Láss tisztán egy elfogadóbb társadalomért! | Szemes Optika x KIKAPCS. Alapítvány

Láss tisztán egy elfogadóbb társadalomért! | Szemes Optika x KIKAPCS. Alapítvány

Mi a hasonlóság egy sajátos nevelési igényű gyerekeket segítő alapítvány és egy kiemelkedő márkákat képviselő optika között? A KIKAPCS. Alapítvány missziója, hogy olyan családok életszínvonalát színesítse élményekkel, amelyek gyermekei nagyobb figyelemre és segítségre szorulnak kortársaiknál. A Szemes Optika a legszínvonalasabb brandeket szolgáltatja vásárlóinak, miközben célja, hogy a látásvizsgálaton felül egy pezsdítő program legyen a szemüvegvásárlás. A két vállalkozás kollaborálásával létrejött kollekcióval az alapítvány munkáját segítik. Környei Viktóriát és Bardio Lucát, a KIKAPCS. Alapítvány alapítóit kérdeztük.


A design és a divat, amit a Szemes Optika képvisel a szemüvegeiben, illetve az SNI-s gyerekek (sajátos nevelési igényű gyerekek) első hallásra két külön világot képviselnek. Azt gondolnánk, hogy mindkét vállalkozás más célt tűzött ki magának, mégis hogyan jött létre mindebből ez a kollaboráció?

Környei Viktória: Valóban más a tevékenysége a Szemesnek és a KIKAPCS.-nak, viszont mi hiszünk abban, hogy termékkollaborációkkal tudunk kapcsolódni más márkákhoz, főleg kisebb magyar brandekhez, amik globálisan, vagy akár regionálisan sem olyan ismertek. Éppen azért hiszünk ebben, mert egymást tudjuk segíteni, feljebb húzni vagy akár ismertebbé tenni. Ráadásul szeretünk olyan vállalkozásokkal együtt dolgozni, amiket nők vezetnek, ami Szemes Optika esetében szintén igaz. Flórián Fanni keresett fel először minket, majd az első találkozásnál egyértelmű volt, hogy jól tudunk együtt dolgozni, röpködtek a jobbnál jobb ötletek. Kézenfekvő volt, hogy a szemüvegen keresztül tudunk kapcsolódni egymáshoz, számunkra pedig fontos a cause-related marketing, így kitaláltuk, hogy a szemüvegek megvásárlásával lehet támogatni az alapítvány munkáját.

Bardio Luca: A KIKAPCS. Alapítvány SNI-s gyerekekkel foglalkozik, akik között van látássérült is, ez egy kapocs a két vállalkozás között. A Szemes Optika a közös projekt keretében látásvizsgálatot és élményt is biztosít az optikában a gyerekek számára. A kollekció neve a Láss tisztán egy elfogadóbb társadalomért, ami jól összefoglalja a közös munkánkat. Plusz különlegességet jelentenek a szemüvegek oldalán látható K betűt ábrázoló minták, amik az SNI-s gyermekek kromoszómáit szimbolizálják. Mindenki más, de közös pont az mindig van.

A KIKAPCS. Alapítvány közösséget és szakmai programokat biztosít a családoknak, ez a projekt viszont teljesen más eszközöket és segítséget kínál. Miért van szükség az ilyesfajta együttműködésekre, mint ez a kollaboráció?

B. L. : Egyrészt szerintem a KIKAPCS. funkciója az, hogy segítsünk a bajba jutott embereken, ami esetünkben az SNI-s gyerekekkel élő családok. Másodlagos célunk, hogy edukáljuk a társadalmunkat, kifejezetten az egyetemistákat és a gimnazistákat. Hisszük azt, hogy egy ilyen kollaborációval jobban el tudjuk érni az embereket, akik más társadalmi rétegekhez tartoznak, olyanokat, akiket eddig nem tudtunk megszólítani.

K. V. : Ha egy for-profit branddel dolgozunk, akkor mindenki más perspektívában gondolkozik, szerintem az alapítvány is egy startup mentalitással indult, és ezt azóta is követi, hogy azzal a lendülettel, dinamikával, out of the box ötletekkel mutathassuk meg, hogy a nonprofit is ugyanolyan munka, sőt cég.

Milyen szempontokat tartottatok fontosnak a tervezési folyamatok során? Hogyan valósult meg a végső koncepció?

