezhető a humoros megközelítés, mégis nagyon letisztult és felismerhető formavilággal rendelkezik. Mi volt a koncepciótok alapja?

Kruppa Noémi: Egy olyan jelképet, logót szerettünk volna megalkotni, amely szokatlan, feltűnő és felejthetetlen, amilyennel még nem találkoztál. Mint tervező sokszor érzem a késztetést, hogy olyan látványt alkossak meg, amelyet egyetlen épeszű ügyfél sem hagyna jóvá. Így mindig jól esik, ha magunknak tervezhetek.

Hogyan írnátok körül a vizuális világot, amelyet képviseltek?

K.N.: Azt mondanám, hogy megdöbbentő és ellentmondó – bár ez nem egy vizuális stílus, de úgy gondolom, hogy nem meghatározott szabályok mentén dolgozunk, ha a vizuális önkifejezésről van szó. Lassan tíz éve figyelem, hogy mit kínál a designszcéna, és hiányérzetem támadt: a globalizációnak megvannak a maga előnyei, de hatására mindannyian ugyanúgy nézünk ki, ezért céljaim közé tartozott, hogy valami olyat hozzunk létre, ami kitűnik a vizuális zajból.

Szolgáltatásaitok palettája és portfóliótok is sokszínű. Milyen típusú projektekben szerettek a leginkább részt venni, mi az, ami inspirál titeket?

K.N.: Számos iparágban dolgozunk, például az élelmiszeripar vagy a jog területén, de banki, IT, tech és FMCG-vonalon is vannak munkáink. Az FMCG-piacot például azért szeretem, mert nincs jobb annál, amikor saját csomagolásterved láthatod a boltok polcain. Ettől eltekintve iparágtól függetlenül is megtalálnak minket az olyan projektek, amelyek kihívást jelentenek számunkra, amikkel alkalmunk nyílik arra, hogy valamilyen változást hozzunk az ügyfél és sok esetben az ügyfél kliensei életébe is. Ilyen például az ÍZ Studio cateringvállalkozás, amely közvetlenül a világjárvány előtt vált ügyfelünkké. Figyelembe véve az eseményeket, különböző kreatív módszereket és átfogó kommunikációs tervet építettünk fel, hogy a Covid ellenére továbbra is meg tudjanak maradni a piacon, láthatóvá váljanak. Így a stúdió mostanra már különböző készételeket, gourmet snackeket értékesít, amelyeknek e-kereskedelmi platformot hoztunk létre nagyon szűk költségvetéssel és határidővel.

P.M.: Egy másik jó példa az Innovation nemzetközi fesztivál Varsóban. Merész és bátor márkaidentitást kellett létrehozzunk, amely az esemény elkövetkező kiadásaihoz is továbbfejleszthető. A kiindulópont a természet volt, ami kissé fejtörést okozott egy olyan fesztivál esetében, ahol a fókusz az innovatív technológiákra esik: végül a természet motívumát mint magát az innovátort kezeltük, így az arculatban a fraktálok, a mozgás és az organikus formák jelentik a referenciát. A végeredmény megragadta az embereket és sok jó visszajelzést kaptunk erre a projektre.

A kreatíviparban még mindig sokszor találkozhatunk azzal a nehézséggel, hogy az ügyfél nem tudja, mit akar, vagy akár nem ismert számára, hogy mit jelent egy teljes arculatépítés. Ti mit gondoltok erről, milyen kihívásokkal találkoztatok?

P.M.: Feladataink közé tartozik az is, hogy megértsük az ügyfél igényeit és nézőpontját. Gyakran elhangzik az a gondolat vagy álláspont, hogy „edukáljuk az ügyfelet”, amivel mi nem értünk egyet: mint minden emberi kapcsolatban, itt is egyenrangú partnerek vagyunk, ezért igyekszünk a legjobb eszközöket megtalálni a hatékony kommunikáció és a jó kapcsolat érdekében. A legjobb megközelítés talán az egyszerű kommunikációban rejlik, amikor mindkét fél ugyanazt a nyelvet beszéli és szakszavakat mellőzve írjuk le a munkafolyamatainkat, és azt, hogyan befolyásolja majd a végső megjelenést és designt minden apró döntésünk. Mindig jóleső érzés, amikor ügyfeleink megbíznak bennünk, mi pedig megértjük, mire van szükségük.

Melyek a jövőbeli terveitek?

P.M.: Továbbra is jó munkát szeretnénk végezni. A Kitchen éppen egyéves lett, nagyszerű volt ez az első év. Sok ötletünk van, de ahelyett, hogy elhamarkodnánk a dolgokat, még várunk a megfelelő pillanatra.

K.N.: Mindketten új és más módszereket szeretnénk kitalálni az ügyfelek elérésére; új technikákat és látásmódokat szeretnék elsajátítani, hogy friss szemmel tudjunk tekinteni dolgokra. Ha meg az utazási korlátozások feloldódnak, biztosan elmegyünk egy jól megérdemelt csapatépítőre is.

The Kitchen Studio | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Highlights of Hungary 2020 | Trellay Levente
community

Highlights of Hungary 2020 | Trellay Levente

Trellay Levente a Konyha és a Telep társtulajdonosaként a hazai kulturális élet egyik meghatározó figurája. Sokadik alkalommal lesz Highlights-nagykövet, és ahogy eddig, úgy 2020-ban is a vidék és Budapest, illetve a határon túli és az anyaországi szinergiákat keresi jelöltjeiben. Leventét érdeklik az emberek, szívesen ücsörög és beszélget valakivel egy asztaltársaságban,
Biztonságos üldögélés
design

Biztonságos üldögélés

Egyszerű, mégis nagyszerű holland ötlet oldhatja meg a mostanság problémás szabadtéri beszélgetések gondját. Szöveg: Szolomayer Márk A CoronaCrisisKruk elnevezésre hallgató, hordozható, távolságtartó pad persze nem csak parkban alkalmazható. Könnyű mozgathatósága miatt igazából bárhová magunkkal vihetjük, akárhol használható, méghozzá biztonságosan! Ez a pad fő célja: törekszik arra, hogy a távolságtartás ne
Egy igazán pihentető szék
design

Egy igazán pihentető szék

Mikor megláttam a Nouhaus masszázsfoteljét, rögtön az egyik kedvenc sorozatom, a Jóbarátok ugrott be. Mit nem adott volna Joey vagy Chandler egy ilyen székért! Szöveg: Szolomayer Márk Tényleg nem akármilyen széket tervezett a Nouhaus; nemcsak kivitelezésben, de anyagminőségben is átlag felettinek mondhatja magát. Szerencsére nagy mérete sem feltétlenül jelent gondot,