„Sziklákban még nem aludt senki ezelőtt” – A HelloWood és a TreeHouses új üdülőkabinjai a Balaton-felvidéken

„Sziklákban még nem aludt senki ezelőtt” – A HelloWood és a TreeHouses új üdülőkabinjai a Balaton-felvidéken

A Hello Wood építész irodától nem megszokott módon, mint építész és ingatlanfejlesztő fogott neki legújabb projektjének. A nagy sikert arató noszvaji lombkoronaházak megálmodóival, a TreeHouses-zal partnerségben hoztak létre egy új különleges szálláshelyet: a fasétánnyal összekötött hat designkabin és egy fogadóépület a Balaton-felvidék egy rejtett szegletében kapott helyet. Az új fejlesztés részleteiről és építészeti koncepciójáról a Sziklák projekt tervező-építészével és a Hello Wood munkatársával, Fülöp Tamással beszélgettünk. Interjú!

A HelloWood néhány évvel ezelőtt kezdett el kabinokkal foglalkozni, egyik átütő sikerük a Workstation kabinnak köszönhető, amiről korábban is beszámoltunk már a Hype&Hyper hasábjain. Egy kertes ház végében extra helyiségként, privát dolgozószobaként vagy akár pihenőhelyként is funkcionáló, mindössze nyolc és fél négyzetméter alapterületű kabinban egy jól átgondolt, minőségi tér fogad minket. A Workstation-ök után a Sziklák projekt most egy újabb léptékváltást jelent az építész iroda számára. „A Szikla kabinok valójában teljes értékű házak, de közben mégis úgy néznek ki, mint egy-egy szobor” – fogalmazott Fülöp Tamás, aki egyébként a Workstation projekt építésze is egyben.

Építészeti kategóriát létrehozni

Építésznek lenni szerintem egy soha véget nem érő fejlődési folyamat: egy folyamatos útkeresés” – kezdte a mesélést Tamás. Mint kiemelte, ha valakitől megkérdezik, milyen építészeti szemléletmódot képvisel, az egy nagyon összetett dolog. „Éppen ezért, hogy legyen egy sorvezetőnk, a Hello Wood tervezőcsapattal közösen megalkottuk az építész iroda preambulumát, vagyis a tervezési módszertanát. Ez egy tizenkét pontból álló lista, olyan hívószavakkal, amelyek segítenek, ha elakadnánk a tervezésben, valamint emlékeztet minket arra, hogy mi is a célunk valójában” – részletezte. Ilyen tényezők többek között a már-már közhellyé vált fenntarthatóság, ami Tamás szerint nagyon lényeges, csak jól kell érteni és alkalmazni: az építészetben ennek része például a Hello Wood által is előszeretettel alkalmazott alapanyag, a fa használata, valamint az is, hogy az építész iroda többek között kabin léptékben is mozog. Tamás elmondása szerint továbbá az is elengedhetetlen, hogy egy építész reflektáljon az adott korszakra, amiben él és a környezetre, ahová tervez.

Mindezen fenti szempontok sűrűsödnek össze a Sziklák designkabinok esetében is, ami még egy inspiráló tényezővel is társul. Ahogy Tamás kiemelte, motiváló számára az alkotásban, hogy a Hello Wood csapatában „építészeti kategóriákat lehet létrehozni”. Nem volt ez másképp a Sziklák projekt esetében sem: úgy, ahogy a TreeHouses noszvaji fejlesztésének létrejöttéig nem lehetett lábon álló lombházakban aludni, úgy „sziklákban sem aludt még senki ezelőtt” – jegyezte meg. Az új designkabinok azonban nemcsak azok kialakításban, hanem a kiválasztott helyszínben is egyedülállók.

Sziklák a fennsíkon

„Csóromfölde a szó legjobb értelmében a semmi közepén van” – folytatta Tamás. A Sziklák ugyanis Kapolcs mellett, a Dörögdi-medence kellős közepén, egy egykori majorság (Csórompuszta) kiszolgáló helyszínén találhatók. A Hello Wood egyébként 2016 óta rendezett itt különféle nemzetközi tematikus alkotótáborokat, melyek keretében több érdekes építmény is született. „Amikor az ember kint van Csóromföldén egy felemelő, nehezen megfogalmazható érzés ragadja el, szinte érezni a hely ősi erejét: mindenki azonnal beleszeret, aki odamegy” – emelte ki.

