Laza, vagány, elegáns | A Fruzsi Fekete Jewelry új kollekciója

Laza, vagány, elegáns | A Fruzsi Fekete Jewelry új kollekciója

Fekete Fruzsi ékszertervező korábbi kollekciója – érthető módon – meghódította a női szíveket: a népszerű „Leaves” filigrán, nőies darabjai az időtlen elegancia mintapéldányai, némi romantikus fűszerezéssel. Az ékszertervező most új kollekcióval jelentkezik: a „Curves” névre keresztelt ékszercsalád születésénél – ha csak virtuálisan is, de – mi is jelen voltunk. Mutatjuk az első elkészült darabokat!

Évek óta figyelemmel kísérjük Fekete Fruzsi munkásságát, s amint megneszeltük, hogy új kollekciót forgat a fejében, rögtön lecsaptunk rá. A koronavírus miatt sajnos nem tudtunk személyesen találkozni, de Fruzsi készségesen mesélt nekünk a képernyőn keresztül. Sőt, ezúttal azt is megtudhatjuk, pontosan hogy készíti csodás ezüst ékszereit, otthoni műhelyében.

A „Leaves” kollekció nagyon közel áll a tervező szívéhez, de mint mondta, szeretett volna új lendületet venni, és egy olyan új ékszerkollekciót tervezni, amely a „Leaves” romantikájától kicsit eltávolodik, ugyanakkor érezhető benne az elegancia, a nőiesség.

„Nagyon szeretem a „Leaves” kollekciót, imádom készíteni ezeket az ékszereket, így sokáig nem is tudtam tőle elvonatkoztatni, és nem is tudok tőle teljesen elszakadni, azt hiszem. Mégis nagyon szerettem volna elindulni egy új irányba, ami kicsit izgalmasabb és vagányabb” – mesélte Fruzsi.

Sokan sokféleképp merítenek inspirációt egy új kollekció tervezésekor, Fruzsinál minden esetben az anyaggal való találkozás, a közvetlen tapasztalás az, ami elindítja őt egy új, addig még ismeretlen irányba. Így volt ez a „Leaves” darabok esetében is. Mint ahogy sokszor „evés közben jön meg az étvágy”, úgy a tervező gyakran készítés közben, intuitív módon talál rá a formára, és ez Fruzsi esetében is így történt: édesanyja csipetkeszaggatása közben fedezte fel azt a mozdulatsort, amely később számára is meghatározóvá vált saját ékszereinek készítése közben.

Fruzsi ezt az archaikus, meditatív tevékenységet fordította le saját tervezői nyelvére, ahol már nem a tészta, hanem a méhviasz lapokból lecsippentett apró darabok változtattak alakot a tervező ujjai között, hogy aztán a folyamat legvégén fehéren csillogó ezüst ékszer lehessen belőlük.

De mit is jelent ez pontosan? Fruzsi legtöbbször az ún. viaszveszejtéses eljárással készíti ékszereit (a korábbi „Leaves” és a most debütáló „Curves” kollekció darabjai is ezzel a technikával készülnek – a szerk.). Ezt a technikát már az ókori Egyiptomban is ismerték, igaz, az eljárás mára a kor kívánalmainak megfelelően változott, de alapjaiban ugyanaz maradt. A viaszveszejtéses technika a fémöntés egyik formája, amelynek folyamata a következőképp írható le: a véglegesnek szánt ékszert egy formálható, sok esetben éghető anyagból kell elkészíteni (például viaszból), majd ezt a viaszból készült mintát egy üregbe helyezik. Az üregbe aztán gipszet öntenek, amely körülöleli a viaszból megformázott ékszereket, majd megszilárdul. Ezt követően a gipszből kiolvasztják a viaszt, és így a gipszben ott marad a viasztárgy negatív formája; egy ékszer alakú üreg a gipszben. Majd az így keletkezett üregbe olvadt fémet öntenek. Az eljárás során a fém felveszi az üregben várakozó test formáját. Az eljárást követően a tervező az öntés után megmaradt felesleges csonkokat eltávolítja, reszeli, majd az ékszert a viselést megkönnyítő szerelékekkel összeforrasztja.

