Lana Del Rey, Kelet-Európa popkirálynője

Lana Del Rey, Kelet-Európa popkirálynője

Egy nemrég közzétett térkép szerint Kelet-Európa hét országában is Lana Del Rey a leghallgatottabb pop énekesnő. Mi lehet az oka a melankolikus hangvételű dalairól ismert amerikai sztár sikerének a régióban? Ennek próbált meg utánajárni a Rolling Stone magazin.


Idén nyáron tettek közzé egy térképet, amely a Spotify streaming adatai alapján mutatta be, hogy melyik országban melyik nemzetközi popdíva a legnépszerűbb. Míg az angolszász területeken Taylor Swift, a spanyol ajkúak körében pedig Shakira győzedelmeskedett, addig Nyugat- és Közép-Európában Beyoncé, Dua Lipa és Zara Larsson is meghódított egy vagy több országot. Ami azonban szembetűnő, hogy hét kelet-európai államban (Lengyelország, Ukrajna, Fehéroroszország, Románia, Bulgária, Görögország és Törökország) is Lana Del Rey lett a befutó.

A Rolling Stone annak próbált utánajárni, hogy mi lehet ennek az oka. A közösségi médiában megjelenő reakciók elsősorban Lana Del Rey melankolikus hangvételét emelték ki (gondoljunk csak az olyan dalokra, mint a Summertime Sadness és Sad Girl). „A keleti blokk átélte a fájdalmat”, írta Kate Demolder író, „egész Kelet-Európa depressziós”, viccelődött egy másik felhasználó. Habár a „depressziós Kelet-Európa” sztereotípia nemcsak túlzó, hanem egy tanulmány szerint nem is igaz, a régió lakosainak szomorú, romantikus zene iránti vonzalmának van alapja.

A zenei magazin lengyeleket szólaltatott meg a témában. Artur Wojtczak zenei író szerint fontos tényező, hogy Lengyelországban a mai napig a romantika a legfontosabb korszak, az énekesnő sikere pedig annak köszönhető, hogy a régióban szeretik a kifejező és érzelmileg intenzív énekeseket. Bartek Chacinski, a Polityka című lap kulturális szerkesztője úgy véli, hogy Del Rey dalai hasonlítanak ahhoz az európai formátumhoz, amelyek évtizedek óta alakítják a régió ízlését. Mindezeken túl még ott van a népszerű lengyel énekesnő, sanah, akit gyakran a „lengyel Lana Del Rey”-ként aposztrofálnak; a lengyel Open’er Festival, ahol 2019-ben Del Rey volt az egyik fő fellépő; és az “amerikai álom” iránti vonzalom, amelyről az énekesnő nosztalgikus és romantikus képet ad.

Ugyanakkor azt is a lehetséges okok között említik, hogy a politikai megrázkódtatásokat gyakran átélő régióban – ideértve a jelenlegi háborút is – az emberek inkább az elvágyódást, a szomorúságot és a moziszerű fantáziát a remény érzésével ötvöző zenéhez vonzódnak.

Forrás: rollingstone.co.uk

továbbiak
Egység a sokszínűségben – Latin-Amerika, egy kis magyarsággal I. rész
gasztronómia

Egység a sokszínűségben – Latin-Amerika, egy kis magyarsággal I. rész

Túl az Óperencián, vagy inkább az Atlanti-óceánon egy egészen hihetetlen kontinens várja az anyaföldre látogatókat. Bár európaiként nehéz elképzelni egy ennyire összefüggő, mégis ennyire diverz világot, sejtéseink lehetnek arról, mennyi különböző karakter sűrűsödhet a nyugati félgömbre. Ami meglepő lehet, hogy lakói közül sokan választanak minket, kis európai országot új otthonként
Designkavalkád a páfrányok között | Mateusz Baumiller
art

Designkavalkád a páfrányok között | Mateusz Baumiller

Pihenéssel egybekötött designgyorstalpaló – a lengyelországi Mazuri tóvidék különleges természeti adottságainak köszönhetően a régió egyik legszebb kirándulóhelyének számít. A több száz tó, az idilli zöld környezet és a vadon közelsége tökéletes választás, ha kikapcsolódásra vágyunk, ezúttal viszont a természeti kincseken túl egy designékszerdobozt mutatunk be, ami könnyen belophatja a művészetkedvelő kirándulók
Miért egyre több az amerikai Európában?
business

Miért egyre több az amerikai Európában?

Húsz év után újra 1 euróba kerül 1 USA dollár. Az amerikai deviza erősödése egyrészt azt jelenti, hogy az Egyesült Államokból érkező import drágul, másrészről viszont egyre vonzóbbá teszi Európát az amerikai lakosoknak, hiszen így, ha távmunkára adják fejüket, akkor ugyanannyi fizetés egyre többet és többet ér az öreg kontinensen.