Mivel a környékre jellemző, hogy leginkább a nyári időszakban telik meg élettel, ezért a Hello Wood csapata úgy döntött, hogy szeretnék, ha ez a különleges hangulatú helyszín egész évben hasznosítva lenne és minél több ember át tudná élni annak festői drámaiságát. Az építész iroda tevékenységét a kezdetektől fogva jellemzi, hogy nemcsak funkcionális és művészeti értékű építményeket hoz létre, de helyi ügyeket is támogat, így legújabb Sziklák projektjük is segíti a helyi közösséget. A fejlesztés amellett, hogy munkát ad a környéken élőknek, növeli a környező vendéglátóegységek forgalmát és az itt üdülők számára kikészített reggelik és vacsorák alapanyaga is helyi termelőktől érkezik. Ahogy Tamás is kiemelte, abban bíznak, hogy az új kabinok segítenek majd a környék fellendítésében.

Ősi hangulatot idéző formák

Az üdülő- vagy lakókabinok egyik jellegzetessége, hogy nagyon tömörek: „Míg egy szállodában szállást foglalni pusztán egy funkcionális dolog, egy kabinban időt tölteni önmagában egy élmény” tette hozzá Tamás. Ez a fajta összetettség, nemcsak a természetközeliség és a különböző szolgáltatások által nyújtott élmény eredménye, hanem egy kabin formai kialakítására is jellemző. „A kabinház vagy tiny house szemlélet lényege, hogy minimális területen minőségi építészeti tér jöjjön létre. Ahhoz, hogy egy kis térben kényelmesen tudjunk élni, vagy megszállni, minden egyes négyzetcentiméternek megvan a pontos helye, minden ki van találva: nincsenek fölösleges terek, túlszaladt vonalak. Ez a fajta optimalizálás egy valóban jól használható, jól működő házat eredményez” – folytatta.

Ahogy a kabinok elnevezése is előrevetíti a Sziklák formai alapkoncepcióját, annak természeti környezete inspirálta. „A monolitokat, rúnaköveket idéző formák a hely ősi hangulatára reflektálnak” – jegyezte meg. „A homogén, kompakt összkép eléréséhez a fal és a tető megjelenése nem különbözhetett: nem jelenhetett meg esőcsatorna, nyílások vagy anyagváltás sem” – részletezte Tamás. Így az épülettömegek mindössze a terasz és a bejárat bemetszésénél nyílnak meg, a homogén, szoborszerű formát nem töri meg sem nyílászáró, sem lépcsősor. A designkabinok rúnakő vagy szikla karakterét tovább hangsúlyozza a szabálytalan síkok és sötét szürke lécburkolat használata is, amelyek összessége egy csiszolt kőzethez hasonló formát eredményeznek. A szürke héjban feltört geódához hasonlóan tárul fel a terasz és a belső tér, amely aranybarna burkolatot kapott.

A környezet adottságainak hangsúlyozása mellett, ahogy Tamás is kiemelte az építészeti programban kiemelt szerepet kapott az intimitás. Biztosítva a zavartalan élményt mind a hat designkabin egymástól elfordítva helyezkedik el az azokat összekötő fasétány körül, így a kilátás a környező szántóföldekre és lankás dombokra nyílik, valamint a házakban pihenő vendégek semmit sem érzékelnek szomszédjukból.