A Fruzsi Fekete Jewelry darabok esetében tehát a méhviaszból megformált „ékszer” az öntés pillanatában megsemmisül, s annak helyén egy új ezüst ékszer születik. Fruzsi minden darabot, annak minden egyes részét – a fentebb már említett módon – kézzel formázza meg, és építi össze, ezért sem túlzás azt állítani, hogy a márka ékszereinek mindegyike egyedi, nincsen belőlük két egyforma.

A „Leaves” kollekció darabjainak fejlesztése az új kollekció születésével sem érnek véget, hiszen a tervező most is kísérletezik újabb és újabb darabokkal. A különleges eljárással készülő ékszerek tárháza tulajdonképpen végtelen, hiszen ugyanaz a motívum több méretben is elkészíthető. Fruzsi épp a napokban kísérletezett újabb formákkal, ahol a korábbinál nagyobb méretű szirmokból alkotta meg az új „Leaves” fülbevalókat. Míg a korábbról jól ismert fülbevalók, nyakláncok és brossok több apró levél, szirom összeépítéséből születtek, addig az új darabok egy fokkal bátrabb, letisztultabb irányt képviselnek.

Ez a letisztultság és bátorság hívta életre a most debütáló „Curves” kollekció darabjait is.

„Egy laza, vagány, de mégis elegáns kollekciót szerettem volna, amely többet mutat magából. A „Leaves” burjánzása helyett egy sokkal egyszerűbb, mégis dinamikus formában kezdtem el gondolkodni, olyan ékszerben, amely izgalmas látványt nyújt” – meséli a tervező.

Az önmagába visszatérő hullámvonalakból megformázott ékszerek valóban bátrabban viselkednek előző társaiknál, különféle nézőpontokból más-más arcukat mutatják. A „Curves” kollekcióból egyelőre pár fülbevaló és egy ezüstlánccal kiegészült nyakék látott napvilágot, de a közeljövőben bross és gyűrű is készül majd.

Fotók: Butora Tamás

Fruzsi Fekete Jewelry | Facebook | Instagram

továbbiak
Pasztell-retro Sims
east

Pasztell-retro Sims

Mária Švarbová képeit kilométerekről fel lehet ismerni. A régész restaurátorból lett fotográfus időgépet eszkábált a fényképezőgépéből, és egy újabb kanyarra vitt el minket. Sebestyén László fotográfus írása Képeiben elmerülve olyan érzésem támad, hogy jártam itt, ezt én is láttam már, megtörtént. Retro hangulatú fotóin, ahogy az embereket és a tereptárgyakat
HYPE | Heti online programajánló
news

HYPE | Heti online programajánló

E heti ajánlónkban olyan programokat gyűjtöttünk össze, amelyek tartalmasabbá tehetik az otthon töltött unalmas órákat. Kiszakítanak a katasztrófahírek hálójából, fejlődünk általuk, vagy éppen másokat segíthetünk velük  –  akár csak néhány maszk megvarrásával, workshop videókkal, figyelemelterelő design dokumentumfilmekkel, kreatív művekkel, amelyek megmosolyogtatnak, vagy mondjuk azzal, hogy hazai tervezőktől vásárolunk, és így támogatjuk
NÉGYSZÖGLET – Örkény István
art

NÉGYSZÖGLET – Örkény István

Megbillent a föld, éles szögben húzott tusfeketék rajzolnak határt, a szigorú vonalakon talán egy sál lilája. Ha fölöttem, ha alattam, mint egy sziget az égben. Itt lakom én. Budapest. Forrai Ferenc [http://forraiferenc.hu/] sorozata. 108 éve, 1912. április 5-én született Örkény István. AZ ÓBUDAI IKREK ÚJSÁGHÍR Világraszóló esemény történt