K. V. : Fanni évek óta együttműködik Kutner Istvánnal, így az ő ötlete volt felkérni. Ahogyan már említettük, nekünk fontosak a magyar tervezők, így számunkra is megnyerő gondolat volt. Ami kulcsfontosságú kérés volt részünkről, hogy a KIKAPCS. jelenjen meg kreatív módon. Így jött a logó ötlete, mert azt játékosan bele lehet építeni, plusz kritérium volt a kék diszkrét használata, ami az alapítvány fő színe is. István fából készíti a szemüvegeket, amik maximálisan személyre szabhatóak és egyaránt elérhető napszemüveg verzióban is. Így bármilyen színben és formában tervezhetőek.

B. L. : Ráadás, hogy nemcsak egyediek, de közösséget is alkotnak. Akik megveszik a szemüvegeket, mind támogatják ezt az ügyet.

A 2019-es alapítás óta mennyire tudtátok megvalósítani azokat a víziókat amiket elképzeltetek? Hogyan segített az alapítvány az SNI-s gyerekek külső megítélésén ez idő alatt?

K. V. : Van még hova fejlődni, most már több, mint százezer SNI-s gyerek van az országban, akikről tudnak. A határ a csillagos ég, mi is szeretnénk bővülni csáladok számában, munkavállalók terén is, és hogy regionálisan és globálisan egyaránt ismert alapítvány legyünk.

B. L. : Rengeteg visszajelzést kapunk a családoktól és külsősöktől egyaránt, most mondok egy példát: amikor a KIKAPCS. hős kampányunk zajlott, akkor valaki mondta a Corvinusról, hogy “olyan menő, hogy népszerűvé tettétek az adományozást a fiatalok között”. Vannak nagyon jó visszajelzések, de ami kicsit különlegesebb, hogy aki öt évesen jelentkezik, egészen húsz éves koráig kísérjük, így biztosítjuk a hosszú távú életminőségbeli változást. Látjuk is azokon a családokon, akik 2019-ben csatlakoztak,  hogy tudják, hogy minden hónapban számíthatnak valakire, van egy közösség akit elfogadnak, szokták sokan mondani, hogy a KIKAPCS. egy másik család.

Várható még hasonló együttműködés a jövőben?

K. V. : Volt is korábban már konkrét, van a fejünkben is, és ha jön egy olyan megkeresés, ami kapcsolódik hozzánk, akkor mehet!

B. L. : Mi nagyon szeretjük ezeket az együttműködéseket, szóval lesz még sok, remélhetőleg!

KIKAPCS. Alapítvány | Web | Facebook | Instagram
Szemes Optika | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
„Sziklákban még nem aludt senki ezelőtt” – A HelloWood és a TreeHouses új üdülőkabinjai a Balaton-felvidéken
architecture

„Sziklákban még nem aludt senki ezelőtt” – A HelloWood és a TreeHouses új üdülőkabinjai a Balaton-felvidéken

A Hello Wood építész irodától nem megszokott módon, mint építész és ingatlanfejlesztő fogott neki legújabb projektjének. A nagy sikert arató noszvaji lombkoronaházak megálmodóival, a TreeHouses-zal partnerségben hoztak létre egy új különleges szálláshelyet: a fasétánnyal összekötött hat designkabin és egy fogadóépület a Balaton-felvidék egy rejtett szegletében kapott helyet. Az új fejlesztés
Több ezer lengyel film érhető el ingyenesen
east

Több ezer lengyel film érhető el ingyenesen

A Lengyel Filmintézet és a legnagyobb lengyel filmstúdiók közreműködésével jött létre a 35mm.online streaming oldal, amely közel 4000 lengyel filmhez enged ingyenes hozzáférést full HD minőségben, a legtöbb esetben angol felirattal. A gyűjtemény javát lenyűgöző történelmi dokumentumok, a Lengyel Népköztársaság híradófelvételei adják, de a platformon elérhetőek Andrzej Munk, Jerzy
Kelet-Európa dokumentálva | TOP 5
art

Kelet-Európa dokumentálva | TOP 5

Kelet-Európa festői tájai elfeledett falvakba, apró közösségekbe vezetnek el. A közép- és kelet-európai identitás sok fotósnak inspiráló, ugyanis ami máshol régmúlt emlék, az itt sok vidéken a nyers valóság. Öt dokumentarista fotós, öt nézőpont egy mindig izgalmas témát kutatva: identitás, közösség és élettereink, Kelet-Európában. Makszim Dongyuk | Ukrajna Az ukrán művész