Egyetlen bútordarabként műkődő tér

A kabinok derengő bejáratán át egy rejtett lépcsőházon keresztül a vendégek a teraszra érkeznek, aminek alapterülete 15 négyzetméter. „Ez gyakorlatilag egy nappali mérete: egy kabin esetében nagyon fontos a kinti tér, így a kompakt belső miatt egy nagyvonalú terasz jó motiváció arra, hogy minél több időt töltsünk a természetben” tette hozzá Tamás. A meghittséget tovább fokozza, hogy a kabinok padlószintjét szándékosan elemelték a tereptől, azok teraszáról: „jobban érvényesül a panoráma, és védettebbnek is érzed magad” – magyarázta Tamás. A félig fedett teraszon továbbá egy süllyesztett pezsgőfürdő is található. Ezt a teret egy nagy üvegfal választja el a 21 négyzetméteren elterülő belső, központi tértől, ahol egy saját konyha, étkezőasztal, kétszemélyes ágy és egy beépített gardrób is helyet kapott. „A kabin fő terét egyetlen anyag, vagyis nyír rétegelt lemez borítja: mintha az egész belső tér egyetlen bútorként működne. Ha egy faelemet eltolunk feltárul mögötte a gardrób, ha egy másikat, akkor felvillan a fürdőszoba” – részletezte Tamás. Ez utóbbiban egy privát wellness világot találunk, ahol egy kétszemélyes, kényelmes zuhanyzó és egy infraszauna is található, teljes kilátással a panorámára, valamint a teraszon fekvő jacuzzi sejtelmes fényeire.

Egy záró gondolat erejéig Tamástól azt is megtudtuk, hogy nemcsak építészként felügyelte a Szikla kabinok létrejöttét, hanem volt szerencséje kipróbálni azokat:

„Az építészet területén alapvetőnek kellene lennie, ha valaki tervez valamit, akkor azt próbálja is ki. Így lehet a leginkább megtapasztalni a megtervezett teret, valamint érzékelni az egyes megoldások fontosságát”.

A Sziklák két fő részére nyújtanak kényelmet és meghittséget. Ha szeretnétek ti is kipróbálni, ezen a linken tudtok szállást foglalni.

Vezető tervező: Pozsár Péter, Huszár András
Projektvezető építész: Fülöp Tamás
Építész konzulens: Dévényi Tamás, Valkai Csaba
Építész munkatársak: Oravecz Péter, Kiss Gergely
Kreatív board: Huszár András, Ráday Dávid, Tóth Krisztián

Fotók: Bujnovszky Tamás, Lakos Máté
Borítókép: Lakos Máté

Hello Wood | Web | Facebook | Instagram
Treehouses Kapolcs | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Több ezer lengyel film érhető el ingyenesen
east

Több ezer lengyel film érhető el ingyenesen

A Lengyel Filmintézet és a legnagyobb lengyel filmstúdiók közreműködésével jött létre a 35mm.online streaming oldal, amely közel 4000 lengyel filmhez enged ingyenes hozzáférést full HD minőségben, a legtöbb esetben angol felirattal. A gyűjtemény javát lenyűgöző történelmi dokumentumok, a Lengyel Népköztársaság híradófelvételei adják, de a platformon elérhetőek Andrzej Munk, Jerzy
Kelet-Európa dokumentálva | TOP 5
fotográfia

Kelet-Európa dokumentálva | TOP 5

Kelet-Európa festői tájai elfeledett falvakba, apró közösségekbe vezetnek el. A közép- és kelet-európai identitás sok fotósnak inspiráló, ugyanis ami máshol régmúlt emlék, az itt sok vidéken a nyers valóság. Öt dokumentarista fotós, öt nézőpont egy mindig izgalmas témát kutatva: identitás, közösség és élettereink, Kelet-Európában. Makszim Dongyuk | Ukrajna Az ukrán művész
Fénnyel tetováló, különleges ékszerek | THE RAYY
tech

Fénnyel tetováló, különleges ékszerek | THE RAYY

A svájci THE RAYY ékszermárka csodás darabjai nem csak viselőik számára hordoznak különleges jelentést: egyedi gyártási technológiájuknak hála úgy tükrözik vissza a fényt, hogy üzenetük láthatóvá váljon. „Készült aranyból, gyémántból, fényből” – olvasható a THE RAYY honlapján. A fény itt valóban az alapanyagok egyike, nem csak a nemesfémek és a drágakövek