fbpx
Nyomj Entert

Különleges faházak a világ minden tájáról

Ha egy faházra gondolunk, nem az édeni kényelem jut elsőként eszünkbe. Ezek az építmények mégis hatalmas népszerűségnek örvendenek. De vajon miben rejlik igazi varázsuk? Többek között erre a kérdésre is választ kaphatunk a Rizzoli kiadó gondozásában megjelent Treetop Hideaways: Treehouses for Adults című kötetből, amely a legérdekesebb példákat gyűjtötte össze a világ minden tájáról. Könyvajánló következik!


Maga a szerző, Philip Jodidio is azzal kezdi könyvét, ha szállást vagy életteret kell választanunk, valóban nem ezek a fákon elhelyezett építmények állnak a rangsor élén. Sokan ódzkodunk a magaslati terektől, nem mellesleg ezek a “házak“ a megfelelő áram- és vízellátásnak is híján vannak.A faházak mégis mindannyiunk fejében valamilyen romantikus helyként, esetleg gyerekkori emlékként jelennek meg. 

Ezt a különleges konstrukciót már a Medici család is használta firenzei kastélyában a 16. században, majd a 19. században a svájci Robinson család, ma pedig már könnyűszerrel alakítanak ki faházakból luxus szállodai szobákat, így számos ötcsillagos üdülőhely épít bungalókat fák ágai közé.

A kérdés azonban, hogy miért is vonzódunk ezekhez a viszonylag zord szálláshelyekhez, még mindig megválaszoltan maradt. Philip Jodidio harminchat faházat vizsgált Norvégiától egészen Texasig. A kötetben bemutatott példák között két tendencia figyelhető meg. Ebből egyik azon faházak sora, melyek korszerű anyagok felhasználásával épültek és szinte minden kényelmet kielégítenek: nemcsak folyóvíz, áram de még internet hozzáférés is biztosított bennük. Mások pedig pont a modern technológiától menekülve választják a faágak közé ékelt építményeket, melyek infrastrukturális elszigeteltségükkel tökéletes helyszínként szolgálhatnak a digitális detoxhoz. 

A könyvben szereplő leglátványosabb faházak között említhetjük a Spirál (Treeful) fantázia nevű, Satoru és Maha Kikugawa által tervezett belső teret Japánban, vagy a mexikói Playa Viva faházat, amely Will Beilharz és Artistree tervei alapján készült el. Nem mehetünk el szó nélkül a New York állambeli Barryville-ben található faház brilliáns megoldása mellett, amely egy generátor és egy fatüzelésű kandalló segítségével lehetővé teszi annak áramellátását és fűtését. De elég csak Olaszországig vagy Portugáliáig utaznunk ahhoz, hogy fenyőtoboz vagy kígyók ihlette fakonstrukciókkal is találkozhassunk.

Bármelyik csoportba is tartozzunk és bármelyik faház típust is válasszuk, a Treetop Hideaways kiadvány faházai mindnyájunkban felébreszthetik a mélyen szunnyadó kisgyereket, hiszen ezek a különleges házak bárkit magukkal ragadnak, a legkisebbektől egészen a felnőttekig.


Fotók: Rizzoli, Maha Kikugawa, Rebelo de Andrade, Artistree Home – Kev Steele

Forrás: Vogue

Rizzoli | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük