fbpx
Nyomj Entert

Lebegő erdei kabin

Az Alpok lábánál, százéves fák között bújik meg az az apró, kényelmes és tudatos faház, amire még a Dezeen, és további népszerű, nemzetközi építészeti orgánumok is felkapták a fejüket. Az okos alapozási ötletnek köszönhetően a kabin teljes mértékben tiszteletben tartotta a természeti környezetét, illetve úgy alakították ki a szerkezetet, hogy akár egy ember is meg tudja építeni. Jelen esetben, maga a tulajdonos húzta fel saját kezűleg.

Le Corbusier, a 20. század egyik legnagyobb hatású építésze 1927-ben öt pontban közölte, hogy miről is kéne szerinte szólnia az új építészetnek. A listán a legelső pont az épület lábakra állítása volt, annak érdekében, hogy az épület ne vegyen el területet a természettől. Béres Attila építész és Hideg Attila tulajdonos majd száz évvel később nyúlt vissza ehhez az elvhez, és alkotta meg az úgynevezett Mohás Kabint, teljes harmóniában a környezetével. A terep felett lebegő konstrukció nem igényelt sem ásást, sem gépekkel történő feltöltést. A házat tartó vékony cölöpöket Attila helyezte el a földben, kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy a környező fák gyökereit megőrizzék és megvédjék.


„A feladatunk az volt, hogy egy körülbelül 40 m2-es kis rejtekhelyet hozzunk létre, a hely természeti értékeinek maximális tiszteletben tartásával, de anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk a lakókomfortot illetően” – mondta el Béres Attila. Az épület formája egyszerű és praktikus, az ablakok játékos elhelyezése az, ami felismerhető megjelenést kölcsönöz neki. A kívül visszafogott, hidegszürke formát belülről egy meleg atmoszférájú, fával burkolt enteriőr ellensúlyozza. A belső terek középpontjában a természeti környezet áll: a kabin hátat fordít a kevés szomszédnak és a zsákutca végének, a kilátás kizárólag a lankás erdei tájra nyílik. 

„A projekt során az egyik sarkalatos tervezési kritérium volt a kicsiben maradásra való törekvés. Nincsenek felesleges terek és elpazarolt négyzetméterek. Ez a kiindulópontja annak, hogy környezetbarátak lehessünk. A kiváló tulajdonságokkal rendelkező, magas minőségű építőanyagok és termékek használata ugyanezt a célt segítik, és egyúttal fenntarthatósággal kapcsolatos filozófiánkat statuálják. A fűtés és a melegvíz-ellátást teljes mértékben elektromosan oldottuk meg. A fogyasztás rendkívül alacsony a szigetelési rendszer kialakítása miatt. A gondos tervezés és a helyszín kivételes mikroklímájának eredményeként pedig az épületben nincs szükség légkondicionálásra” – emelte ki Béres Attila. 

Béres Architects | Web | Facebook

Fotók: Bujnovszky Tamás

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük